Grifin pobjednik zakucavanja, Džejmsu titula najboljeg trojkaša

Grifin je u finalnoj seriji bio bolji od Dževala Mekgija i Dimara Derouzena, i postao tek treći igrač u istoriji koji je titulu najboljeg u zakucavanju osvojio pred domaćom publikom.
63 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2011. 08:55h

Blejk Grifin nije iznevjerio očekivanja – krilni centar LA Klipersa dominirao je u takmičenju u zakucavanju drugog dana Ol-star vikenda u Los Anđelesu. Džejms Džouns iz Majamija pobijedio je u šutiranju trojki, plejmejker Golden Stejt Voriorsa Stefon Kari pobjednik je u takmičenju “vještine”, dok je u nadmetanju "zvijezda" trijumfovala Atlanta, u sastavu Al Horford, Koko Miler i Stiv Smit.

Grifin je u finalnoj seriji bio bolji od Dževala Mekgija i Dimara Derouzena, i postao tek treći igrač u istoriji koji je titulu najboljeg u zakucavanju osvojio pred domaćom publikom. Prije njega to su učinili Majkl Džordan 1988. godine u Čikagu, te Ajzah Rajder šest godina kasnije u Mineapolisu. Ujedno, postao je drugi najviši igrač koji je pobijedio na takmičenju u zakucavanjima na Ol-staru. Igrač Klipersa visok je 208 santimentara, a viši šampion od njega bio je samo Dvajt Hauard (211).

Grifin je pobijedio zakucavanjem sa dvije ruke skokom preko automobila (KIA Optima) na pas saigrača iz Klipersa Barona Dejvisa, a sve to uz pratnju crkvenog hora koji je pjevao pjesmu “Vjerujem da mogu da letim” (I believe i can fly).

Grifin je izjavio da je zakucavanje preko auta bila njegova prva ideja, i savršen način da pokaže svoju kombinaciju “sirove atletske vještine i Holivudskog dara”

- Bilo je malo pritiska na sve nas, da napravimo pravi šou, ali mislim da su svi takmičari odradili odličan posao. Kad su mi rekli da nema pravila u zakucavanju, onda sam pitao “Znači, mogu da zakucavam preko auta? Da? Onda ću, možda to uraditi sada”. Smislio sam da to mogu da postignem, a Baron (Dejvis) se dosjetio hora…Istina, rizikovao sa da skliznem i facom se “zabijem” u auto. Srećom, sve je prošlo kako treba – kazao je Grifin, koji je, kako je kazao, odrastao gledajući zajedno sa bratom video snimke svih takmičenja u zakucavanju i analizirajući evoluciju tog takmičenja.

Prije pobjedničkog zakucavanja, Grifin je publiku zabavio i zakucavanjem sa okretom od 360 stepeni, a potom je “kopirao” Vinsa Kartera i njegovo zakuvacanje iz 2000. godine, provlačenjem ruke kroz obruč do lakta poslije čega je ostao da “visi”.

Iako se očekivalo da će takmičenje u šutiranju trojki proteći uglavnom u nadmetanju dvojca iz Bostona, branioca titule Pola Pirsa i najuspješnijeg trojkaša svih vremena Reja Alena, na kraju je pobijedio bek Majamija Džejms Džouns, koji je u finalnoj seriji takmičenja imao 20 pogodaka, dok su Pirs i Alen ostali na 18, odnosno 15 pogodaka. Džejms je postao četvrti igrač Hita kome je to pošlo za rukom.

Plej Golden Stejt Voriorsa Stefon Kari trijumfovao je u takmičenju “vještine” jer je sve potrebne zadatke (polaganje lopte u koš, driblinzi oko prepreka, pasovi kroz velike obruče, šut za tri poena) završio prije od Rasela Vestbruka iz Oklahoma Sitija. Kari je posao završio za 28,2 sekunde, dok je Vestbruk imao znatno sporiji nastup od 44,2 sekunde.

Najzad, u nadmetanju "zvijezda", gdje su mješoviti timovi koji čine NBA igrač, predstavnica ženske NBA lige i poznati veteran trebali poentirati sa šest različitih pozicija za što kraće vrijeme, trijumfovali su igrači Atlante Al Horford, Koko Miler i Stiv Smit. Atlanta je pobijedila prošlogodišnje šampione, Teksas, za koji su nastupili Dirk Novicki, Ronika Hodžs, Keni Smit, a ključnu seriju završila je za 70 sekundi pošto je Al Horford iz 18. pokušaja pogodio trojku sa polovine terena.

Ol-star viked se završava duelom najboljih selekcija Istoka i Zapada, koji je na programu u noći između nedjelje i ponedjeljka.

Galerija

Bonus video: