Izlazim na draft, definitivno sam to odlučio

Neću povući prijavu, to je sigurno, jer kada se nešto premišljate onda ne ispadne kako treba. Ja vjerujem u sebe i siguran sam da ću uspjeti - kaže Vučević
0 komentar(a)
Nikola Vučević, Foto: ESPN
Nikola Vučević, Foto: ESPN
Ažurirano: 26.03.2011. 01:28h

Dva sata prije nego što je američku javnost na konferenciji za medije obavijestio da napušta Univerzitet Južna Kalifornija, zazvonio je telefon Nikole Vučevića. Reprezentativac Crne Gore se javio i u ekskluzivnom razgovoru za „Vijesti” potvrdio da će se prijaviti na NBA draft.

Mladi, 20-godišnji Baranin je odlučio da oprosti od NCAA košarke i da pokuša da se domogne najjače lige na svijetu.

Ukoliko mu to pođe za rukom, postaće peti košarkaš iz Crne Gore kojem je to pošlo za rukom. Led je probio Žarko Paspalj 1989. godine, a njegovim stopama su krenuli Predrag Drobnjak, Aleksandar Pavlović i od ove sezone Nikola Peković.

- Odlučio sam da izađem na draft! Napuštam koledž košarku, hoću da potpišem ugovor sa nekom od menadžerskih agencija i maksimalno se posvetim pripremama za draft - rekao je ekskluzivno za „Vijesti” Vučević, koga smo dobili neposredno pred konferenciju za štampu u „Galen centru” u Los Anđelesu, na kojoj je američkim medijima saopštio odluku.

Konačan rok za prijavu za ovogodišnji draft je 24. april, a igrači iz NCAA lige, po novim pravilima, do 8. maja mogu da povuku prijavu.

Međutim, talentovani Baranin na to i ne pomišlja. Uzda se u sjajnu sezonu, tokom koje je prosječno bilježio 17,1 poen, 10,3 skoka i 1,6 asistencija po meču.

- Dugo sam razmišljao, razgovarao sa roditeljima i odlučio da se prijavim na draft. Imao sam dobru sezonu i mislim da je prava prilika da se nađem u NBA ligi. Neću povući prijavu, to je sigurno, jer kada se nešto premišljate onda ne ispadne kako treba. Ja vjerujem u sebe i siguran sam da ću uspjeti.

Po pisanju specijalizovanog sajta www.draftexpress. com, Vučević će biti 51. pik. On je, ipak, uvjeren da će biti mnogo bolje plasiran.

- Razgovarao sam sa trenerom i nekim menadžerima i uvjereni su da imam velike šanse da se nađem u prvoj rundi drafta. Koja je to pozicija, ne razmišljam. Želja mi je da zaigram u NBA ligi i sve ću uraditi da dođem do tog cilja. Ispred mene je dosta posla u naredna dva mjeseca, ali najjača liga na svijetu je veliki izazov.

Kevin O'Nil, trener Univerziteta Južna Kalifornija, dao je punu podršku našem reprezentativcu u odluci da ide na draft, što je jedinstven slučaj.

- Svaki trener gleda na sve načine da zadrži igrače što duže na okupu kako bi imao jak tim, ali Kevin je sjajan čovjek. Nije lako kada jedan od najboljih igrača odluči da napusti ekipu, ali u svakom razgovoru mi je rekao da šta god odlučim da će me podržati i da će mi uvijek biti na raspolaganju ako mi bude potrebna bila kakva pomoć. Zaista mi to znači, jer sa njim nemam samo odnos trener - igrač, mi smo prije svega prijatelji. Izuzetno cijeni ono što sam uradio za tim i zaista mi je bilo zadovoljstvo što sam radio sa O'Nilom - zaključio je Vučević.

Crnogorski as je posljednji meč u dresu Trojana odigrao prije 10 dana protiv Univerziteta Virdžinija komonvelt. Njegova ekipa je poražena 59:46 i propustila je šansu da bude među 64 najbolje koledž ekipe u Sjedinjenim Američkim Državama.

Odazvaću se ako ne budem imao obaveza

Vučević je 2009. godine bio član mlade selekcije Crne Gore, a prošle je bio na širem spisku najboljeg nacionalnog tima. Ukoliko potpiše ugovor sa nekim od NBA timova, pitanje je da li će ovoga ljeta moći da se odazove pozivu.

- Moja želja da igram za reprezentaciju nikada nije bila sporna, čast je igrati za svoju zemlju. Međutim, prvo pitanje je da li ću biti pozvan, potom da li ću imati obaveze u NBA nakon drafta i kako će se sve kretati ako dođe do lokauta koji je izvjestan. Ako me selektor uvrsti na spisak, a ne budem imao obaveza, 100 odsto ću se odazvati pozivu, tu dileme nema - objasnio je Vučević.

Bonus video: