Zadovoljan sam, ali biće još bolje

I kad nijesam igrao, radio sam maksimalno, borio sam se, trudio sam se da dokažem da zaslužujem priliku. Uostalom, trener Mesina i tada je bio zadovoljan, govorio mi je “samo nastavi da radiš, doći će tvoja šansa”
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2011. 09:32h

Kada je prije tridesetak dana trener Real Madrida, Etore Mesina odlučio da otpusti legendu španske košarke Horhea Garbahosu, kako bi oslobodio što višđe prostora za Nikolu Mirotića, koji još nije imao 20 godina, počelo je utrkivanje ko će žešće da “opali” po slavnom treneru - radili su to novinari, bivši reprezentativci “furije”, stručnjaci... Ubrzo su, međutim, svi ućutali.

Zadovoljan sam, iskoristio sam šansu koja mi je ukazana. I kad nijesam igrao radio sam maksimalno, borio sam se, trudio sam se da dokažem da zaslužujem priliku

Od kada je dobio veću minutažu, mladić koji je 11. februara 1991. godine rođen u Podgorici, postao je najbolji strijelac i skakač najtrofejnijeg kluba u Evropi! Sada pred Mirotićem svi skidaju kapu, jasno je i zbog čega - u španskoj ACB ligi je na posljednjih devet utakmica prosječno postizao 11,7 poena i imao pet skokova po meču, dok je na posljednja četiri susreta u Evroligi imao prosječan učinak od 11 koševa i 5,5 uhvaćenih lopti (samo u toj kategoriji bolji učinak za 0,5 skokova po meču ima D'or Fišer), te ubjedljivo najveći indeks korisnosti po meču u oba takmičenja - 14. Uz sve to, sa visinom od 208 centimetara ima skoro 50 odsto uspješnosti prilikom šuta za tri poena (18-9 u ACB i 11-5 u Evroligi)!

Zato i ne čudi što je Mirotić u centru pažnje evropske košarkaške javnosti, ali i brojnih NBA skauta koji su postali redovni posmatrači utakmica Reala.

- Zadovoljan sam, iskoristio sam šansu koja mi je ukazana. I kad nijesam igrao radio sam maksimalno, borio sam se, trudio sam se da dokažem da zaslužujem priliku. Uostalom, trener Mesina i tada je bio zadovoljan, govorio mi je “samo nastavi da radiš, doći će tvoja šansa”. Sada ima sve veće povjerenje u mene, često sa mnom priča na treninzima, pruža mi podršku i dok igram, pruža mi priliku u ključnim trenucima, kada se utakmica “lomi”. Kažem, iskoristio sam šansu, nadam se da će biti još bolje - kaže Mirotić u intervjuu za „Vijesti”, koji je rađen prije i poslije meča sa Partizanom u Beogradu.

A i u grotlu „Arene”, Nikola je imao šta da pokaže - bio je najbolji akter susreta sa 13 poena, za njega rekordnih devet skokova, tri asistencije, i po jednom ukradenom loptom i blokadom.

- Bila je fantastična atmosfera, ludnica. Prvi put sam igrao u takvoj atmosferi, baš sam se uzbudio. Ali, odigrao sam dobro, ušao sam u susret kako treba, nijesam žurio. Dosta vremena proveo sam na parketu, imao sam punu podršku trenera i na kraju postigao dosta koševa i prvi put u karijeri sakupio devet skokova. Međutim, najvažnije je da smo dobili utakmicu, da smo osigurali prvo mjesto u grupi. U srijedu nam dolazi Montepaski u posljednjem kolu Top 16 faze, pa očekujemo da vidimo ko će da nam bude protivnik u četvrtfinalu.

• Odluka Mesine da ti da prednost u odnosu na Garbahosu uzburkala je košarkašku scenu u Španiji. Jesi li osjećao pritisak?

- Bila je to odluka trenera, u međuvremenu je došao i Begić, a neko je morao da otpadne. Bilo je dosta čuđenja, pitanja “zašto, kako”, ali sve se stišalo poslije partija koje sam pružio. Trener donosi odluke i on zna šta je najbolje za tim.

Mislim da ću biti pozvan na pripreme A selekcije, a da li ću ići na Evropsko prvenstvo ostaje da se vidi. Ići ću ili ja ili Serž Ibaka, koji igra za NBA ligaša Oklahomu, a isto ima špansko državljanstvo. Ne možemo obojica, jer može da nastupi samo jedan naturalizovani Španac

• Koji su ciljevi Reala u ovoj sezoni?

- Primarni cilj nam je plasman na fajnl-for Evrolige. Imaćemo prednost domaćeg terena u četvrtfinalu i mislim da imamo realne šanse. Cilj nam je i finale ACB lige, a s obzirom na to da smo trenutno drugi na tabeli, treba da održimo tu poziciju, pa kasnije kroz plej-of da dođemo do finala. Trudićemo se da u svakoj utakmici pružimo maksimum, imamo puno mladih igrača i sigurno neće biti lako, ali vjerujem da ćemo ostvariti ono što smo planirali.

• U Španiji se piše da je izvjesno da ćeš uskoro zaigrati i za A reprezentaciju “furije”.

- Čuo sam i ja za to. Mislim da ću biti pozvan na pripreme A selekcije, a da li ću ići na Evropsko prvenstvo ostaje da se vidi. Ići ću ili ja ili Serž Ibaka, koji igra za NBA ligaša Oklahomu, a isto ima špansko državljanstvo. Ne možemo obojica, jer može da nastupi samo jedan naturalizovani Španac. Ljetos ću igrati na šampionatu Starog kontinenta za mlade reprezentacije, poslije toga vjerovatno ću biti na pripremama A tima, a ako uđem među 12 biće to velika čast. To je, međutim, još daleko, sada razmišljam o domaćem prvenstvu, Evroligi, mom napretku...

• Na ulazu u hotel Novica Veličković je, kada je saznao za intervju sa tobom, samo dobacio: “Dobar je momak”.

- Novica je stvarno odličan momak. Družimo se, puno pričamo međusobno, jedan drugome dajemo podršku. Družim se i sa Tomićem, Begićem, sve su to sjajni momci.

• Imate li kontakta sa fudbalerima Reala?

- Malo. Oni treniraju u centru Madrida, mi smo malo dalje. Doduše, mi idemo da gledamo fudbal, a oni dolaze na naše mečeve. Ponekad imamo zajedničke večere, baš prije mjesec bili smo zajedno na ručku, pa u posjeti djeci u bolnici. Dijelili smo poklone, bilo je super.

• Ko ti je omiljeni fudbaler Reala?

- Kaka! Izuzetan je kao osoba, naravno i kao fudbaler, ali prije svega kao čovjek. Način na koji se ophodio prema djeci kada smo bili u posjeti bolnici, kako je razgovarao sa njima, govori o tome da je velika ljudina. Zrači toplinom, zaista je sjajan momak.

• Ronaldo?

Sve što sam naučio, naučio sam od Jadrana. I prošlog ljeta radio sam sa njim u Podgorici, nakon EP za mlade u Hrvatskoj, kada sam izabran u prvu petorku

- On je najveća zvijezda, na stadionu svi nose njegove dresove. Lijepo je imati nekoga takvoga u klubu.

• Barselona je, kao i u košarci, odmakla i u fudbalu...

- Jeste, ima sedam bodova viška, u prvenstvu će biti teško da je Real stigne. Međutim, i u fudbalu, baš kao i u košarci, liga je izuzetno jaka i nikad se ne zna kad neko može da se oklizne. Ipak, realnije je da naš klub do trofeja dođe u druga dva takmičenja. U Ligi šampiona Real ima velike šanse, naročito nakon remija 1:1 u Lionu, u prvoj utakmici osmine finala. Može do trofeja i u Kupu kralja, bez obzira na to što će u finalu igrati sa Barselonom.

• Jesi li u kontaktu sa našim igračima ili trenerima?

- Slabo. Prije utakmica prišao sam i pozdravio se sa Duškom Ivanovićem i Svetislavom Pešićem, ali to je bilo sve.

• Prošlog ljeta bio si nešto duže u Crnoj Gori, hoćeš li imati vremena da i ovog ljeta skokneš do Podgorice?

- Biće mi paklen raspored. Nakon EP za mlade, imaću svega tri dana do početka priprema A tima. Jednostavno, svake naredne godine imaću sve manje vremena za odmor, ali kada mi se ukaže prilika doći ću - zaključuje Nikola Mirotić dok se u holu beogradskog hotela “Kontinental” pozdravlja sa Jadranom Vujačićem, njegovim prvim trenerom.

- Sve što sam naučio, naučio sam od Jadrana. I prošlog ljeta radio sam sa njim u Podgorici, nakon EP za mlade u Hrvatskoj, kada sam izabran u prvu petorku. Tada mi Jadran kaže: ”Ne valja ti ovo, ne valja ovo, treba da ispraviš ovo”, a ja ga pitam: “Treneru, ima li išta da valja”.

Jadran je uvijek bio uz mene, i u dobru i u zlu na njega mogu da se oslonim. Često se čujemo, mnogo mi pomaže savjetima. Mnogo sam mu zahvalan.

Imao sam moralnu obavezu da se odužim Španiji Kada je ljetos bio u Podgorici, nakon što je izabran u prvu petorku Evropskog prvenstva za mlade reprezentacije, Mirotić nije imao snage da govori o odluci da igra za Španiju.

- Hajde da ostavimo to za drugi put, još mi je previše teško da govorim o tome.

Iako kaže da mu ni sada nije mnogo lakše, svjestan je da prije ili kasnije mora i to da dođe na red.

- Kada sam bio samo dječak koji obećava, Španija mi je pružila sve. Dobio sam šansu u Realu, uslove, fenomenalno su primili i mene i moju porodicu. Poslije svega, osjećao sam moralnu obavezu da se odužim, zato sam i prihvatio poziv da igram za reprezentaciju Španije. Eto, to je prava istina - kaže Mirotić.

Crna Gora će uvijek biti moja zemlja Jednu stvar Nikola je želio posebno da istakne i bez postavljenog pitanja.

- Želim svu sreću Crnoj Gori na Evropskom prvenstvu u Litvaniji. Mislim da je izbor Dejana Radonjića za selektora pravo rješenje, i njemu i reprezentaciji želim sve najbolje. Crna Gora će za mene uvijek biti moja zemlja!

Zabrana

Prije utakmice sa Partizanom, trener košarkaša Real Madrida Etore Mesina i uprava „kraljevskog kluba” odlučili su da naredne dvije sedmice Nikola Mirotić ne može da daje izjave medijima. Na taj način, jedan od najboljih evropskih trenera želio je da mladi Podgoričanin sačuva koncentraciju samo za utakmice i da ga poštedi medijskog pritiska, s obzirom na to da je u posljednje vrijeme prva zvijezda kraljevskog kluba. Praznih ruku ostao je i portal Evrolige, koji je nastojao da dobije intervju od igrača koji je najzaslužniji za prvo mjesto Reala u grupi G Top 16 faze, ali i brojni španski novinari koji prate najtrofejniji klub Starog kontinenta.

Izuzetak je, međutim, napravljen.

- Za „Vijesti” nema problema. Hiljadu kilometara puta od Podgorice do Beograda i nazad zbog intervjua sa mnom? Nema šanse da mi neko zabrani!

Galerija

Bonus video: