Kurtinaitis preuzeo Himki

Pedesetogodišnji trener potpisao ugovor sa ruskim timom do kraja naredne sezone, a na klupi će naslijediti Olega Meleščenka
0 komentar(a)
Rimas Kurtinaitis, Foto: BALSAS.LT
Rimas Kurtinaitis, Foto: BALSAS.LT
Ažurirano: 16.03.2011. 16:43h

Rimas Kurtinaitis, 50-godišnji Litvanac, novi je trener ruskog Himkija sa kojim je potpisao ugovor do ljeta 2012. godine. Na klupi kluba iz Moskve on će zamijeniti Olega Meleščenka, koji je od odlaska Serđa Skariola 20. decembra prošle godine, bio privremeno rješenje.

- Zbog činjenice da tim nije mogao da dostigne željeni nivo igre, ali i zbog bolnih poraza od CSKA i Uniksa, glavnih konkurenata u borbi za titulu, morali smo da se odlučimo na ovaj potez. Želimo da se zahvalimo Olegu za sve što je uradio za naš klub, dugo je bio član stručnog štaba, ali nije uspio da kao prvi trener donese očekivane rezultate. Želimo mu sve najbolje u nastavku karijere, a mi očekujemo da ćemo sa Kurtinaitisom doći do željenih ciljeva - istakao je Viktor Bičkov, generalni menadžer Himkija.

Posljednji klub koji je Kurtinaitis vodio bio je letonski VEF Riga, a do sada je, nekada proslavljeni litvanski košarkaš, vodio ukrajinski Kijev, azerbajdžansku Galu, ruski Ural, litvanske timove Šakaliju i Litvos ritas, te seniorsku selekciju Azerbejdžana i mladi tim Litvanije

Najveći uspjeh ostvario je 2009. godine kada je Litvos ritas doveo do trijumfa u Eurokupu, a u dvije finalne utakmice bio je bolji upravo od Himkija.

Bonus video: