Ko u čuda vjeruje...

Nakon izvanrednih kvalifikacija, crnogorski košarkaši slave istorijski plasman na Mundobasket
4118 pregleda 19 komentar(a)
Košarkaši Crne Gore
Košarkaši Crne Gore
Ažurirano: 27.02.2019. 15:28h

Nakon tri učešća na Evropskom prvenstvu, košarkaši Crne Gore od ponedjeljka veče slave i prvi plasman na Mundobasket. “Crveni” će krajem avgusta i početkom septembra, sasvim zasluženo, biti jedna od 32 selekcije koja će nastupiti na Svjetskom prvenstvu u Kini. Žrijeb je 16. marta, kada će novi sportski heroji nacije saznati imena rivala na planetarnom šampionatu…

Bez dileme, Crna Gora je ispisala istoriju svjetske košarke, jer je postala najmanja zemlja koja je izborila vizu za svjetska prvenstva!

"Možda još uvijek nismo svjesni šta smo uradili. Ja nikada do sada nisam doživio ovakav osjećaj na košarkaškom terenu. To je veče je, stvarno, bilo nešto posebno", kazao je krilni centar naše selekcije, Marko Todorović.

"Lijep je bio komentar u jednom ukrajinskom časopisu, u kojem se autor pita ‘kako ova čudesna Crna Gora pravi igrače kad ima stanovnika koliko je ima jedan rejon oko stadiona u Kijevu’. Njima to nije jasno - rekao je selektor Crne Gore Zvezdan Mitrović, tvorac ovog uspjeha crnogorskih košarkaša, koji je svojevremeno radio u Ukrajini, gdje je Crna Gora, u pretposljednjem meču kvalifikacija, upisala ključnu pobjedu.

"Ja bih volio da momci proslave, da se oporave, i da imaju uspješne sezone u svojim klubovima. To mi je najvažnije od svega", dodao je trener francuskog Asvela, na pitanje šta očekuje od SP u Kini, ističući da mu je poraz od Letonije “ubjedljivo najmiliji koji je doživio”.

"Teško da ću više napraviti ovakav poraz", uz osmijeh je konstatovao Mitrović.

Sudbina je htjela da Crna Gora vizu za Mundobasket izbori porazom u “Morači” od Letonije (74:80), ali porazom koji ne boli. Naši košarkaši su se tokom kvalifikacija izborili za to da protiv Letonije poraz do osam razlike ne može da škodi.

A Letonija je u Podgoricu stigla sa svim evroligaškim igračima, samo bez dvojice NBA košarkaša (Kristapsa Porzingisa iDavisa Bertansa), koji su se prije godinu i po u osmini finala Eurobasketa poigravali sa „crvenima”, i sa namjerom da pobijedi sa bar devet koševa razlike i izbori plasman u Kinu. Letonci su vodili od početka (poveli su 10:0 i 14:2) do kraja, ali je Crna Gora borbenom igrom uspjela da dođe do željenog rezultata.

"Mislim da smo napravili odličnu stvar što smo počeli da igramo odbranu ‘svič’. Morali smo stalno da budemo na njihovim bekovima, to se ispostavilo kao odlična stvar, jer je to bio jedini način da dođemo željenog cilja. Letonci su svi odlični šuteri, pa bi, da nismo igrali takvu odbranu, imali šansu za otvorene šuteve, koji oni pogađaju. Dakle, ključ je bila ta promjena odbrane, a u napadu je bilo teško, kao protiv Ukrajine, jer se ne razumijemo, nismo igrali zajedno, teško smo u napadu dolazili do onoga što tražimo. Međutim, na kraju, naša velika želja, publika, puna sala i odlično navijanje nas je i odvelo na Mundobasket", ističe Todorović.

Ni to što su Letonci tokom meča više puta imali devet i više poena razlike, nije obeshrabrilo naše košarkaše, koji su, kad je bilo najpotrebnije, pokazali karakter, kao više puta u ovim kvalifikacijama.

"Imali smo puno utakmica gdje je ekipa pokazala karakter, protiv Ukrajine, ranije Turske… Momci su dokazali, a ja sam se stvarno trudio, da napravimo takvu priču, da nema predaje. To je karakteristika tih momaka, neke naše nedostatke smo nadoknadili ogromnim srcem. Zbog toga su igrači ovo zaslužili, i od srca im čestitam", kaže selektor Mitrović.

Čak 18 ofanzivnih slokova (pet Letonaca) najbolje svjedoče o želji izabranika Zvezdana Mitrovića da se domognu Kine.

"Ove utakmice su jako teške za igranje, to se vidjelo u prve dvije četvtine, gdje smo i mi i Letonci imali jako loše procente šuta. Ali, na kraju je sve ispalo kako treba, mislim da još uvijek nismo svjesni šta smo uradili. Svi koji su igrali dali su doprinos, možda je za publiku lakše da vidi kad neko pogodi koš, ali tokom utakmice ima mnogo stvari koje su momci radili odlično, koje se ne vide i nisu u statistici. Mnogo smo srećni i samo treba da uživamo u tome", dodao je Todorović.

A nakon tri poraza u prva četiri meča kvalifikacija (kod kuće od Slovenije, u gostima i kod kuće od Španije), u februaru prošle godine malo je ko i pomislio da bi Crna Gora mogla da se domogne vize za SP.

Međutim, nakon toga su uslijedile po dvije pobjede protiv Bjelorusije i Ukrajine, jedna protiv Letonije u gostima i Turske kod kuće, te poraz od Turske u gostima. Sve to je omogućilo “crvenima” da imaju veliku zalihu pred posljednji meč sa Letonijom u Podgorici...

"Na početku je, možda, izgledalo malo nerealno, ali kad smo pred posljednja dva meča imali tako veliku šansu, onda smo htjeli to da iskoristimo, u čemu smo uspjeli", zaključio je Todorović.

Bonus video: