Marija Vuković i Bojan Kosić bez premca

Vuković je godinu obilježila trijumfom na svjetskom juniorskom prvenstvu sa preskočenih 191 centimetar, rezultatom za samo centimetar nižim od olimpijske norme.
87 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.01.2011. 00:00h

"Slobodno mogu reći da je ova godina bila najbolja u istoriji crnogorskog sporta, i nadajmo se jednako uspješnoj narednoj godini", riječi su kojima je predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović završio dodjelu priznanja za najbolje mlade sportiste Crne Gore, te nacionalne reprezentacije i klubove u 2010. godini.

I zaista, fantastičnih rezultata nije izostalo, a u izboru COK - a trijumfovali su Marija Vuković i Bojan Kosić, dok su priznjanja za najbolje reprezentacije otišle juniorskoj ženskoj rukometnoj reprezentaciji i muškoj košarkaškoj selekciji, te klubovima Primorcu i ŽRK Budućnost.

Vuković je godinu obilježila senzacionalnim trijumfom na svjetskom juniorskom prvenstvu u kanadskom Monktonu sa preskočenih 191 centimetar, rezultatom za samo centimetar nižim od olimpijske norme.

"Zahvaljujem se državi, Atletskom savezu i COK - u na podršci, koju sam krunisala sjajanim rezultatom. Ovo priznjanje i podrška biće mi podstrek da potvrdim ovaj rezultat, a idealno bi bilo da preskočim i makar centimetar više", kazala je Vuković, koju je, kao i Kosića nagradio i Telenor, generalni sponzor COK - a.

Iako 19 - godišnjak, skijaš Kosić je već osjetio kako izgleda nadmetati se sa najboljima, jer je izborio normu za prvo učešće jednog Crnogorca na Zimskim olimpijskim igrama održanim u Vankuveru početkom ove godine.

Ženska juniorska selekcija je osvojila bronzu na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Koreji, dok je muška košarkaška reprezentacija senzacionalno pobijedila u trci za plasman na Prvenstvo Evrope, i to u konkurenciji jedne Italije.

Primorac je drugu godinu zaredom igrao finale Evrolige, ali se za razliku od prošle godine morao zadovoljiti drugim mjestom. ŽRK Budućnost je osvojila Kup IHF-a, i sa svim pobjedama je prošla grupu u ovogodišnjem izdanju Lige šampiona.

Izbor za najbolje nije bio lak, ali nagrade koje su uručivali proslavljeni crnogorski sportisti i sportski radnici nijesu izostale ni fudbalskoj reprezentaciji, koja je u konkurenciji Engleske prva u kvalifikacionoj grupi za EP u Ukrajini i Poljskoj, ženskoj košarkaškoj reprezentaciji koja se takođe plasirala na EP, ženskoj rukometnoj reprezentaciji koja je zauzela 6. mjesto na tek završenom EP... Kraj godine je obilježio i 17-godišnji jedriličar Milivoje Dukić, prvi na juniorskoj evropskoj rang listi do 19 godina u sportu koji je jedan od najstarijih olimpijskih.

Bonus video: