Šta crnogorske košarkaše čeka u Kini i šta očekivati od njih?

Od momaka koje u Kinu povede Zvezdan Mitrović ne bi trebalo tražiti ništa osim onoga što su pokazali tokom kvalifikacija – karakter, borbenost, timski duh, igru u skladu sa kvalitetom koji posjeduju
2087 pregleda 10 komentar(a)
Košarkaši Crne Gore, Foto: Filip Roganović
Košarkaši Crne Gore, Foto: Filip Roganović

Pored Olimpijskih igara i Svjetskog prvenstva u fudbalu, Mundobasket je najveći sportski događaj na planeti.

Ove godine biće i u centru pažnje, što je FIBA i željela, pomjerivši termin sa parnih na neparne godine, kako se ne bi poklopili sa fudbalskim prvenstvima svijeta ili Evrope.

Posebnu draž košarkaškim šampionatima svijeta daje učešće američkog tima i pokušajima ostalih da pariraju najboljoj selekciji, godinama nedodirljivoj.

Amerikance će u Kini voditi Greg Popovič. On je u aprilu prošle godine objavio spisak od 35 igrača, koji će biti u kombinaciji za najboljih 12.

Na širem spisku su i Lebron Dejms, Stef Kari, Džejms Harden, Kevin Durent, Rasel Vestbruk i ostali asovi.

Izabrati 12, ako su svi na raspolaganju, vjerovatno je i najteža odluka koju trener može da donese, mada može da bude i najlakša, jer nema šanse da dođe do greške.

Od 2006. godine, kada je senzacionalno izgubila od Grčke u polufinalu Mundobasketa u Japanu, selekcija SAD nije kiksala – osvojila je zlatne olimpijske medalje u Pekingu, Londonu i Riju, te svjetske titule 2010. i 2014.

Jasno je da bi sve osim novog njihovog zlata bila senzacija.

Iza nedodirljivih Amerikanaca je, po kvalitetu, Srbija, koja je aktuelni evropski, svjetski i olimpijski vicešampion.

Ako svi igrači budu na raspolaganju Aleksandru Đorđeviću, ako Nikola Jokić dođe u Kinu, kao i Bogdanović i Bjelica, te Marjanović, opet je Srbija prvi favorit za srebro.

Španija, Francuska, Grčka (Adetokumbo je najavio dolazak), Litvanija – tradicionalne su evropske sile, tu su Australija i Kanada, sa mnogo NBA potencijala, neugodni Argentina, Brazil...

Gdje je mjesto Crnoj Gori?

Od momaka koje u Kinu povede Zvezdan Mitrović ne bi trebalo tražiti ništa osim onoga što su pokazali tokom kvalifikacija – karakter, borbenost, timski duh, igru u skladu sa kvalitetom koji posjeduju.

“Treba da napravimo jaku i respektabilnu reprezentaciju, sve što uradimo u Kini je veliko”, rekao je Suad Šehović.

U kom sastavu će se “crveni” pojaviti – rano je govoriti. Izbora nema mnogo.

Nikola Vučević je juče rekao da još nije odlučio šta će da radi preko ljeta, jer je na raskrsnici karijere – slobodan je agent, moguće da će promijeniti klub i dobiti nove zahtjeve i obaveze.

“Volio bih da svi igraju u reprezentaciji, ali rano je. Ne bih o tome, ovi momci su zaslužili što su ostvarili. Želim im da proslave, da se oporave, da nastave dobre sezone. To je sada najvažnije”, rekao je selektor Zvezdan Mitrović.

I on je, praktično, jedina dilema, jer je Mitrović tokom kvalifikacija šansu ukazao momcima koji je zaslužuju i koji su je, svi do jednog, maksimalno iskoristili.

Bonus video: