Lebronov 51 argument

Dosta je opaski upućeno ka nama od strane Orlanda u predsezoni, zato smo i željeli da izađemo na parket, damo sve od sebe i pokažemo ko je ko ovdje - rekao je Džejms, koji je ubacio 51 poen
0 komentar(a)
Leb, Foto: Reuters
Leb, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.02.2011. 09:41h

Kada je NBA superstar Lebron Džejms ljetos izabrao Majami kao svoju sljedeću stanicu u karijeri, Otis Smit, generalni menadžer najvećeg rivala u Istočnoj konferenciji, Orlanda, zajedljivo je prokomentarisao: „Mislio sam da je ipak veći takmičar“, aludirajući na ionako snažan tim u koji Džejms prelazi. Lebron se prethodne noći potrudio da razuvjeri Smita o svojoj takmičarskoj strani.

Slučajno ili ne, Lebron je upravo za ovu utakmicu sačuvao ono najbolje – sa 51 poenom, 11 skokova i 8 asistencija, potpuno je dominirao na gostovanju Orlandu, predvodivši svoj tim do pobjede rezultatom 104-100.

„Samo igranje protiv ovog tima me je snažno motivisalo. Shvatali smo da ne igramo neku običnu utakmicu regularne sezone. Dosta je opaski upućeno ka nama od strane Orlanda u predsezoni, zato smo i željeli da izađemo na parket, damo sve od sebe i pokažemo ko je ko ovdje“ - rekao je Džejms nakon utakmice.

Džejms je krenuo furiozno od starta – samo u prvoj četvrtini postigao je 24 poena, pogodio prvih 11 šuteva, a od nekih zakucavanja publici u Amvej centru zastajao je dah.

Ipak, Orlando je smogao snage da se vrati u utakmicu i pored najbolje partije Džejmsa u sezoni. Iako je Majami u posljednjoj četvrtini utakmice vodio sa 21 poenom razlike, Orlando je uspio da trojkom Džamira Nelsona razliku smanji na svega tri poena, na devet sekundi do kraja. Tada je Dvejn Vejd pogodio jedno bacanje koje je „vrelini“ sa Floride obezbijedilo konačnu prednost.

U ništa manje zanimljivom okršaju za prevlast u Zapadnoj konferenciji, San Antonio je slavio u Los Anđelesu sa jednim poenom razlike. I to na kakav način.

Nakon što je Pau Gasol svom timu donio minimalnu prednost sa dva slobodna bacanja, San Antonio je u jednom napadu oprobao sva svoja najbolja napadačka rješenja: Manu Đinobili je promašio otvoren šut za tri poena, Toni Parker nije realizovao svoje prepoznatljivo polganje, a Tim Dankan promašio skok šut. Ipak, na pravom mjestu našao se iskusni Antonio MekDajs, ubacivši iz odbojke loptu u koš uz zvuk sirene!

„Svi smo se ispromašivali, a on nas je spasio“, prokomentarisao je plejmejker Teksašana Toni Parker odmah nakon meča.

„Bio sam na pravom mjestu u pravo vrijeme, a lopta se odbila pravo ka meni. Nisam puno puta tokom svih ovih godina pogodio u poslednjoj sekundi, vjerovatno da takve koševe mogu prebrojati na prstima jedne ruke, ali ovaj je bio zaista veliki“ – rekao je 36-godišnji MekDajs, koji igra svoju petnaestu sezonu u NBA ligi.

U utakmici koju su obilježile jake odbrane, obje ekipe imale su loš procenat šuta iz igre, pri čemu je posebno zatajio šut za tri poena Lejkersa od svega 14 odsto uspješnosti.

San Antionio su predvodili Parker sa 21 i Ričard Džeferson sa 18 poena, dok je najefikasniji kod Lejkersa bio Gasol, koji je ubacio 19 poena. Kobi Brajan je meč završio sa 16 poena, 10 asistencija i 9 skokova, ali uz šut iz igre od 28 odsto (5-18).

- Bila je to ružna utakmica za gledanje – rekao je Brajant nakon meča. „Kada imate dva tima koja znaju dobro da igraju odbranu, obično utakmica i bude takva većinom vremena. Imali smo šansu da defanzivnim skokom privedemo utakmicu kraju, ali ona se na kraju odbila pravo u MekDajsa“.

Lejkersi su tako izgubili tri od posljednje četiri utakmice kod kuće uoči predstojećeg „Ol-star“ vikenda koji će se održati upravo u njihovoj dvorani. Dva od tri poraza bila su protiv velikih rivala sa Istoka i Zapada, Bostona i San Antonija.

Ipak, Brajant, kao i obično, uliva samopouzdanje u svoj tim: „Psihološko opterećenje? Ni najmanje. Ovo će nas samo mentalno ojačati“.

U posljednoj utakmici večeri Golden Stejt je na svom parketu savladao povredama desetkovani Milvoki, kojem je opet nedostajao odlični centar Endrju Bogut. Domaće je sa 24 poena predvodio Monta Elis, pokazavši da mu mnogo ne smeta što nije izabran za „Ol-star“ vikend u Los Anđelesu, iako već drugu godinu zaredom ima prosjek od preko 25 poena po meču. Inače, posljednji put kada se igrač Golden Stejta pojavio na samitu najboljih bilo je 1997. godine, kada ih je na ovoj manifesatciji predstavljao Latrel Sprivel.

Rezultati: Orlando – Majami 100:104 (Nelson 22p, Hauvard 16p, 17sk – Džejms 51p, 11 sk, 8 as), L.A.Lejkers – San Antonio 88:89 (Gasol 19p, Brajant 16p, 10 as, 9 sk – Parker 21p, Džeferson 18p), Golden Stejt – Milvoki 100:94 (Elis 24p – Iljasova 23p, 13sk, Mageti 21p, Delfino 20 p)

Bonus video: