Radonjić: Cilj je drugi krug

"Crveni" na žrijebu u Viljnusu izbjegli aktuelnog šampiona Španiju i vicešampiona Srbiju
0 komentar(a)
Crna Gora, Foto: SAVO PRELEVIĆ
Crna Gora, Foto: SAVO PRELEVIĆ
Ažurirano: 30.01.2011. 19:29h

Crna Gora je bila miljenik sreće na žrijebu za Evropsko prvenstva, koje je održano u Viljnusu. Naša selekcija će igrati u grupi C zajedno sa Grčkom, bronzanom sa posljednjeg šampionata Starog kontinenta u Poljskoj, Hrvatskom, Makedonijom, Bosnom i Hercegovinom i ekipom iz dodatnih kvalifikacija (Finska, Mađarska, Portugal).

- U narednom periodu ćemo napraviti analizu protivnika i onda ćemo moći više da pričamo na tu temu. Međutim, nadam se da ćemo se dobro pripremiti za prvo Evropsko prvenstvo na kome će Crna Gora učestvovati i da ćemo ostvariti osnovni cilj, a to je plasman u drugi krug - prvi je komentar selektor Dejana Radonjića na vijesti iz Litvanije.

Iako su “crveni” izbjegli akutelnog prvaka Evrope Španiju i Srbiju, vicešampiona i četvrtu selekciju sa posljednjeg Svjetskog prvenstva, to ne znači da Nikolu Pekovića i saigrače očekuju laki rivali.

- Igraćemo u grupi sa tri selekcije sa posljednjeg Evropskog prvenstva iz Poljske, Grčkom, Hrvatskom i Makedonijom. Osnovni zadatak je da se na pravi način pripremimo za iskušenja koja nas tamo očekuju. Sada razmišljamo samo o tome.

Ukoliko prođe u narednu rundu, a nadamo se da će tako biti, potencijalni rivali našeg nacionalnog tima su ekipe iz grupe D Slovenija, Rusija, Belgija, Gruzija, Bugarska i Ukrajina.

- Mislim da je rano sada pričati o tome. Kada ostvarimo osnovni cilj i izborimo plasman dalje, onda ćemo analizirati i pripremati se za protivnike koji nas očekuju. Preduslov za sve je da svi igrači dođu zdravi na pripreme i da ih odradimo na pravi način - zaključio je Radonjić.

U grupi A igraće Španija, Turska, Litvanija, Velika Britanija, Poljska i selekcija iz dodatnih kvalifikacija, a rivali u grupi B biće Srbija, Francuska, Njemačka, Izrael, Italija i Letonija.

U narednu rundu plasiraće se po tri najbolje selekcije iz sve četiri grupe, koje formiraju dvije nove sa po šest timova. Bodovi iz prve faze se prenose, a iz novoformiranih grupa prva četiri tima izvadiće vizu za četvrtfinale.

Evropsko prvenstvo igraće se od 31. avgusta do 18. septembra, a gradovi domaćini su Alitus, Klaipeda, Panevežis, Šiauliaj, Viljnus i Kaunas.

Crna Gora će mečeve prve faze igrati u Alitusu, a premijerni meč 31. avgusta igra sa Makedonijom. Potom slijede dueli sa Bosnom i Hercegovinom (1. septembar), Hrvatskom (3. septembar), Grčkom (4. septembar) i selekcijom iz dodatnih kvalifikacija (5. septembar).

Bonus video: