Do or Die

Uradi ili umri - fraza koju je iskoristio Edvin Džekson najbolje govori u kakvoj su situaciji košarkaši Budućnost Volija pred večerašnji drugi meč polufinala ABA lige (19 časova) protiv Cedevite
3681 pregleda 18 komentar(a)
Edvin Džekson na prvoj utakmici sa Cedevitom u „Morači”, Foto: Savo Prelević
Edvin Džekson na prvoj utakmici sa Cedevitom u „Morači”, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.03.2019. 12:15h

Do or die. Uradi ili umri. Riječi Edvina Džeksona na pres konferenciji najbolja su najava 58. zvanične i ubjedljivo najvažnije utakmice košarkaša Budućnost Volija u ovoj sezoni - drugog meča polufinala plej-ofa ABA lige.

Ukoliko večeras (19 časova) u rasprodatoj „Morači” izgube od Cedevite, sezona u kojoj su „plavi” igrali Evroligu poslije 15 godina, u kojoj su srušili velikane evropske košarke Real Madrid, CSKA i Barselonu, više ne bi bila pamćena kao istorijska, već kao neuspješna.

Za vjerovatno najskuplji tim koji je ikada igrao u ABA ligi (ne računajući Makabi) sve sem titule bi bio neuspjeh, a eliminacija u polufinalu potpuni fijasko.

Toga su svjesni i u redovima aktuelnog prvaka regiona...

„Pritjerani smo uza zid. Ne želimo da budemo u ovoj situaciji, ali jesmo i moramo da se takmičimo, da ostavimo sve na terenu i igramo kao da sjutra ne postoji. Ako ne pobijedimo, završen je nastup u ABA ligi. Ako i pobijedimo, imaćemo još posla, ali ćemo ostati živi za bar još jednu utakmicu. Kao takmičar, živite za ovakve mečeve. Stvorite sebi pritisak i prihvatite izazov. Moramo da priđemo meču kao protiv Barselone, jer smo u većem dijelu susreta bili ravnopravni znatno jačem timu“, rekao je Džekson.

U najavi za prvi meč, i Jasmin Repeša i igrači Budućnosti su pričali da moraju da zaustave Džejkoba Pulena i Džastina Kobsa, ali su podbacili, jer su Amerikanci zajedno ubacili 43 poena.

„Moramo da ispoštujemo plan igre. Njih dvojica su igrala dobro, ali to smo im mi dopustili. Posebno Pulenu, koji je imao dva ili tri otvorena šuta, što igrač njegovog kvaliteta lako koristi. Sada moramo da odradimo bolji posao i da ne dopuštamo ofanzivne skokove. Moramo dobro da rotiramo, da budemo još agresivniji i da ih izbacimo iz igre“, jasan je francuski reprezentativac.

Repeša je u prvom obraćanju novinarima bio neuobičajeno kratak, ali se raspričao nakon pitanja...

„Kao i pred svaku bitnu utakmicu je pozitivna tenzija, pripreme normalne. Nema nečega što je bitno drugačije od meča koji ima važnost kao ovaj“, bilo je prvo što je rekao 57-godišnji stručnjak.

Čovjek koji je vodio Cedevitu od 2013. do 2015. godine svjestan je da njegov tim mora da odigra mnogo bolje u odbrani nego u Zagrebu.

„Nedopustivo je što smo primili 20 poena nakon ofanzivnog skoka, tu je protivnik napravio ogromnu prednost. Cedevita je izvela puno više slobodnih bacanja, bila nam je potrebna veća odgovornost u igri jedan na jedan, da ne gubimo igrače u utrčavanju iza leđa... Ali, izgubili smo utakmicu nezagrađivanjem reketa. Sada moramo da budemo povezani u odbrani. S druge strane, dali smo 83 poena sa 57 odsto ubačenih slobodnih bacanja i 28 odsto trojki. Da su ti postoci bili normalni, dali bismo 100 poena“.

Iako njegov tim večeras ne smije da izgubi, trofejni stručnjak djeluje opušteno.

„Miran sam, mislim da to i primjećujete. Ako ispoštujemo obavezni dio - zagrađivanje, jedan na jedan, ne budemo gubili svog igrača, dobićemo utakmicu. Ukoliko to ne uradimo, biće jako teško. Publika i uprava ne zaslužuju da ne damo sve od sebe. Bilo bi porazno i sramotno je da izađeš sa parketa i ne možeš da pogledaš sebe u ogledalo, jer nisi dao sve od sebe“.

Na pitanje „Vijesti” da li je Danilo Nikolić sa 25 poena u „Palau blaugrani” stekao njegovo povjerenje, Repeša je odgovorio u svom stilu:

„Ja sam ga pustio da igra, za moju ekipu je dao 25 poena, ne za tvoju. Pustiću uvijek ne samo njega, već svakoga. Nikolić je imao problem, strah me je bilo da ga izgubimo za cijelu sezonu, jer ako se pretjera kad se upale oba koljena, kao njemu, onda je dug proces oporavka. Protiv Efesa je igrao bez treninga i imao zaista lošu reakciju, ali je protiv Barselone odigrao veoma dobro. I u petak sam imao još jedan sastanak sa njim, jer je ova utakmica još bitnija nego ta sa Barselonom. Ne kažem da će šutirati 7-5 trojke, ali mora da trči i naprijed i nazad, da ide na skok u napadu“, zaključio je hrvatski trener.

Kolovi problemi veliki i evidentni, Koti prespor

Najveći problem Budućnosti nisu ni Džejkob Pulen, ni Džastin Kobs, ni Andrija Stipanović... Niko od rivala, već Noris Kol, koji je već nekoliko utakmica najgori igrač „plavih”. Čovjek koji je blistao u prvim utakmica u dresu kluba iz Njegoševog parka u posljednje vrijeme je i nervozan, često pravi nesportske faulove, udara protivnike...

„Svako od nas mora da analizira zašto Kol ne daje ono što može, zašto je drastično propadanje igre kad on uđe. Ali, ako on ne napravi minimum onoga što je potrebno, ne može to 100 repeša, 100.000 gledalaca, 100 novinara, 100 predsjednika..., da promijeni. Ne može da uđe u igru i da ga Ertel odmah probije udesno, a znamo da nikada u životu nije položio lijevom rukom. Je li moguće da ga prebacimo na Ribasa, pa on izađe preko bloka i šutne? Tu mu nije potreban niko, samo njegov pristup. Mora da bude odgovorniji prema svom poslu, za koji je plaćen“, naglasio je Repeša.

Hrvatski trener je razgovarao sa dvostrukim NBA šampionom i ubijeđen je da će večeras odigrati kako može.

„Lično, mislim da će imati reakciju protiv Cedevite. Ako ne bude tako, onda će to biti 100 puta veći problem na sve dosadašnje, koji su evidentni i veliki“.

Koti Klark je doveden kao veliko pojačanje, ali ni sa čim nije opravdao taj epitet. U posljednje vrijeme mu je minutaža sve manje, jer igra jako loše.

„Šta da kažem? Vidjeli ste sve isto kao i ja. Koliko je objektivno da se ubrza i fizički i u donošenju odluka? Vidi se da je u drugačijoj brzini od ostalih na terenu. Sve bi morao da radi brže i jače, agresivnije, odlučnije... U svakom pogledu mora da bude brži“, naglasio je Repeša.

Rimac: Ako i mi i oni budemo imali najbolji dan, pobijediće Budućnost

Cedevita je napravila veliki posao pobjedom u prvom meču, imaće još dvije šanse za finale, ali se o konačnom ishodu serije, ipak, više pita Budućnost. Jasmin Repeša na raspolaganju ima bolje igrače, što priznaje i njegov nekadašnji igrač, a sada rival Slaven Rimac.

„Favorit postoji samo kad se podvuče koliko ko košta. U tim računicama, Budućnost je sigurno najskuplja ekipa u ABA ligi i prema tome ima največi kvalitet. Bio bih glup da kažem da su oni favoriti i da mislim da su bolji od nas. Ali, ako njihovi i naši pojedinci imaju svoj najbolji dan, vjerovatno će oni pobijediti. Međutim, na nama trenerima je da malo to zamaskiramo, da neke naše manjkove sakrijemo, a prednosti istaknemo. Na prvoj utakmici smo bili spretniji, a u jednom trenutku i smireniji. Uzgred, neki šutevi su nama ušli koji možda njihovim igračima nisu, što je i presudilo“, rekao je Rimac.

Bonus video: