Taurasi nije bila dopingovana

Poslije ovoga ne može neko da kaže da mu je žao, neko mora da odgovara, jer mi je skoro uništio karijeru - istakla je Amerikanka
0 komentar(a)
Dijana Taurasi, Foto: REUTERS
Dijana Taurasi, Foto: REUTERS
Ažurirano: 18.02.2011. 20:38h

Amerikanka Dijana Taurasi nije bila dopingovana, kako je u januaru objavila Anti-doping laboratorija Turske. Naime, ova institucija je početkom ove godine saopštila da je Taurasi bila pozitivna na A i B uzorke zabranjene supstance modafinila, pa je najbolju svjetsku košarkašicu prvo suspendovao Turski košarkaški savez, a zatim je i Fenerbahče raskinuo ugovor iako je sa njom želio da osvoji Evroligu. Međutim, iznenada je stiglo priznanje iste laboratorija da je došlo do greške. Taurasi je automatski ukinuta suspenzija, a sa 28-godišnje košarkašice skinuta je ljaga.

- Ovo je za mene najveće moguće olakšanje. Prilikom optužbi da sam uzimala doping tvrdila sam da sam čista, da nisam uradila ništa pogrešno, što se na kraju i potvrdilo. Ova optužba nije mogla samo da pokvari moju karijeru, već i ugled, što me ja najviše brinulo. Radila sam pošteno na terenu i ovako nešto me izuzetno povrijedilo - istakla je Taurasi.

Međutim, ovim se slučaj ne završava. Taurasi želi da slučaj istjera do kraja.

- Poslije ovoga ne može neko da kaže da mu je žao, neko mora da odgovara, jer mi je skoro uništio karijeru. Sada želim da se vratim košarci, a otiću ću tamo gdje ću moći na miru da igram, gdje ću biti sigurna da me neko opet neće lažno optužiti.

Na akciju se sprema i njen bivši klub Fenerbahče, koji je saopštio da će tužiti anti-doping laboratoriju u Ankari, ali i Turski košarkaški savez jer nisu dopustili da B uzorak bude ispitan u nekoj drugoj laboratoriji.

- Ovo je najveći skandal koji se desio u svjetskom sportu. Neće se izvući sa najobičnijim izvinjenjem - rekao je član Upravnog odbora istanbulskog kluba Sekip Mosturoglu.

Odlaskom Taurasi šanse Fenera u Euroligi bitno su umanjenje i klub iz Istanbula tražiće finansijsku kompenzaciju.

Asošiejtid pres je objavio da će Svjetska anti doping agencija (WADA) formirati nezavisnu komisiju koja će ispitati slučaj i može se lako desiti da turska laboratorija bude suspendovana zbog objavljivanja lažnih informacija.

Bonus video: