Totalna apatija: Budućnost za brigu

Košarkaši Budućnost Volija izgubili šesti put zaredom u Evroligi, ovog puta od Baskonije 82:62. Tim Jasmina Repeše djeluje veoma loše, a plej-of ABA lige kreće već za osam ili devet dana
6792 pregleda 17 komentar(a)
Povrijedio se u 34. minutu: Goga Bitadze u duelu sa Vensanom Puarijeom, Foto: Euroleague
Povrijedio se u 34. minutu: Goga Bitadze u duelu sa Vensanom Puarijeom, Foto: Euroleague

Da nije bilo senzacionalnih pobjeda nad CSKA, Realom i Barselonom, te rekorda po broju trojki protiv Baskonije, moglo bi se reći da su košarkaši Budućnost Volija zalutali u Evroligu.

Doduše, takvom utisku se u posljednje vrijeme teško oteti, jer izabranici Jasmina Repeše izgledaju kao NBA timovi koji od sredine sezone počnu da „tankuju” kako bi imali što bolju poziciju na draftu.

Da su Podgoričani davno digli ruke od elitnog takmičenja i sve misli usmjerili ka plej-ofu ABA lige, pokazao je i večerašnji meč baš protiv Baskonije, koja je iskoristila apatiju „plavih” i veoma lako stigla do pobjede (82:62).

Pitanje je, međutim, kako će se Budućnost podići iz novog nokdauna u Evroligi i šestog vezanog poraza. Već se i u ABA ligi osjetilo da je Repešina ekipa bez samopouzdanja, jedva je pobijedila i znatno slabije Zadar i Mega Bemaks, a u nedjelju mora da savlada Cibonu kako bi u polufinalu plej-ofa išla na Cedevitu.

Ako izgubi, morala bi da izađe na megdan Crvenoj zvezdi. Šta god da bude, polufinale počinje već 24. ili 25. marta u Zagrebu ili Beogradu, a aktuelni šampion ne djeluje spremno za odbranu trona...

Oba tima su se na početku mučila u napadu, a prvi je loptu kroz obruč ubacio Erl Klark nakon 140 sekundi. Budućnost je održavala prednost, a onda je ušao Marselinjo Uertas i sve je u timu Velimira Perasovića počelo da funkcioniše kao sat.

Baskijci su poboljšali igru pod svojim košem, iz kontri kažnjavali očajno vraćanje Repešinih izabranika u odbranu, pa je serijom 17:2 domaćin na početku 2. četvrtine stigao do plus 12 (27:15).

Na 33:22 su se i Podgoričani probudili, „zategli” odbranu i sa osam vezanih poena prišli na 33:30. Nemanja Gordić je odličnim prodorom na kraju poluvremena smanjio na 39:34 i najavio da se Budućnost neće tek tako predati, ali to je bila samo varka.

Baskonija, koja se nada da će igrati na fajnl-foru u svom gradu, dominirala je u nastavku i na startu posljednjeg kvartala stigla do rekordnih plus 24 (73:49).

Da nevolja ne ide sama, Goga Bitadze je u 34. minutu morao da izađe iz igre, jer je u prodoru opet povrijedio skočni zglob. Ako ne bude mogao da igra, odbrana šampionskog prstenja u ABA ligi postaće praktično nemoguća misija, jer je on jedan od rijetkih stranaca koji se trudi da igra odbranu...

BASKONIJA - BUDUĆNOST VOLI 82:62 (23:15, 16:19, 25:15, 18:13)

Vitorija - „Fernando Buesa arena”. Gledalaca: 9.963. Sudije: Latiševs (Letonija), Koromilas (Grčka), Viklicki (Češka).

Baskonija: Penava, VILDOSA 8, Gonsales, FOJTMAN 4, Sedekerskis 4, Uertas 13, Diop, PUARIJE 8, Džouns 9 (4-2), GARINO 16 (6-5), ŠILDS 12 (1-1), Hilijard 8 (3-3).

Budućnost Voli: DŽEKSON, KOL 17, Su. Šehović, E. KLARK 13 (2-2), Barović 0 (2-0), K. Klark 9 (2-1), Se. Šehović, Gordić 6 (3-2), BITADZE 7 (4-1), Popović, BEL 8 (2-2), Vilijams 2 (1-0).

Bonus video: