Đorđević novi trener Unikahe?

Osim legendarnog košarkaša u konkurenciji su Zmago Sagadin i Manel Komas, koji je posljednji angažman imao prije dvije godine u Kahasolu
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.01.2011. 19:16h

Poslije nedjeljnog poraza od Gran Kanarije (67:50), koji je drugu godinu zaredom ostavio Unikahu bez plasmana na završni turnir "Kupa kralja", uprava tima iz Malage je odlučila da uruči otkaz šefu stručnog štaba Renesesu Garsiji Aitu. Zajedno sa njim, otkaz je dobio i pomoćni trener Hoakim Kosta.

Aito je na klupu Andalužana sjeo 2008. godine nakon što je Španiju na Olimpijskim igrama u Pekingu doveo do srebre medalje. Sa njim na čelu Unikaha je 2009. bila treća, a prošle godine četvrta. Ove sezone u ACB ligi timu ne cvjetaju ruže. Trenutno je na 10. mjestu sa skorom od osam pobjeda i devet poraza. Jedino čime Aito može da se pohvali jeste da je Unikahu uveo u Top 16 fazu Evrolige, a prvi meč igra u četvrtak protiv Kahe laboral pred svojim navijačima. U tom duelu na klupi će biti Anhel Sančez Kanjete, dosadašnji član stručnog štaba.

Aito je trenersku karijeru počeo 1973. godine u ekipi Katoliko Badalona, koju je vodio tri sezone. Bio je trener Huventuda, Barselone, gdje je bio i generalni menadžer, i posljednje dvije godine Unikahe. Španiju je vodio na OI u Pekingu, a sa juniorskom selekcije "crvene furije" bio je bronzani na EP 1979. godine.

Odmah nakon što je uručen otkaz 64-godišnjem Aitu, počela je licitacija oko njegovog nasljednika. Prva želja čelnika kluba bio je Božidar Maljković, koji je predvodio Unikahu od 1998. do 2003. godine. Međutim, pošto je preuzeo selekciju Slovenije, pravila ACB lige mu ne dozvoljavaju da vodi neki od timova. Zato je u prvi plan, prema pisanju “El Paisa” izbio Aleksandar Đorđević, kome je jedini trenerski posao bio u Armani džinsu u sezoni 2006-2007. godine.

Osim legendarnog košarkaša u konkurenciji su Zmago Sagadin i Manel Komas, koji je vodio Saragosu, Huventud, Barselonu, Taugeres (sadašnja Kaha laboral), Mursiju i Valjadolid, a posljednji angažman imao je prije dvije godine u Kahasolu. Predsjednik kluba Eduardo Garsija će sa članovima Upravnog odbora do kraja nedjelje donijeti odluku o novom treneru.

Bonus video: