Tako igra šampion

U drugoj utakmici polufinala ABA lige, košarkaši Budućnost Volija savladali Cedevitu 87:72 i izborili majstoricu u Zagrebu, koja je zakazana za nedjelju
4229 pregleda 6 komentar(a)
Promašivao, ali je pogodio kada je bilo najvažnije: Noris Kol, Foto: Savo Prelević
Promašivao, ali je pogodio kada je bilo najvažnije: Noris Kol, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.04.2019. 12:10h

Četrdeset minuta dijelilo ih je od fijaska, od očajne sezone, ali su se izvukli i preživjeli bar još sedam dana - utakmicu koju nisu smjeli da izgube, košarkaši Budućnost Volija su odigrali kako dolikuje šampionu, slavili 87:72 i izborili majstoricu polufinala ABA lige protiv Cedevite. Ako u nedjelju u Domu sportova u Zagrebu budu igrali kao sinoć u „Morači”, Podgorica će drugu sezonu zaredom biti domaćin bar jednog meča finala...

U timu Jasmina Repeše nije bilo Kotija Klarka, a standardnu četvorku Erla Klarka je u startnoj postavi nakon odličnog izdanja u Barseloni zamijenio Danilo Nikolić. I odmah je pokazao da zaslužuje minutažu - dao je prva četiri poena, a onda je kapiten Suad Šehović realizovao drugu uzastopnu kontru i povisio na 6:2.

Cedevita je brzo preokrenula na 7:6, a od tada je gledana rezultatska klackalica, jer niko nije mogao da stekne više od tri razlike. Barijeru su prvi probili domaći i sa četiri vezana poena Nemanje Gordića i dva plus jedan Džejmsa Bela stigli do 33:28 u posljednjem minutu 1. poluvremena.

Eldžin Kuk je trojkom smanjio minus na jedan posjed lopte, a arbitri su u posljednjem napadu „plavih” propustili da sude faul nad Edvinom Džeksonom. To je izazvalo reakciju ionako kivne publike, a jedan od direktora Volija Zoran Kojičić je iz prvog reda partera stigao do srpske trojke i pokušao da popriča sa njom, ali je obezbjeđenje brzo reagovalo. Nakon velikog odmora, prva je u seriju krenula Budućnost i opet iz kontri - prvo je Šehović dao trojku iz ugla, a zatim i Džekson pogodio za kraj serije 7:0 i vođstvo 45:36 u 25. minutu. Francuski internacionalac je u odbrani muku mučio sa Džejkobom Pulenom (dao 11 poena u 3. četvrtini), ali se iskupio u napadu i dva puta vraćao plus devet (52:43 i 56:47).

Podgoričani su na početku 33. minuta prvi put stigli do dvocifrene prednosti nakon polaganja i dodatnog bacanja Gordića (65:55), da bi Zagrepčani sa sedam vezanih poena prišli na 65:62. Tada je proradilo najjače oružje domaćih - Nikolić, Noris Kol i Bel su pogodili tri trojke za 71 sekundu i vratili „plave” na dvocifren plus (74:64). Ubrzo je uslijedila nova serija 7:0, uz pet poena Goge Bitadzea i dva Nikolića, za 81:67 na četiri minuta do kraja.

6 igrača Budućnost Volija je imalo dvocifren učinak - Edvin Džekson je ubacio 15 poena, Noris Kol, Nemanja Gordić, Goga Bitadze i Danilo Nikolić po 11, a Suad Šehović 10. Blizu je bio i Džejms Bel sa devet koševa

Tada je i Slaven Rimac shvatio da je sve izgubljeno i sa parketa povukao tri najbolja igrača - Pulena, Džastina Kobsa i Andriju Stipanovića, kako bi ih sačuvao za veliki obračun u nedjelju u Zagrebu. Cedeviti će, osim domaćeg terena, prednost biti i što će odmarati, a Podgoričani moraju da gostuju Panatinaikosu u četvrtak. Ali zna se na čijoj strani je klasa.

U glavnom gradu Hrvatske, Budućnost će morati da se „bije” u odbrani kao sinoć, da gradi reket, da pametno napada i da odlično rasporedi poene, jer je u „Morači” sedam igrača ubacilo od devet do 15. A onda bi osma pobjeda u gostima ove sezone, ali prva „prava”, bila jako blizu...

Repeša: Titula bitna za klub, grad, državu i kompaniju

Jasmin Repeša je prije utakmice rekao da će njegov tim pobijediti ako ispoštuje obavezni dio i bude pravi u odbrani, što se i dogodilo.

- Čestitam ekipi na dobroj, požrtvovanoj utakmici, a za razliku od one u Zagrebu bili smo bolji u obaveznom dijelu. I sada je Cedevita trojke šutirala skoro 40 odsto, ali je razlika bila u laganim poenima poslije ofanzivnog skoka, utrčavanja, igre jedan na jedan. Zato je i dala 90 poena - rekao je hrvatski trener.

Majstorica je u nedjelju. Budućnost ima bolje igrače, ali to će morati da dokaže na terenu.

- Ako iskontrolišemo defanzivni skok i još popravimo igru od blokova za šutere, kao i da se malo bolje postavljamo za igru dva na dva, onda ćemo imati zaista veliku prednost i mogućnost da dođemo do pobjede u Zagrebu. Moramo da budemo fokusirani 40 minuta, ali neće biti lako, jer je Cedevita vrlo dobro istrenirana, kompaktna ekipa. Ima izuzetno mnogo prijetnji, prije svega od dva organizatora igre, koja su opasna po koš - jasan je Repeša.

Danilo Nikolić je sa 11 poena i dobrom kontrolom reketa bio jedan od aduta Budućnosti, iako je donedavno bio daleko od glavnih uloga. Ali, sa 25 koševa u Barseloni je pokazao da se na njega može računati.

- Ne vjerujem da smo iznenadili Cedevitu sa Dačom. Iz puno razloga je odlučeno da počne meč. Odigrao je odlično u Barseloni i ima naglašen nivo samopouzdanja, a i Erl Klark je dobio udarac u Zagrebu i igrao sa bolom u laktu. Nisam znao koliko će moći da pomogne, jer nije trenirao sedam dana.

Na pitanje da li je inostranim igračima jasno kolika je važnost ABA lige, Repeša je odgovorio:

- Ja se nadam da jeste, sa svima se puno razgovaralo. Ne bih igrače dijelio na domaće i strane, a svi su svjesni koliko je ABA liga bitna za ovaj klub, grad, državu i kompaniju.

Kol konačno pravi, sa Gordićem je ekipa uređena

Noris Kol je imao lošu šutersku noć (za dva 9-1, trojke 6-3), ali je bio bolji nego na prethodnim utakmicama. U odbrani se trudio, podijelio i devet asistencija i bio jedan od najzaslužnijih za pobjedu.

- Ne volim brojeve, nekada zavaraju, ali su u ovoj seriji bitni. U statistici mi je kod plejmejkera najbitnije koliki je plus-minus kad je on na terenu i diriguje igru. Na prethodnim utakmica mu nije bio dobar, a sada je bio plus 10, što mi je mnogo važnije nego promašeni šutevi. Uzgred, kad se rival primakao poslije nesportskog faula, Kol je sa centralnim pikom dva puta namjestio igru za tri poena - naglasio je Repeša.

Hrvatski trener je samo konstatovao da Koti Klark nije igrao zbog problema koji nije htio dodatno da komentariše, a pohvalio je Nemanju Gordića.

- Gorda radi fantastičan posao veća 20-ak dana, ekipa je uređena kad je on na terenu. U 2. četvrtini smo imali tri nekontrolisana šuta kad je on bio na terenu, to ne smije da se dešava, ali je bio dobar.

Rimac: Teško je kad Budućnost igra ovako čvrsto

Slaven Rimac nije previše tugovao nakon prve propuštene šanse za plasman u finale.

- Utakmica je bila čvrsta od 1. minuta, nervoze je bilo sa obje strane, a utisak je da je Budućnost prije ušla u pozitivan ritam. Postavila se jako čvrsto, fizički dobro odgovorila, a kad igra na taj način igra jako je teško nositi se sa njom, pogotovo na ovakvom terenu, uz pomoć bučne publike. Ne mogu da budem nezadovoljan, jer smo se u posljednjoj četvrtini oduprijeli naletu rivala, smanjili na tri razlike, a onda je Kol pogodio trojku, U ovakvim utakmicama jedan takav šut, u vreloj atmosferi, dâ krila domaćinu - istakao je trener Cedevite.

Danilo Nikolić je bio kec iz rukava Jasmina Repeše, za čiju igru Eldžin Kuk nije imao rješenje.

- Nije bilo iznenađenje što je u startnoj postavi, spremali smo se za to, ali smo u nekim situacijama loše odbrambeno reagovali. Nikolić je odigrao jako dobru utakmicu protiv barselone, ima kvalitet šuta, ali nismo dobro reagovali i kaznio nas je. Nismo bili agresivni, u Zagrebu to moramo da popravimo.

Majstorica je za šest dana. Prednost Cedevite je što može samo da trenira i priprema se za meč odluke, a Budućnost čeka put u Atinu na megdan Panatinaikosu.

- Serija nije laka ni za jedne ni druge, pogotovo za Budućnost, koja igra utakmicu u Evroligi. Dobro ćemo se odmoriti i spremiti se bolje za ono što nas čeka u Zagrebu.

BUDUĆNOST VOLI - CEDEVITA 87:72 (16:17, 17:14, 25:19, 29:22)

Podgorica - Dvorana „Morača”. Gledalaca: 5.500. Sudije: Belošević, Juras, Nikolić (Srbija).

Budućnost Voli: DŽEKSON 15, KOL 11, SU. ŠEHOVIĆ 10 (5-2), E. Klark 5 (1-1), BAROVIĆ 4, Se. Šehović, Gordić 11 (1-1), Bitadze 11 (9-5), Popović, Bel 9 (1-1), NIKOLIĆ 11, Vilijams.

Cedevita: Pulen 18 (6-5), KOBS 11 (4-4), KRUŠLIN 11 (2-2), Katić 2 (2-2), Žganec 1 (2-1), STIPANOVIĆ 8 (5-2), Banić 4 (2-2), KUK 3, RAMLJAK 8, Mustapić, Murić 6 (2-1).

Galerija

Bonus video: