Skariolo računa na Ibaku i Mirotića

Ibaka je ove sezone odigrao 66 mečeva za Oklahomu i ostvario je prosječan učinak od 9,4 poena, 6,6 skokova i 2,3 blokade po meču, po čemu je četvrti bloker lige
66 pregleda 0 komentar(a)
Serž Ibaka, Foto: REUTERS
Serž Ibaka, Foto: REUTERS
Ažurirano: 24.03.2011. 14:47h

Ostalo je malo više od tri mjeseca do odluke Serđa Skariola, selektora Španije, na koje igraču računa za Evropsko prvenstvo koje će se od 31. avgusta do 18. septembra održati u Litvaniji.

„Crvena furija“ će u baltičkoj zemlji braniti zlato osvojeno prije dvije godine u Poljskoj, ali sada je izvjesno da će na širem spisku biti 21-godišnji Serž Ibaka, centar NBA ligaša Oklahome.

Momak rođen u Kongu je predao papire za dobijanje španskog državljanstva i sve će biti regulisano prije polaska u Litvaniju.

- Ibaka radi na dobijanju državljanstva Španije i po svemu sudeći dobiće ga prije početka prvenstva Evrope. Ja računam na njega, on se nalazi u grupi od 18-20 igrača koji će konkurisati za put u Litvaniju - rekao je Skariolo, a prenosi „As“.

Ibaka je ove sezone odigrao 66 mečeva za Oklahomu i ostvario je prosječan učinak od 9,4 poena, 6,6 skokova i 2,3 blokade po meču, po čemu je četvrti bloker lige.

On je u Španiju došao sa 16 godina i odmah je u dresu Manrese pokazao vanserijski talenat, što je potvrdio i u najjačoj ligi na svijetu.

Ibaka je 2008. godine izabran kao 24. pik u prvoj rundi drafta od strane Sijetla.

Doskorašnji trener Himkija pohvalno se izrazio i o Nikoli Mirotiću, koji blista ove sezone u dresu Reala. Bio je junak pobjede protiv Valensije u prvom meču četvrtfinala Evrolige.

- Što se tiče Nikole Mirotića, on je napravio veliku stvar protiv Valensije. On će biti veliki košarkaš i to će postati mnogo ranije nego što smo se svi nadali – objasnio je Skariolo.

Međutim, s obzirom da po pravilima FIBA samo jedan naturalizovani igrač može biti u jednoj reprezentaciji, izvjesno je da Mirotić, prema pisanju „Asa“, neće igrati u Litvaniji.

On će biti u mladoj selekciji koja će jurišati na titulu prvaka Evrope, jer je domaćin šampionata Bilbao od 14. do 24. jula.

Prošle godine u Hrvatskoj, iako je igrao sa povrijeđenim skočnim zglobom, dao je veliki doprinos osvajanju bronzane medalje. Španci sada žele zlato, a Mirotić će biti najveći adut.

Bonus video: