Budućnost u Barseloni: Usputna stanica za meč sa Cedevitom

Košarkaši Budućnost Volija večeras (21 sat) gostuju Barseloni, u meču Evrolige, ali je fokus na nedjeljni duel sa Zagrepčanima u plej-ofu ABA lige
1627 pregleda 2 komentar(a)
Petar Popović na meču sa Barselonom, Foto: Filip Roganović, Filip Roganović
Petar Popović na meču sa Barselonom, Foto: Filip Roganović, Filip Roganović
Ažurirano: 28.03.2019. 11:46h

Gostovanje kad mu vrijeme nije - u najkraćem bi se mogao opisati večerašnji meč košarkaša Budućnosti protiv Barselone, u pretposljednjem kolu Evrolige (21 čas).

Nakon poraza u Zagrebu od Cedevite, u prvom meču polufinalne serije plej-ofa ABA lige, najmanje što je izabranicima Jasmina Repeše trebalo u ovom trenutku jeste putovanje do Katalonije i nazad (koji će donekle biti “amortizovan” čarter letom na dan utakmice, sa povratkom nakon meča) i zahtjevna utakmica sa Barselonom, koja, istina, za “plave” nema nikakav rezultatski značaj.

Domaćinu pobjeda treba da kolo prije kraja osigura petu poziciju uoči plej-ofa, u kojem bi u tom slučaju u četvrtfinalu igrao sa turskim Efesom.

"Sve je podređeno utakmici u nedjelju sa Cedevitom, zbog toga u Barselonu putujemo na dan utakmice. Ali, bitna nam je utakmica protiv Barselone, sigurno nećemo izaći na teren sa bijelom zastavom, idemo da odigramo najbolje što možemo. Svakako ćemo tu utakmicu iskoristiti da pokušamo da ispravimo neke stvari koje smo odradili loše u Zagrebu, kako bismo spremni dočekali nedjelju", kaže bek “plavih” Petar Popović, koji je protiv Barselone u “Morači” upisao šest poena.

Popović ističe da je “Budućnost dosta dobro odigrala utakmicu u Zagrebu”, koju je izgubila 90:83.

"Mislim da smo utakmicu izgubili u defanzivnom skoku, a u bitnom trenutku sam ja promašio zicer u kontri. Ali, to je sport, dešava se - samokritičan je Popović, što se rijetko čuje iz tabora “plavih”.

"Ponavljam, odigrali smo korektnu utakmicu, osim skoka, a oni su pogotovo u trećoj i četvrtoj četvrtini uhvatili dosta loptu u napadu i realizovali neke lake poene. Znamo kako igraju, znaju i oni nas, i treba da se spremimo za utakmicu u nedjelju i da vratimo seriju u Zagreb", dodaje bek Budućnosti.

Tim Budućnosti je pravljen da bi odbranio titulu u ABA ligi, mečevi u Evroligi su samo usputna stanica, a bilo je i velikih pobjeda (CSKA, Barselona, Real). Nakon pobjede Cedevite u prvom meču, Budućnost je na ivici eliminacije iz plej-ofa, pa je sada pritisak veći neko ikada na izabranicima Jasmina Repeše.

"Pritisak se osjeća svaki dan, svake nedjelje, protiv koga god da igramo. Takva je atmosfera od početka sezone. Naravno, kada dođu ove utakmice “biti ili ne biti”, pritisak mora da bude veći, ali mislim da smo naučili da se borimo i živimo sa tim".

Budućnost ove sezone u ABA ligi nije savladala nijednog od učesnika plej-ofa više od jednom (Crvenu zvezdu nije nijednom). Sada je neophodno da Podgoričani Cedevitu savladaju dva puta uzastopno kako bi izborili finale plej-ofa.

"To djeluje izvodljivo, naravno. Svi to očekujemo, nadamo se tome. Da to ne očekujemo, sigurno ne bismo ni igrali. Ali, sada je fokus na utakmicu u nedjelju, pa ćemo vidjeti za dalje", zaključio je Popović, jedan od onih koji, i kada mu šuterski ne ide, daje sve sve od sebe na planu borbenosti na svakoj utakmici".

Repeša: Ne dolazimo sa bijelom zastavom

Trener Budućnosti Jasmin Repeša ističe da “meč sa Barselonom ima i dobrih i loših strana”.

"Utakmica je između dva plej-of meča sa Cedevitom. Barselona ima sistem sa puno unutrašnje igre, uz puno “pik en rola”. Imaju odličnu odbranu, agresivnu na igraču sa loptom, sa dobrom zaštitom reketa. Meč protiv jednog od najvećih timova u Evropi će biti još teži zbog toga što se borimo u plej-ofu ABA lige, ali u Barselonu ne dolazimo sa bijelom zastavom", rekao je Repeša.

Bonus video: