Nezadrživi Beron: Crvena zvezda dobila triler završnicu protiv Partizana i povela 1:0

5755 pregleda 13 komentar(a)
Bili Beron
Bili Beron
Ažurirano: 23.03.2019. 22:06h

Crvena zvezda je pobjedom otvorila polufinalnu seriju plej-ofa ABA lige protiv Partizana - nakon uzbudljivog meča, punog preokreta, "crveno-bijeli" su slavili protiv "vječitog rivala", nakon produžetka sa 106:101 (21:11, 15:24, 24:28, 25:22, 21:16), i poveli 1:0 u seriji.

Junak produžetka bio je Bili Beron, koji je od 96:96 (na 70 sekundi prije kraja utakmice) do kraja meča upisao 9 od 10 poena Crvene zvezde, od čega sedam uzastopnih za odlučujuću prednost od 103:96...

Beron je meč završio sa 23 poena, uz samo jedan promašaj (3-3 za dva, 5-4 za tri, 5-5 sa linije bacanja). Veliki udio u pobjedi Zvezde imali su i Dejan Davidovac sa 18 poena i Filip Čović (devet asistencija) sa 16.

U ekipi Partizana, koja je produžetak izborila košem Aleksa Renfroa 2,9 sekundi prije kraja, najefikasniji je bio Vanja Marinković sa 20 poena, Džok Lendejl je dodao 17, a Renfrou 14.

Zvezda se u punoj hali "Aleksandar Nikolić" bolje snašla u uvodnim minutima, a najraspoloženiji bio je Beron koji je s dvije vezane trojke sredinom prve dionice doveo svoj tim do devet poena prednosti 11:2. Partizan je u tim trenucima bio veoma konfuzan u napadu, ređale su se greške, te su crveno-bijeli došli do dvocifrene prednosti na kraju prve četvrtine 21:11.

Serijom Partizana od 5:0 na početku druge četvrtine crno-bijeli su uhvatili priključak, ali je Rivers odbio nalet rivala i Zvezdu ponovo odveo do dvocifrene prednosti (26:16).

Djelovalo je da će Zvezda bez većih problema privesti prvo poluvrijeme kraju s dvocifrenom prednošću, ali nakon serije grešaka crveno-bijelih i promašenih šuteva za tri poena, Partizan je uspio da dođe do samo poen zaostatka na odmoru - 35:36.

Treća četvrtina u potpunosti je pripala Partizanu, koji je u jednom trenutku predvođen Vanjom Marinkovićem, koji je pogodio dvije trojke, došao do vođstva od 11 poena (52:41).

Zvezda je ipak uspjela da se vrati u finišu treće dionice, a najviše zahvaljujući Čoviću, Davidovcu i Dobriću koji je uz zvuk sirene pogodio za tri i 60:63.

Kako su okončali treću, tako su ušli i u posjlednju četvrtinu crveno-bijeli. Dobrić i Čović su serijom od 8:0 doveli Zvezdu do preokreta i vođstva od 68:63.

Seriju Zvezde okončao je trojkom o tablu kapiten Partizana Novica Veličković, ali formalni domaćin utakmice uspijevao je svaki put da odgovori na drugoj strani.

U posljednja dva minuta utakmice ekipe su ušle u egalu - 80:80, ali je Davidovac s par dobih poteza, kako u napadu, tako i odbrani crveno-bijele odveo do 84:80.

Imala je Zvezda priliku da riješi utakmicu na 30 sekundi do kraja, pošto je imala i napad, ali Čović nije pogodio trojku. To je na drugoj strani pošlo za rukom Marinkoviću za 83:84 na 24 sekunde do kraja.

Partizan je odmah napravio faul i poslao Čovića na liniju penala, ali je plejmejker samo jednom bio precizan za 85:83.

Crno-bijeli su potom imali napad koju je polaganjem na 2,9 sekundi prije kraja okončao Aleks Renfro.

Trener Zvezde Milan Tomić zatražio je tajm-aut, a odigran je napad za Kejsi Riversa, ali on ipak nije pogodio za dva s poludistance, pa se otišlo u produžetke.

U dodatnih pet minuta gotovo 120 sekundi igralo se poen za poen, ali onda Partizan nije realizovao jedan napad, da bi na drugoj strani Davidovac pogodio za dva uz dodatno slobodno bacanje za 94:91.

Stratos Perpeloglu je na drugoj strani pogodio dva slobodna bacanja, ali uslijedila je serija od pet uzastopnih poena Radeta Zagorca kojim je doveo crno-bijele do izjednačenja.

U posljednjem minutu utakmicu je riješio Bili Beron,počeo od pet uzastopnih poena, kada je nakon nesportske greške Đordja Gagića poentirao za dva, te pogodio slobodno bacanja, a nakon lopte sa strane i solo prodora položio za dva

Drugi meč u seriji do dvije pobjede igra se sljedeće subote, kada je domaćin Partizan.

Bonus video: