Sedlaček: Crna Gora dosanjala san odlaskom na Mundobasket

Poznati košarkaški trener, eminentni analitičar i skaut, rekao je da je uspjeh reprezentacije izuzetno važan za budućnost ovog sporta u Crnoj Gori
3227 pregleda 0 komentar(a)
Sedlaček, Foto: Valencia Basket
Sedlaček, Foto: Valencia Basket
Ažurirano: 04.03.2019. 08:05h

Dok počinju završne borbe na klupskoj sceni, u košarkaškim krugovima još se priča o uspjehu naše selekcije i plasmanu na Svjetsko prvenstvo.

Poznati košarkaški trener Marin Sedlaček, eminentni analitičar i skaut, rekao je za TV Vijesti da je uspjeh reprezentacije izuzetno važan za budućnost ovog sporta u Crnoj Gori

- Ovo je san koji su sanjali mnogi prije ove generacije. Ukazala se prilika koja je iskorištena, ekipa je pokazala zavidan nivo karaktera. Kada se pogledaju svi rezultati, presudan meč za plasman bila je pobjeda protiv Slovenije u Ljubljani i nakon toga je sve krenulo u pozitivnom pravcu - kazao je Sedlaček.

U uspjehu reprezentacije, Sedlaček podvlači i značajan doprinos klubova.

- I klubovi imaju velike zasluge, iz prostog razloga što su igrači po mjesec-dva sa reprezentacijom, ostalo provode u klubovima. To je samo potvrda dobrog rada u seniorskoj konkurenaciji, koji već dugi niz godina postoji.

Istorijski rezultat reprezentacije imaće pozitvne efekte za budućnost crnogorske košarke, smatra on.

- To je prilika za sve one koji budu željeli u budućnosti da igraju košarku, da počnu njome da se bave i da se ekspanzija prenese na kvalitet koji će nastaviti kontinuitet. Ima dosta selekcija u prošlosti koje su izborile Mundobasket, ali tu priliku nisu iskoristile, ne rezultatski, već za propagandu košarke, omasovljenje i postavljenje boljih uslova i kriterijuma - rekao je Sedlaček.

Crna Gora će se u Kini pojaviti u jačem sastavu nego na posljednjem meču protiv Letonije, neće biti klasični autsajder na šampionatu, ali dosta će zavisiti i od drugih faktora.

- Sve zavisi od žrijeba, ali i od prvog meča. Trebalo bi imati u vidu činjenicu da nekad autsajderi mogu da prođu, ali za to bi trebalo da se ostvare dvije pobjede u grupi. Plasman među 16 najboljih u Kini bio bi ravan podvigu.

Nikola Vučević još nije potvrdio dolazak. Sa njim u timu šanse bi bile mnogo veće.

- Bez visokih ili kako mi volimo da kažemo velikih se ne može. Iskustvo igrača poput njega daje sigurno određenu dozu sigurnosti i novu dimenziju. Ne bi trebalo očekivati da će njegovim dolaskom porasti apetiti da se ostvari ono što je nemoguće. Njegovim dolaskom napravila bi se čvrsta reprezentacija, moglo bi da se potvrdi ono što je urađeno u kvalifikacijama - kazao je Sedlaček.

Njegov trenerski posao i specijalitet je da prati razvoj i mladih igrača. Nije, kaže, iznenađen što su Ognjen Čarapić, Jovan Kljajić, Fedor Žugić tu gdje jesu...

- Oni napreduju. Nažalost, neki od njih su imali povrede koje su ih malo sputale, a kontinuitet je važan. Ovo može da bude prilika i za njih da vide gdje su trenutno u odnosu na ostale vrhunske, kvalitetne igrače sa kojima bi imali prilku da se sretnu, treniraju ili igraju protiv njih - rekao je Sedlaček.

FIBA će morati da mijenja sistem kvalifikacija

Kvalifikacije za Mundobasket, koje su se igrale u čuvenim „prozorima”, donijele su više problema nego prednosti.

Može li to natjerati čelnike Svjetske košarkaške organizacije da promijene sistem takmičenja? Sedlaček u budućnosti najavljuje promjene.

- Potrebno je naći bolju formulu u kalendaru takmičenja. Kalendar takmičenja je prenatrpan. Da li će se ostati sa 32 reprezentacije? Ne znam... Da li 32 selekcije imaju kvalitet ili je 24 bilo dovoljno? To su pitanja. Sa druge strane, kvalifikacije će ostati upamćene sa gorkim ukusom, jer nemamo najbolje igrače, nemamo najbolje reprezenatacije - tu mislim prvenstveno na prvaka Evrope Sloveniju, tako da mora da dođe do korekcija, jer je ovako neodrživo. Dvije zaraćene strane moraju da sjednu i da nađu neki zajednički dogovor - kazao je Sedlaček.

Srbija opet može do medalje

Pored Crne Gore, i Srbija je izborila učešće na Mundobasketu, na kome brani srebro osvojeno u Španiji 2014. godine. Sa Jokićem ili bez njega Srbija je ponovo kandidat za medalju.

- Srbija je za godinu starija, a iskusnija za četiri takmičenja koje su momci sa selektorom prošli zajedno. Aleksandar Đorđević će biti na slatkim mukama da odredi 12 igrača za Svjetsko prvenstvo, pod pretpostavkom da svi budu spremni, zdravi i mobilni da se odazovu pozivu - rekao je Sedlaček.

U plej-ofu ABA lige sve moguće

Očekuje nas završnica ABA lige. Poznati su učesnici plej-ofa, poznato je i da će Crvena zvezda imati prednost domaćeg terena, čeka se raspodjela pozicija od dva do četiri.

- ABA liga je ove godine veoma interesantna, zato što su se polarizovali timovi iz prve četvorke, kao i šest ekipa koje su u borbi za opstanak. Uvođenje pravila da 11. tim mora da razigrava sa finalistom ABA 2 lige donosi dodatnu takmičarsku dimenziju. U plej-ofu je sve moguće -prednost domaćeg parketa ima odlučujući faktor. Da li će biti iznenađenja, teško je prognozirati. Sve četiri ekipe imaju podjednake šanse da uđu u borbu za trofej i za plasman u Evroligu naredne sezone - kazao je Sedlaček.

Bonus video: