Skoro dvije decenije od Partizanove titule u Istanbulu (video)

Na današnji dan 1992. godine, naime, „crno-bijeli“ su se okitili titulom prvaka Evrope, savladavši španski Huventud rezultatom 71:70 trojkom Aleksandra Đorđevića u posljednjim sekundama
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.04.2011. 12:54h

Za navijači Partizana 16. april ima posebno mjesto u sjećanjima. Na današnji dan 1992. godine, naime, „crno-bijeli“ su se okitili titulom prvaka Evrope, na finalnom turniru u Istanbulu, savladavši španski hzventud u triler završnici rezultatom 71:70, nevjerovatnom trojkom Aleksandra Đorđevića u posljednjim sekundama.

Partizan je do finala došao preko milanskog Filipsa (82:75), a briljirao je jedan od najboljih bekovskih tandema Evrope svih vremena – Predrag Danilović je postigao 22 poena, a Aleksandar Đorđević poen manje.

Finale sa Huventudom je bilo neizvjesno bukvalno do posljednjeg zvuka sirene koju je preduhitrio Đorđević sjajnom trojkom. Za najboljeg igrača finala proglašen je sadašnji predsjednik Partizana Predrag Danilović, koji je protiv tima iz Badalone ubacio 25 poena.

Osim Đorđevića i Danilovića, u zlatnoj Partizanovoj generaciji koja se okitila trofejom u dvorani "Abdi Ipekči" bili su Mlađan Šilobad, Zoran Stevanović, Nikola Lončar, Vladimir Dragutinović, Ivo Nakić, Željko Rebrača, Slaviša Koprivica, te Dragiša Šarić, koji je preminuo 2008. godine.

Trener ekipe bio je Željko Obradović, sadašnji strateg Panatinaikosa, kome je to bila debitantska sezona na klupi.

Zbog situacije u tadašnjoj Jugoslaviji, „crno-bijeli“ su mečeve u grupi igrali van zemlje, „domaćini“ su bili u španskom gradiću Fuenlabradi, a tokom sezone, najuspešnije u istoriji srpske košarke, samo su se jednom pojavili pred svojim navijačima u „Pioniru“.

Bonus video: