Fener im dao krila: „Plavi” traže pobjedu na oproštaju od “Morače”

Košarkaši Budućnost Volija večeras (20 sati) protiv turskog Efesa igraju posljednji meč pred svojim navijačima ove sezone u Evroligi
2081 pregleda 0 komentar(a)
Erl Klark je sa 21 poenom bio najefikasniji u Budućnosti na prvom meču protiv Efesa
Erl Klark je sa 21 poenom bio najefikasniji u Budućnosti na prvom meču protiv Efesa

Košarkaši Budućnost Volija večeras (20 sati) se protiv Efesa opraštaju od Evrolige kada je “Morača” u pitanju. Domaći navijači se nadaju da će kraj meča sa turskim timom biti samo “doviđenja” do sljedeće sezone kada je elitno takmičenje u pitanju, ali će do novog gledanja u Evroligi biti potrebno da Podgoričani odbrane titulu u regionalnom takmičenju.

S obzirom na to da u posljednja dva kola gostuju Barseloni i Panatinaikosu, te da se ti mečevi igraju usred plej-ofa ABA lige, duel sa Efesom je, čini se, posljednja prilika za još jednu pobjedu u Evroligi, ukupno sedmu, kojom bi “plavi” prekinuli niz od sedam poraza. Uz to, Efes (skor 17-10) je veliki dužnik Budućnosti, jer je crnogorskom vicešampionu nanio najteži poraz u Evroligi ove sezone - u Istanbulu je bilo čak 38 poena razlike za domaćina (106:68).

Uz to, u “Morači” su ove sezone padali i velikani evropske košarke (CSKA, Barselona, Real), a Budućnost je na prethodnom meču, u gostima protiv Fenerbahčea (poraz od 76:67), pokazala znatno bolju igru u odnosu na prethodne utakmice (bila je ravnopravna tri i po četvrtine). Uz činjenicu da igraju posljednju utakmicu u svojoj dvorani u Evroligi, sve to bi moglo da bude dobar “koktel” razloga da izabranici Jasmina Repeše uspiju da sruše trenutno četvrtoplasirani tim elitnog klupskog takmičenja, koji se bori da ostane na toj poziciji (Fenerbahče, CSKA i Real su nedostižni), koja garantuje prednost domaćeg terena u četvrtfinalu plej-ofa.

Najzad, meč sa Efesom je i generalna provjera pred prvi meč sa Cedevitom u ponedjeljak u Zagrebu, u polufinalu plej-ofa ABA lige…

"Nakon odlične utakmice protiv Fenerbahčea, gdje smo odigrali odličnih 37 minuta, dočekujemo još jednu ekipu iz Turske. Efes je u dobroj formi, vezao je pet pobjeda do poraza u utorak u posljednjoj sekundi protiv CSKA. Odlično održavaju formu tokom cijele sezone, odbrana im je na visokom nivou, imaju svoj ritam i stil igre na koji moramo da odgovorimo na pravi način", kaže trener “plavih” Jasmin Repeša.

Efes je ove sezone statistički ispred Budunosti u svim elementima igre. Prosječno postiže skoro 10 poena više od “plavih”, a prima pet manje poena. Turski tim bilježi veliki broj asistencija po meču (19,5, bolji je samo Real sa 20,3 utakmici), a samo je iza Fenerbahčea po procentu šuta za dva poena (58,5%).

"Orijentisani su na “pik-and-roll” igru u napadu, sa odličnim šuterima i dobrim centrima. Potrebno je da izađemo na teren kao i na prošlom meču i da budemo fokusirani od početka do kraja meča", dodao je Repeša.

U odnosu na meč sa Fenerbahčeom, Repeša bi protiv Efesa trebalo da opet na raspolaganju ima Norisa Kola (preskočio gostovanje u Istanbulu zbog stomačnog virusa), dok je još uvijek neizvjestan nastup drugog Amerikanca, centra Devina Vilijamsa (problem sa leđima).

"Nakon utakmice sa Fenerbahčeom, koja nam je ulila veliku dozu samopouzdanja, čeka nas težak meč protiv još jedne ekipe iz Top 4. Efes je izuzetna ekipa, pogotovo napadački gdje su sigurno jedna od najboljih ekipa Evrolige. Ovo će biti veoma važna utakmica za obje ekipe, za Efes zbog pozicije na tabeli, a za nas je posljednja utakmica pred plej-of ABA Lige i posljednja utakmica na domaćem terenu u Evroligi. Želimo da se pokažemo u što boljem svijetlu, da damo sve od sebe kako bi ubilježili još jednu pobjedu pred svojim navijačima", rekao je Nemanja Gordić, plej Budućnosti koji je protiv Fenera upisao 10 asistencija i pet poena.

Trener Efesa Ergin Ataman ističe da je ekipa psihički i fizički umorna od meča protiv CSKA, u kojem je poražena 80:78, košem Korija Higinsa 1,9 sekunu prije kraja.

"U tom meču smo se fantastično borili i izgubili tek u posljednjoj sekundi. U Podgorici moramo da igramo pametnije i timski, moramo da u djelo sprovedemo naš sistem igre, kako bismo ostvarili pobjedu koja je veoma važna za nas", rekao je Ataman.

Bonus video: