Bauman želi da se ujedine savezi u Velikoj Britaniji

Savezi Engleske, Velsa i Škotske odlučili su da za OI u Londonu oforme mušku i žensku reprezentaciju Velike Britanije, ali bi poslije tog takmičenja mogli da zadrže svoju nezavisnost.
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.04.2011. 18:12h

Generalni sekretar Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) Patrik Bauman ocijenio je danas da bi za britansku košarku bilo najbolje da se savezi Engleske, Velsa i Škotske spoje poslije Olimpijskih igara 2012. godine u Londonu.

Košarkaški savezi Engleske, Velsa i Škotske odlučili su da za Olimpijske igre u Londonu oforme mušku i žensku reprezentaciju Velike Britanije, ali bi poslije tog takmičenja mogli da zadrže svoju nezavisnost.

Bauman je ocijenio da bi to bio "korak unazad" i savjetovao tri saveza da se odreknu pojedinačnih glasova u FIBA.

"Ako biste pogledali statistiku vidjeli biste da su Engleska, Vels i Škotska samo u nekoliko navrata nezavisno učestvovali na velikim međunarodnim košarkaškim takmičenjima, u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji", rekao je Bauman.

"Od kako su 2005 ili 2006. godine počeli zajedno da nastupaju za reprezentaciju Velike Britanije oni su ojačali i izborili nastupe za Evropsko prvenstvo, čime su pokazali da mogu da se takmiče sa najboljim reprezentacijama", dodao je on.

FIBA je većinom glasova odlučila da reprezentaciji Velike Britanije kao domaćinu Igara automatski dozvoli direktno učešće na olimpijskom turniru, pošto je "uvjerena da britanska košarka ima ozbiljan dugoročni program".

Sa druge strane, FIBA zahtijeva da se sva tri Saveza o budućem statusu izjasne do kraja ljeta.

"Oni moraju da prate svoje planove, ali i da istovremeno sve bude u skladu sa statutom FIBA. Trenutno su sva tri saveza članovi FIBA i mi smo na to ponosni. Ali, biće nam teško da nastavimo sa radom jer imamo tri Saveza i Košarkaški savez Belike Britanije. To je prilično složen problem", dodao je Bauman.

Bonus video: