Bitadze: Moramo da pokažemo reakciju

Podgorički košarkaši u nedjelju u “Morači” protiv Cedevite imaju imperativ pobjede kako bi ostali u igri za odbranu trofeja u ABA ligi
4334 pregleda 6 komentar(a)
Goga Bitadze u duelu sa Džastinom Kobsom na meču u Zagrebu, Foto: BETA
Goga Bitadze u duelu sa Džastinom Kobsom na meču u Zagrebu, Foto: BETA

Prvi meč polufinalne serije plej-ofa ABA lige u Zagrebu je ogledalo dosadašnjeg toka sezone košarkaša Budućnost Volija, prvo pod vođstvom Aleksandra Džikića, a potom i Jasmina Repeše. Bez pobjede u gostima u Evroligi (ostaju još dvije šanse, protiv Barselojne i Panatinaikosa), Podgoričani su ove sezone izgubili i na svim teškim i važnim gostovanjima u regionalnoj ligi - od Crvene zvezde, Partizana i dva puta Cedevite, drugi put u ponedjeljak veče (90:83). O porazima od Cibone i posebno Krke u gostima suvišno je i govoriti...

Budućnost je van “Morače” potpuno drugačija ekipa. Bez sjajne podrške sa tribina, zahvaljujući kojoj su u Evroligi padali i CSKA, Barselona i Real, “plavi”, jednostavno, kao da nemaju karakter, ili ga barem do sada nisu pokazali, da mogu da pobjeđuju i na strani. Bez pobjeda u gostima, izabranici Jasmina Repeše, jednostavno, ne mogu do odbrane trofeja u ABA ligi, samim tim ni da dođu do novog učešća u Evroligi.

A meč protiv Cedevite u Zagrebu, posebno drugo poluvrijeme, ne daju previše razloga za optimizam, iako je jasno da Budućnost ima kvalitet i iskustvo da polufinalnu seriju protiv Cedevite riješi u svoju korist. Ali krajnje je vrijeme da šampion to i pokaže na terenu...

"Kao što smo i pretpostavili, utakmica u Zagrebu je bila teška. Sve utakmice sa Cedevitom ove sezone su bile neizvjesne do kraja. Odlično smo počeli meč, prvo poluvrijeme smo igrali dobro, ali smo pali u nastavku meča. Dozvolili smo previše skokova, odbrana nije bila na nivou u drugom poluvremenu, promašili smo važne šuteve", kaže centar Budućnosti Goga Bitadze, koji je u prvom meču protiv Cedevite upisao osam poena, četiri skoka i dvije blokade.

Budućnost sada više nema prava na grešku, u nedjelju je u “Morači” pobjeda imperativ, kako bi izborila majstoricu u Zagrebu. Sve drugo bi bilo ravno katastrofi.

"U “Morači” moramo pokazati reakciju ekipe, da dobijemo pred domaćim navijačima. Gledali smo gdje smo griješili, analizirali smo i siguran sam da ćemo spremni dočekati drugu utakmicu. Naravno da vjerujemo u pobjedu i prolaz, znali smo od početka da moramo pobijediti makar jednu utakmicu u gostima.

Problem, ne mali, jeste priprema drugog meča sa Cedevitom. Dok će Zagrepčani na miru moću da “kuju plan” za duel u Podgorici, Bitadze i drugovi će u četvrtak u Barseloni morati da odrade i pretposljednji meč u Evroligi.

"Utakmica sa Barselonom nam dolazi u nezgodnom trenutku, ali nije ništa novo, znali smo da nas to očekuje svakako. Ukoliko izborimo treći meč protiv Cedevite, imaćemo i utakmicu u Atini (Panatinaikos), ali to je cijena igranja u Evroligi. Cedevita ima više vremena za pripremu, međutim već se dovoljno poznajemo i, kao što sam rekao, vjerujem da ćemo biti spremni u nedjelju da seriju prebacimo u Zagreb", zaključio je gruzijski centar.

Repeša: Cedevita nas ničim nije iznenadila

Jasmin Repeša je kazao da ga “ništa nije iznenadilo u igri Cedevite”.

"Računali smo i na to što nije bilo u dosadašnjim utakmicama, da mogu igrati sa dva visoka igrača. Nije to pravilo razliku u odnosu na to kada je Kuk igrao na “četvorci”, ili Ramljak ili Murić u nekom periodu. Nije tu bilo nepoznanica ni što se tiče napadačkog dijela, niti defanzivnog, ako govorimo o nekim individualnim karakteristikama koje su jasne, koje se dobro znaju", rekao je Repeša.

Znalo se da najveća opasnost prijeti od dvojca Kobs (23 poena) - Pulen (20), ali su oni bili neuhvatljivi za odbranu Budućnosti.

"Jasno je da igra Cedevite počinje od njih. Međutim, u igri Cedevite, bez obzira koliko oni budu dobri poenteri i kreativci, ta njihova spona sa visokim igračima je nešto što je puno bolje nego njihov individualni kvalitet. Cedevita ima visoke igrače koji imaju veliko razumijevanje igre, imaju iskustvo, prošli su svu školu. Bez obzira što Stipanović nije igrač koji će pogoditi šut spolja ili koji će sjajno pogoditi slobodna bacanja, ali on ima prepoznavanje igre i dodavanja bolja nego neki vanjski igrači. Nama je problem bio u probijanjima prve linije, na “klouz-aut”, gdje je Cedevita imala puno dodavanja pod koš, gdje su oni završavali ili išli na skok u napadu i dolazili do lakih poena. Čak i kada je odbrana na nešto ličila", dodao je Repeša.

Bonus video: