Pavićević: Mogli smo i ranije da ostvarimo cilj, ali smo izabrali najteži put

Trener Mornara za “Vijesti” govori o sezoni u ABA ligi, u kojoj je njegova ekipa, uz padove i uspone, uspjela da ostvari cilj i izbori opstanak u regionalnom takmičenju
1207 pregleda 0 komentar(a)
Mihailo Pavićević
Mihailo Pavićević

Pobjedom protiv FMP-a u „Topolici“, kolo prije kraja ligaškog dijela, Mornar je uplovio u mirnu luku i osigurao da i iduće sezone, četvrte zaredom, bude član ABA lige. Nakon sezone uspona i padova, te čestih promjena u rosteru (19 igrača je ukupno nosilo dres barskog kluba u regionalnom takmičenju), izabranici Mihaila Pavićevića su na kraju ispunili cilj i zasluženo obezbijedili da barska publika i naredne sezone gleda najbolje ekipe iz regiona...

"Osjećanja olakšanja i zadovoljstva su pomiješana, ali je prije svega olakšanje da smo ostvarili taj cilj, da i iduće godine igramo ABA ligu. To je velika stvar ne samo za naš klub, već mislim i za grad, što su ljudi u Baru i pokazali, jer su nas bodrili čitavu sezonu, do posljednje utakmice. Vidjelo se da svi u Baru žele da Mornar i naredne sezone igra ABA ligu. To nam je davalo dozu zadovoljstva i motiva da dođemo do cilja. Ovo je, takođe, i velika stvar za Crnu Goru, da imamo dva već profilisana abaligaša. Budućnost koja uvijek ima najveće ambicije, s pravom, i Mornar za koji želimo da bude stabilan član ABA lige, da taj status ne zavisi od godine do godine, sa nekim eventualnim rezultatskim iskoracima prema vrhu tabele ako se ukaže prilika. To nije lako u konkurenciji Budućnosti, Crvene zvezde, Partizana, Cedevite, ali smo to uspjeli prošle sezone. Međutim, teško da nama to može da bude cilj svake godine", kaže na početku razgovora za „Vijesti“ Mihailo Pavićević, šef stručnog štaba Barana.

Da li je Mornar mogao i ranije da obezbijedi opstanak, da ne rizikuje u posljednjoj utakmici kod kuće?

"Mogli smo i ranije da ostvarimo cilj, ali smo sebi sve otežali i izabrali najteži put. Nije nimalo lako kada se sve svede na jednu utakmicu. Pred FMP sam prvi put pred neki meč osjećao dozu nervoze. Ja volim kada je pozitivna nervoza uvijek prisutna kod igrača i trenera, ali je ovoga puta to bila specifična nervoza. Kombinatorika je govorila da možemo da opstanemo, ali i da dođemo u situaciju da zavisimo od drugih i da, ne daj bože, ispadnemo. Ponavljam, nije bilo nimalo lako protiv FMP-a, kao što izgleda sad kad gledam snimak".

Odlaskom Dereka Nidama prošlog ljeta, ekipa je, evidentno, izgubila na kvalitetu, posebno na poziciji organizacije igre. Koliko je njegov odlazak uticao na promjenljive igre i rezultate tokom sezone?

"Ispostavilo se da je odlazak Nidama bio nenadoknadiv gubitak. Nismo uspjeli da nađemo adekvatnu zamjenu za njega. Uz njega, pokazalo se kao hendikep i odlazak Brendisa Rejlija-Rosa, zbog njegove ličnosti, i profesionalnog odnosa prema treningu, prema radu. Njih dvojica su bili igrači koji su vukli, uz Vranješa, Lukovića...Ali, Nidam je izrastao u pravog lidera i to je ono što nam je ove godine najviše nedostajalo. On se bio dobro uklopio u naš sastav, Luković je pored njega izgledao sasvim drugačije, kao i ostali igrači".

Da li je Mornar, i pod svih problema, ove sezone mogao više u ABA ligi?

"Moj utisak je da se ove godine bilo lakše dokopati četvrtog mjesta nego prošle godine, iako se pred početak sezone govorilo da je liga jača. Da smo ostali u sastavu od prošle sezone, prvenstveno sa Nidamom, mislim da bismo i ove sezone sigurno bili u konkurenciji za plasman u gornji dio tabele. Mi smo i u ovakom sastavu imali šanse da se uključimo. Da smo dobili Partizan u Beogradu, a mogli smo, situacija bi se okrenula. Imali bismo dvije pobjede protiv Partizana, odmah se mijenja samopouzdanje, lakše je kada se odmah obezbijedi opstanak, i onda je sve drugačije. Međutim, kako smo Partizan trebali da dobijemo, isto tako smo mogli da izgubimo neke utakmice koje smo dobili, kao protiv Krke u Baru, gdje smo gubili 10 razlike na pet minuta prije kraja".

Mornar je ove godine nastupio i u Evrokupu, upisao je dvije pobjede (obje protiv Torina, i po dva poraza od Uniksa, Unikahe, Skajlajnersa i Ritasa. Koliko je učešće u tako jakom i zahtjevnom takmičenju uticalo na loše rezultate (tri pobjede i osam poraza) u prvoj polovini ABA lige?

"Igranje u Evrokupu je i te kako ostavilo traga na nas. Iz dva razloga. Ušli smo u jedno takmičenje u kojem su ekipe, objektivno, mnogo jače od nas, i nije nam bilo lako igrati protiv njih, tu se trošila velika energija. A uticalo je na samopouzdanje, jer, recimo, dođe Uniks u Bar i dobije vas 20 razlike i osjetite tu nemoć protiv rivala kao što su Uniks, Unikaha, i to ostavi negativnog traga na igračima. A drugo, tu su putovanja, gubi se energija i ritam treninga. Osim satisfakcije da smo u Bar doveli velike ekipe, koje su igrale i Evroligu, to takmičenje nam je mnogo više štetilo nego što nam je koristilo. I to je jedan od razloga zbog koje su u prvom dijelu sezone bile velike oscilacije, dosta loših utakmica, izgubljenih mečeva koje nijesmo smjeli da izgubimo, i kući, prije svega mislim na Igokeu i Megu, protiv Krke u Novom Mestu. Platili smo danak igranja u Evrokupu".

Zbog čega ste tako često mijenjali strance?

"Pokušali smo da odlazak Nidama nadoknadimo sa mladim američkim plejmejkerima, što smo radili i ranijih godina. Moram da priznam da je to isključivo moja odgovornost, to je bila moja ideja, a ispostavilo se da nismo mogli da nađemo adekvatno rješenje. Prodefilovalo je dosta mladih Amerikanaca, i jednostavno nijedan nije mogao da zadovolji naše zahtjeve. Ponavljam, to je moja odgovornost, i ubuduće mi se ta greška neće ponoviti, nikad više neću gubiti vrijeme sa mladim američkim plejmejkerom za novu sezonu".

2.309 gledalaca je prosječno gledalo košarkaše Mornara na domaćem terenu na 11 mečeva ove sezone u ABA ligi. Barani su peti po posjeti u svojoj dvorani, a ispred su samo Partizan (prosjek 5.447), Zadar (4,431), Crvena zvezda (3.764) i Budućnost Voli (3.655)

Da li je nedostatak igranja u Evropi bio jedini nedostatak mladih američkih igrača koji su došli, a onda i napustili Mornar?

"Kada sam malo ušao u analizu, lako sam došao do odgovora. Prvo, i kod izbora mladih američkih plejmejkera, mi smo bili limitirani budžetom. Kad možeš da platiš igrača 500-600 hiljada, smanjuje se mogućnost greške, iako se i tada dešava mnogo je faktora koji utiču. Drugo, i na američkim koledžima se treneri sve više bave pravljenjem NBA igrača, a to je potpuno druga vrsta i uloga plejmejkera od one u Evropi, to svi znamo. Ti mladi igrači koji su došli kod nas u bili dobri momci i talentovani, ali tu ulogu plejmejkera nisu shvatali, ne znaju šta to znači u Evropi, da je plej maltene desna ruka trenera. Da u svakom trenutku treba da zna šta treba da se igra, te prvo treba da razigra ekipu pa onda sebe. A tamo je potpuno obrnuto, prvo razigravaju sebe, pa onda ekipu. To je bila moja greška. Imao sam drugačija iskustva u karijeri sa tim igračima, dosta uspješno sam pogađao te mlade igrače i davali su mi rezultate. Ovoga puta to nije bio slučaj i taj problem nas je pratio tokom čitave sezone. Onda smo to nadomjestili dovođenjem Rebića, igrača koji je u karijeri malo bio prvi plej, ali je on na naše zadovoljstvo to izgurao sasvim dobro".

Nidam je trenutno slobodan igrač, da li ima šansi da ponovo zaigra za Mornara u Superligi Crne Gore?

"Mislim da je to objektivno nerealno. Očekujem da će Budućnost igrati finale ABA lige, a po rasporedu je eventualna peta utakmica finala plej-ofa 22. aprila, što znači da crnogorska Superliga može da počne krajem aprila. To znači da mi mjesec i po dana nemamo nikakvih utakmica i mnogo je to skupo za nas varijanta. Jer, treba mjesec i po dana držati i Nidana i ostatak ekipe, a bez takmičenja. Nidam sigurno gleda da obezbijedi sebi neku ligu, u Italiji ili Španiji".

Da li ćete nakon Cedevite mijenjati roster za Superligu?

"Po završetku ćemo, definitivno, skratiti roster, svesti ga na naše realne mogućnosti i potrebe. Pošto možemo da domaću ligu igramo sa trojicom stranaca, ne treba bezveze trošiti novac. Prema tome ćemo se i odrediti, a koju ćemo trojicu stranaca ostaviti, ili da li ćemo uopšte trojicu i ostaviti, to ćemo tek da vidimo, kad sjednemo u klubu u vidimo šta nam je raditi. A brat (Đorđije Pavićević) će imati posljednju riječ. Ja sam pristalica da idemo u završnicu sezone sa mladim igračima, da im pružimo šansu da vidimo šta možemo da očekujemo od igrača iz juniorskog pogona, da ih prodamo ostalim domaćim igračima i strancima na koje računamo i iduće sezone. Da to bude početak stvaranja ekipe za iduću godinu. Ali, znajući mog brata, ništa nije nemoguće. Oko tih stvari dosta često se ne složimo, on voli uvijek da teži iznenađenjima, a ja volim da budem surovo realan, nekad i pretjeram u tome. Ali, još je rano da kažemo u kakvom ćemo sastavu dočekati Crnogorsku ligu".

Mihailo Pavićević

Prošle godine ste iznenadili Budućnost u finalu plej-ofa i osvojili prvu titulu prvaka Crne Gore. Kakve su šanse Mornar ove sezone da odbrani titulu?

"Objektivno je ove sezone situacija dijametralno suprotna u odnosu na prošlu, kada smo mi imali ekipu koja je igrala sjajno, dok je ove godine dosta mučimo, a i po kvalitetu je velika razlika u korist Budućnosti, gotovo neuporediva. Budućnost može da ostavi bilo koja tri stranca, oni su vrhunski igrači, uz domaće igrače koji su sve reprezentativci, i zaista im u Crnoj Gori niko nije ni blizu, niko nema prevelike šanse da ih iznenadi. E sad, treba držati ovu ekipu na okupu još tri mjeseca, a to košta, a pitanje za šta. Objektivno Budućnosti ove godine malo ko može da parira".

Ponosni smo što svi vole da dođu u Bar

Mornar je dobijao pohvale sa svih strana kada su u pitanju organizacija utakmica i gostoprimstvo. Da li ste ponosni na tu činjenicu?

"To je nešto što nas čini najzadovoljnijima, brata i mene, i sve u klubu. Moj brat je najveći zagovornik da se pravi prava sportska atmosfera. Veliko je zadovoljstvo kada porodice, sa malom djecom, dolaze na utakmicu, kada djeca mogu da se slikaju sa igračima. Bude tu i neka pogrdna riječ, ali to su navijačke strasti, ali niko nije izložen nepristojnom ponašanju. Sve ekipe koje su gostovale u Baru su imale komentar da im je drago da igraju u Baru, i svi su željeli da Mornar i dalje ostane u ABA ligi. To je nešto na šta treba da budemo ponosni, i jesmo ponosni jer rezultati dođu i prođu, ali ako uspijemo da se Bar i ubuduće prepoznaje po sjajnoj atmosferi, a nema razloga da ne bude tako, ja sam zadovoljan".

Uspjeh reprezentacije da bude podstrek za crnogorsku košarku

Kako gledate na plasman košarkaša Crne Gore na Svjetsko prvenstvo u Kini?

"To je veliki uspjeh i treba da bude veliki podstrek za crnogorsku košarku. Plasirati se na Mundobasket u konkurenciji toliko zemalja, zaista je za svaku pohvalu. Prije svega želim da čestitam igračima, a bogami i selektoru Mitroviću koji je napravio sjajan rezultat, kao i svim ljudima u Savezu koju su uradili sve da im stvore što je bolje moguće uslove. Taj trud se zaista isplatio i to je bilo veliko iznenađenje, pogotovo poslije prvih utakmica kada nije izgledalo da ćemo imati šansi da se plasiramo. Međutim, iz utakmice u utakmicu smo mi igrali sve bolje, i zaista je taj plasman na EP velika stvar ne samo za sve nas iz košarke, već i za ljude u Crnoj Gori. Jer, imaćemo priliku da zemlju sa najmanje stanovnika koja je ikada učestvovala na SP pratimo u Kini, najmnogoljudnijoj zemlji na planeti.

Bonus video: