Dolaskom novog trenera se promijenila moja uloga u timu

Košarkaši Budućnost Volija sjutra gostuju CSKA, u meču 21. kola Evrolige. Podgoričani u "Morači" bili bolji 93:92
4720 pregleda 3 komentar(a)
Nemanja Gordić
Nemanja Gordić

Košarkaši Budućnost Volija su u seriji pobjeda na dva fronta, ukupno šest, po tri u Evroligi i ABA ligi. Međutim, trebaće pravi podvig da izabranici Jasmina Repeše sjutra veče (18 sati) u Moskvi savladaju veliki CSKA, sedmostrukog prvaka Evrope…

"Nije realno da mi prijetimo CSKA na njihovom terenu. Sve što mi možemo je da probamo da nastavimo da igramo u dobrom ritmu, jer smo u dobrom raspoloženju nakon serije pozitivnih rezultata. Možemo da odigramo rasterećeno, jer su oni apsolutni favoriti u tom meču, i mi nemamo šta da izgubimo", kaže za “Vijesti” Nemanja Gordić, plejmejker Budućnosti.

“Armejci” su, međutim, ostali u lijepom sjećanju Podgoričanima. Tog 23. novembra prošle godine, “plavi” su u “Morači” režirali jednu od najvećih pobjeda u klupskoj istoriji, posebno zbog načina na koji su do nje došli. Iako je nepuna dva minuta prije kraja druge četvrtine gubila 17 poena razlike (48:31), Budućnost je u drugom poluvremenu napravila nevjerovatan preokret i u hičkokovskoj završnici, košem Danila Nikolića 5,4 sekunde prije kraja, došla do velike pobjede od 93:92 za pravi delirijum u sjajnom ambijentu “Morače”.

"Super su sjećanja na taj meč, ne treba previše trošiti riječi o tome kakav je osjećaj bio nakon utakmice. To je bila ogromna pobjeda za nas u tom trenutku, a i danas je, sigurno, jedna od najvećih pobjeda u istoriji kluba. Sjećamo se da je atmosfera na tom meču bila sjajna, da smo se vratili iz velikog minusa, i da smo ostvarili veliku pobjedu koja nam je u tom trenutku mnogo značila", dodaje Gordić, koji je taj meč završio sa 17 poena i sedam asistencija.

Budućnost je prva srušila CSKA ove sezone u Evroligi, pošto su Moskovljani sa gostovanja u “Morači” bili nanizali osam pobjeda. Zbog toga će šampion Rusije, možda, imati i dodatni motiv protiv Budućnosti.

"Sumnjam da oni sad nešto previše razmišljaju o tome, igra se svaka dva-tri dana. Ipak, većina igrača CSKA je igrala puno velikih utakmica, imaju karakter, i moguće da će im to biti motiv više protiv nas. Ali, sa druge strane i nas to treba da motiviše da odigramo što bolje".

Budućnost je do sada upisala šest pobjeda u Evroligi, ali još uvijek čeka na prvu pobjedu u gostima. CSKA je treći na tabeli sa skorom 15-5, a ove sezone je samo jednom poražen kod kuće, od Makabija.

"Dovoljno je reći ime protivnika da bismo znali kakav nas meč očekuje u Moskvi. Biće sigurno teško, igramo protiv jedne od tri najbolje ekipe u Evropi. Svjesni smo da je težak zadatak pred nama, ali u dobrom raspoloženju idemo tamo da probamo da odigramo što bolju utakmicu".

Nemanja Gordić

Poklopilo se sa dolaskom novog trenera Jasmina Repeše, ali i Norisa Kola, i novim sistemom igre. Možda je u pitanju i pad forme koji se svakom igraču dogodi tokom sezone. Tek, jedan od junaka osvajanja titule u ABA ligi, MVP finalne serije u posljednje vrijeme ne igra na svom uobičajenom nivou.

"Ne bih previše da pričam o sebi i svom učinku. Može se reći da je to skup svih navedenih razloga. Činjenica je da je dolaskom novog trenera moja uloga u timu znatno promijenjena. Ali, sve se radi u interesu toga da Budućnost pobjeđuje, i sve dok je tako, to je najvažnije", zaključio je Gordić.

Na posljednjih pet mečeva u Evroligi, na kojima je u prosjeku igrao oko 16 i po minuta (20,19 minuta mu je ukupni prosjek u elitnom takmičenju), Gordić je prosječno bilježio 2,4 poena po meču, znatno manje od ukupnog prosjeka (7,7). Najviše je poena upisao protiv Reala (pet), dok se protiv Gran Kanarije nije upisao u strijelce, a za trojke je u tom periodu šutirao 11-1.

Na četiri meča u ABA ligi, od kada je na klupi Repeša, plej Budućnosti je prosječno igrao nešto preko 17 minuta, i bilježio u prosjeku 4,75 poena po meču (nije se upisao protiv Cedevite), skoro dvostruko manje od sezonskog prosjeka (10,4).

Imao je u prosjeku i manje asistencija, u Evroligi 1,6 (prosjek u sezoni 3,5), a 3,5 u ABA ligi (4,6).

Bonus video: