Litvanci vjeruju u oporavak Kleize

Nisam ljekar i teško mi je da komentarišem ovu situaciju. Uprkos želji, niko od nas ne može da ubrza tok događaja. Moramo da budemo spremni na sve
0 komentar(a)
Linas Kleiza, Foto: REUTERS
Linas Kleiza, Foto: REUTERS
Ažurirano: 07.02.2011. 19:28h

Poslije debakla na EP u Poljskoj 2009. godine kada su bili 11, Litvanci su na pravi način iskoristili pozivnicu za Svjetsko prvenstvu u Turskoj i okitili se bronzom. Ta medalja dala im je dodatni stimulansa da na predstojećem šampionatu Starog kontinenta, čiji će biti domaćini od 31. avgusta do 18. septembra, napadnu titulu prvaka Evrope.

Najveći adut na tom pohodu trebalo je da bude krilni centar Toronta Linas Kleiza, ali je prije nekoliko dana na meču sa Finiksom doživio težu povredu koljena (pukla mu hrskavica). Slijedi mu operacija i pauza od najmanje devet mjeseci. Međutim, u Litvaniji svi vjeruju da će se desiti čudo i da će se 26-godišnji Kleiza oporaviti do ljeta i predvoditi Litvance na Evropskom prvenstvu.

- Razgovarao sam sa Kleizom. Naravno da je uznemiren jer situacija u kojoj se našao nije ni malo zabavna. Njegova želja je da uradi sve maksimalno kako bi doprinjeo brzom oporavku. Mi smo tu da pomognemo sve šta bude potrebno iako su nam opcije ograničene. Bolja slika neće se vidjeti ni narednog dana, ni sljedećeg mjeseca. U idealnom slučaju stanje će biti jasnije tokom ljeta. Svi se nadamo pozitivnom ishodu - rekao je generalni sekretar KS Litvanije Mindi Balciunas.

Selektor Kestutis Kemzura vjeruje u brz oporavak glavnog igrača, ali mora da traži i alternativu.

- Nisam ljekar i teško mi je da komentarišem ovu situaciju. Uprkos želji, niko od nas ne može da ubrza tok događaja. Moramo da budemo spremni na sve. Reprezentacija će se pripremati, pokušaćemo da pronađemo zamjenu, da nađemo način da nadoknadimo veliki gubitak, a ako se čudo desi i Kleiza vrati, mjesto ga uvijek čeka - rekao je Kemzura, koji je predvodio Litvance u Turskoj.

Povredom Kelize bave se i grčki mediji. Tako je sajt sport25.gr objavio informaciju da je za povredu Kleize kriv ljekarski tim Toronta, koji dva mjeseca nije ozbiljno shvatao Litvanaca koji im se žalio da trpi velike bolove. Međutim, igrač Reptorsa je to demntovao.

- Nisam razgovarao ni sa kim iz Grčke. Ljekarski tim Toronta je sve učinio da me oporavi kada sam rekao da imam problema. Sada me čeka pauza od osam nedjelje nakon čega krećem sa rehabilitacijom - rekao je Kleiza.

On je ljetos potpisao četvorogodišnji ugovor sa Torontom vrijedam 18 miliona dolara, a došao je iz Olimpijakosa. On je 2005. godine draftovan kao 27. pik od strane Portlanda, ali je odmah proslijeđene u Denver. Dres Nagitsa nosio je četiri godine, nakon čega je sezonu odigrao za Pirejce, a na kraju prošle sezone odlučio se na povratak u najjaču ligu svijeta.

Bonus video: