Može li Baskonija opet da se posreći?

Košarkaši Budućnost Volija večeras (20.30 sati) gostuju ekipi koju su prvu savladali ove sezone u Evroligi i protiv koje su postigli evroligaški rekord u broju pogođenih trojki na jednom meču
1203 pregleda 0 komentar(a)
Erl Klark na meču sa Baskonijom u "Morači" (Foto: Filip Roganović)
Erl Klark na meču sa Baskonijom u "Morači" (Foto: Filip Roganović)

Večerašnji rival Budućnost Volija u Evroligi (20.30 časova) izaziva posebna sjećanja i osjećanja kod košarkaša i navijača podgoričkog kluba. Tog 15. novembra prošle godine, u blistavoj noći u “Morači”, Budućnost je protiv španske Baskonije upisala prvu pobjedu u ovoj sezoni Evrolige (99:84), a ujedno je oborila stari i postavila novi rekord po broju postignutih trojki (21) na jednom meču u elitnom klupskom takmičenju.

"Bilo je to davno, u toj utakmici smo odlično šutirali za tri poena - prisjeća se prve utakmice sa Baskonijom Erl Klark, koji je na tom meču upisao 20 poena (trojke 6-4), pet skokova, te po dvije asistencije i ukradene lopte. Od novembarskog duela sa dosta toga promijenilo, čak ni treneri nijesu isti, jer timove sada vode dva hrvatska trenera, Velimir Perasović (Pedro Martines smijenjen upravo nakon poraza od Budućnosti) i Jasmin Repeša (naslijedio Aleksandra Džikića krajem prošle godine).

Misli Budućnosti su sada okrenute završnici ABA ligi, tome svjedoče i pet posljednjih poraza, dok je Baskonija u igri za plej-of, sa 13 pobjeda u 25 mečeva, šest u posljednjih osam mečeva, svih šest u posljednjih šest mečeva na svom parketu.

"Treba da pokušamo da igramo našu košarku, da dobro skačemo i igramo odbanu, te da pokušamo da pobijedimo nakon dužeg vremena. Veoma smo gladni pobjede u Evroligi, pokušaćemo da to uradimo protiv Baskonije", dodaje Erl Klark.

Trener Jasmin Repeša, koji u Španiju nije poveo Nikolu Ivanovića i Danila Nikolića.

Pred Podgoričanima je paklen ritam, jer će u narednih sedam dana odigrati četiri utakmice. Nakon Baskonije, “plavi” u nedjelju dočekuju Cibonu u ABA ligi, a onda iduće sedmice, u Evroligi, gostuju Fenerbahčeu (19. mart) i dočekuju Efes (21. mart).

"Nije to problem, sve dok smo odgovorni u oporavku naših tijela. To je košarka, nekad imate četiri utakmice u sedam dana, ali mi smo profesionalci, i treba da radimo naš posao. Idemo od utakmice do utakmice, trudimo se da igramo sve bolje, i da budemo ekipa koja će da pobjeđuje. To je sve što možemo da radimo", ističe američki krilni centar, koji se, kako kaže, “trudi da igra najbolje što može”.

"Tokom sezone je bilo dosta promjena u ekipi. Ja se trudim da budem timski igrač, da radim svoj posao, I to je sve što ja mogu da uradim", zaključio je Erl Klark.

Perasović: Ako ne budemo igrali dobro, bićemo u problemu

Trener Baskonije Velimir Perasović ističe da je Budućnost promijenila mnogo igrača tokom sezone i da je sada drugačiji tim u odnosu na prvi meč.

"Imaju kvalitet, to je tim koji još bolje igra u gostima, i uvijek oteža posao domaćinu. Ako ne budemo igrali dobro, bićemo u problemu. Moramo da mislimo na našu igru, i samo o tome što mi moramo da uradimo", rekao je Perasović.

Njemački centar Johanes Vojtman kaže da je dosta ekipa u igri za plej-of, i da je njegovom timu potrebno što više pobjeda da bi se našao u završnici Evrolige.

"Vjerujemo u sebe, igramo timski, a mečevi kod kuće su važni za konačan ishod. Ako odigramo dobro u odbrani, mislim da će biti teško zaustaviti nas", rekao je Vojtman.

Bonus video: