Kirilenko postao Amerikanac

Naši sinovi su rođenjem dobili državljanstvo, a sada će preko nas i naša kćerka dobiti američki pasoš - istakao je ruski reprezentativac
308 pregleda 0 komentar(a)
Andrej Kirilenko, Foto: NBA.COM
Andrej Kirilenko, Foto: NBA.COM
Ažurirano: 14.01.2011. 18:13h

Krilni centar NBA ligaša Jute i reprezentativac Rusije Andrej Kirilenko i njegova supruga Maša, poslije deset godina boravka u Americi uspješno su obavili neophodne testove službe za imigracione poslove, položili zakletvu i zvanično postali državljani Sjedinjenih Američkih Država.

- Došlo je vrijeme da i mi postanemo američki državljani. Naši sinovi su rođenjem dobili državljanstvo, a sada će preko nas i naša ćerka dobiti američki pasoš - rekao je za tamošnje medije popularni "Kalašnjikov".

Na pitanje da li je test bio težak Kirilenko je bio jasan:

- Znam neke ljude kojima je to bio problem, ali meni nije bilo teško.

Na insistiranje koje je pitanje bilo najteže, igrač Jute je odgovorio:

- Zašto kolonisti nisu voljeli Veliku Britaniju? Moj odgovor je bio "zbog neosnovanog oporezivanja i da svako želi slobodu".

Inače, Kirilenko je najavio kratak povratak u Rusiju u slučaju da naredne sezone u NBA ligi dođe do "lokauta". Igrači i klubovi u najjačoj ligi na svijetu moraju da se dogovore oko kolektivnog ugovora do 30. juna, ali za sada ne postoje ni najmanje znakova da će se do dogovora doći. Kirilenko bi u tom slučaju formu čuvao tamo gdje je izgradio ime. Krenuo je 1997. u Spartaku iz Sankt Petersburga, gdje je postao najmlađi igrač u istoriji ruskog prvenstva sa nepunih 16 godina.U Spartaku je odradio dvije sezone, pa prešao u CSKA Moskvu, a 1999. godine postao najmlađi draftovani Evropljanin sa 18 godina i 132 dana. U NBA je kročio u sezoni 2001/02, a iza sebe ima nastup na "Ol star" meču 2004. godine i tri izbora u odbrambenu ekipu lige. U Španiji je 2007. godine uzeo sa Rusijom titulu prvaka Evrope.

Bonus video: