Blat ostaje na klupi Rusije

Sve smo se brzo dogovorili i stvar je riješena. U petak bi Izvršni odbor Ruske košarkaške federacije trebalo samo da potvrdi dogovor
0 komentar(a)
Dejvid Blat, Foto: REUTERS
Dejvid Blat, Foto: REUTERS
Ažurirano: 22.02.2011. 12:47h

Dejvid Blat ostaje na klupi Rusije! Aktuleni šef stručnog štaba Makabija je u septembru prošle godine, za vrijeme trajanja Svjetskog prvenstva u Turskoj, najavio povlačenje, pominajo se i kao mogući selektor Grčke, ali je nakon nešto manje od šest mjeseci promijenio odluku.

Američki stručnjak se prije mjesec dana načelno dogovorio sa prvim čovjekom ruske kuće košarke Aleksandrom Krasnenkovim i sada je ostalo samo da KS Rusije potvrdi dogovor, da se sve stavi na papir i Blat potiše novi ugovor.

- Sve smo se brzo dogovorili i stvar je riješena. U petak bi Izvršni odbor Ruske košarkaške federacije trebalo samo da potvrdi dogovor. Sa Makabijem sam se takođe brzo dogovorio i u klubu nisu imali ništa protiv da nastavim i sa poslom u selekciji Rusiji - rekao je Blat za “Sport expres”.

Blat je u razgovoru naglasio da se sezona sa Makabijem završava krajem maja i da će “zbornaja” imati tri mjeseca da se pripremi za EP u Litvaniji.

- U ovom trenutku ne želim da pričamim o imenima igrača na koje računam za šampionat u Litvaniji. Jedino što mogu reći je da mi je želja da u nacionalni tim vratim Andreja Kirilenka - objasnio je trener, koji je Rusiju preuzeo 2006. godine i već naredne osvojio titulu prvaka Evrope u Španiji.

Krilni centar Jute propustio je Evropsko prvenstvo u Poljskoj 2009. i Svjetsko prvenstvo u Turskoj prošle godine. Debi za nacionalni tim Kirilenko je imao 2000. godine na Olimpijskim igrama u Sidneju, kada su Rusi osvojili osmo mjesto.

Rusi će na EP u Litvaniji igrati u grupi D zajedno sa Belgijom, Bugarskom, Gruzijom, Slovenijom i Ukrajinom, pa su potencijalni rivali Crne Gore u drugoj fazi takmičenja. Naime, grupa C u kojoj su "crveni", Grčka, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija i ekipa iz dodatnih kvalifikacija (Finska, Portugal, Mađarska) se u drugom krugu kontinentalnog šampionata ukršta sa grupom D.

Bonus video: