Lengford i Anderson oblače dres BiH?

Prema pravilima FIBA Evrope, dva naturalizovana košarkaša mogu biti prijavljena za takmičenje, ali će se samo jedan moći da igra
0 komentar(a)
Kit Lengford, Foto: Bckhimki.ru
Kit Lengford, Foto: Bckhimki.ru
Ažurirano: 31.01.2011. 18:27h

Selekcija Bosne i Hercegovine, koja će na EP košarkaša u Litvaniji igrati protiv Crne Gore, mogla bi da bude znatno jača na tom takmičenju. Naime, prema pisanju bosanskohercegovačkih medija, selektor Sabit Hadžić se nada da će u baltičkoj državi moći da računa na usluge dvojice Amerikanaca, a riječ je o beku ruskog Himkija Kitu Lenfordu i krilu Barselone Alanu Andersonu, bivšem igraču Cibone i Makabija. Time bi protivnik Crne Gore na šampionatu Starog kontinenta imao ti za respekt.

- Za BiH bi mogli da zaigraju Lengford, ali i Anderson. Naravno, o svemu je još rano govoriti, ali sa igračima njihove klase sigurno je da bi dobili dodatni kvalitet za Evropsko prvenstvo - rekao je Hadžić.

Ovo nije prvi put da BiH u svom timu ima naturalizovane igrače, jer su Amerikanci Ernest Bremer i Henrik Domerkant branili boje više jugoslovenske republike.

Ukoliko se ovaj plan Hadžića ostvari, sa Nihadom Đedovićem, Nemanjom Gordićem, Sašom Vasiljevićem, Mirom Teletovićem, Kenanom Bajramovićem, Ratkom Vardom..., BiH bi mogla da predstavlja ozbiljnog rivala za sve selekcije.

Prema pravilima FIBA Evrope, dva naturalizovana košarkaša mogu biti prijavljena za takmičenje, ali će se samo jedan moći da igra utakmice.

Inače, Hadžić je zadovoljan ishodom žrijeba u Viljnusu.

- Dobro smo prošli. Nema sumnje da se radi o grupi sa teškim i jakim protivnicima, ali sa druge strane moramo biti zadovoljni jer smo izbjegli grupe A i B, gdje su smještene reprezentacije iz vrha evropske i svjetske košarke.

Bonus video: