Dejvid Blat o Budućnosti, Crnoj Gori, Vučeviću, ABA ligi: Bićete konkurentni u Kini

Trofejni stručnjak pričao i o „slučaju Strelnijeks”, tj. o povredi koju je Letonac zaradio u „Morači”
5102 pregleda 0 komentar(a)
Dejvid Blat, Foto: Olympiacos
Dejvid Blat, Foto: Olympiacos

U moru velikih trenerskih imena koja su ove sezone prodefilovala „Moračom”, samo trojica mogu da se pohvale da su bila šampioni Evrope u klupskoj i reprezentativnoj konkurenciji - neponovljivi Željko Obradović, Svetislav Pešić i Dejvid Blat.

Čovjek koji ima američki i izraelski pasoš je pokorio Stari kontinent sa nacionalnim timom Rusije 2007. godine i sa Makabijem 2014, kada mu je titulu donio tadašnji crnogorski reprezentativac Tajris Rajs. Sada se vratio u „Moraču”, gdje je prije godinu sa Darušafakom proslavio ulazak u polufinale Evrokupa, da sa Olimpijakosom juri veoma važnu pobjedu za plasman u četvrtfinale Evrolige.

Na pitanje koliko je njegovom timu značajna večerašnja utakmica (19 časova), 59-godišnjak iz Bostona lakonski poručuje:

- Sve su važne.

Otkada je Blat posljednji put bio u Podgorici dvorana je dosta promijenjena, a sudariće se potpuno drugačije ekipe nego 9. marta 2018. godine, kada je Dačka u revanšu četvrtfinala slavila 78:71.

- Prije svega, ja sam u drugom timu, a i Budućnost je prošla kroz mnogo promjena. Postala je vrlo dobar evroligaški tim, preuzela je korake da poraste kao klub i čestitam joj na tome.

Budućnost je ove godine mnogo promijenila ekipu, čak i tokom sezone, ali Blat ističe da je svakom rokadom bila bolja.

- Samo ju je to učinilo jačom, što se pokazalo. Ima tim na nivou gotovo svakog drugog u Evroligi. U timu Olimpijakosa nema Janisa Strelnijeksa, koji se povrijedio baš u „Morači” prošlog ponedjeljka na utakmici Crna Gora - Letonija.

- Nedostajaće nam Janis, on je važan u rotaciji. Ali, zato imamo veliki broj igrača, drugi mora da bude spreman da igra i doprinese - naglasio je trofejni strateg.

Blat je nakon povrede letonskog plejmejkera uputio niz kritika, prije svih selektoru Arnisu Vecvagarsu, jer je njegovog igrača držao na terenu skoro 37 minuta prije povrede. Za nešto više od ljutnje su mu ruke vezane...

- Ne znam kako možemo da protestujemo. Kada se uzmu u obzir pravila o učestvovanju u nacionalnim timovima u „prozorima” tokom sezone, sve je na tome šta će igrač odlučiti. U tome je najveći problem za nas iz Evrolige. Nisam vidio da je Vučević došao iz Orlanda da igra za reprezentaciju, a vidjećemo da li će doći na ljeto. Volio bih zbog Crne Gore da hoće. Sve je izbor igrača, ali se nadaš da će, kada odluči da ode da igra za nacionalni tim, selektori imati obzira i neće ga tjerati da igra 38 ili 40 minuta. Time ih izlažu riziku da se povrijede, kao što izlažu riziku i njegov tim. To je ekstremna neodgovornost ili nedostatak brige selektora.

„Slučaj Strelnijeks” mogao bi da promijeni odnos evroligaških timova prema Fibi, da prestanu da šalju igrače reprezentacijama...

- Ne znam šta će biti, nije to ni pitanje za mene. Volio bih da ne budemo u ovoj situaciji, da nema „prozora” tokom sezone. To je politička bitka, a ironično je što sa obje strane stola ima mnogo dobrih ljudi koji bi mogli da dođu do dogovora, ali još to nisu uradili. Zbog toga neki timovi, kao naš, pate - istakao je Blat.

Olimpijakos je u žiži javnosti i zbog skandala na utakmici protiv Panatinaikosa. Često su najveći grčki derbiji, možda i najvatreniji u Evropi, bili više od igre, ali je posljednji u Kupu Grčke izazvao najveću buru, jer tim iz Pireja nije ni izašao na drugo poluvrijeme. Iz Olimpijakosa prijete da bi mogli da napuste grčku košarku i prijave se za ABA ligu.

- To je pitanje za naš menadžment, ali znate da ja volim ABA ligu. Bio sam šampion sa Makabijem i finalista 2003. godine. Mislim da je to sjajno takmičenje - zaključio je Blat.

5 uzastopnih poraza u Evroligi ima Olimpijakos - od Fenerbahčea (90:75), Barselone (55:76), Makabija (65:64), Anadolu Efesa (75:65) i CSKA (97:81). Sada ima skor 12:12 i u preostalih šest utakmica će voditi veliku borbu za četvrtfinale

Crna Gora i Repeša

Crna Gora je postala najmanja zemlja koja je izborila nastup na svjetskim prvenstvima u košarci, što nije promaklo Blatu.

- Veliki rezultat, odlazak na Svjetsko prvenstvo je ogroman podvig. Sve čestitke trenerskom štabu i cijelom programu. Ako svi igrači budu išli u Kinu, Crna Gora će biti vrlo konkurentna - jasan je trener Olimpijakosa.

Blata istorija vezuje sa večerašnjim rivalom, Jasminom Repešom, kojeg je 2006. u finalu Serije A savladao 3:1 dok je vodio Beneton, a Hrvat bio na klupi Fortituda iz Bolonje.

- Srećna sjećanja za mene, ne toliko za njega - uz osmijeh je rekao Blat. - Veoma je dobar trener, sastajao sam se s njim godinama u različitim okruženjima i uvijek je radio odličan posao.

Bonus video: