Bili su prava grupa kad je najviše trebalo

Kada je bilo najteže, košarkaši Budućnost Volija pokazali su karakter i u majstorici polufinala ABA lige savladali Cedevitu u Zagrebu. U finalu opet sa Crvenom zvezdom, prva utakmica u petak u Beogradu
5991 pregleda 7 komentar(a)
Budućnost je prvi put ove sezone dobila značajan meč u gostima, Foto: ABA League
Budućnost je prvi put ove sezone dobila značajan meč u gostima, Foto: ABA League
Ažurirano: 08.04.2019. 02:40h

Kada je bila pritjerana uza zid, kada je bila na ivici sportskog ambisa, Budućnost Voli je pokazala šampionski karakter, odlike pravog tima i dobre grupe. „Plavi” nisu predali jadransku krunu u Zagrebu, izborili su još jedno finale protiv Crvene zvezde, pobjedom nad Cedevitom u meču odluke - 78:73.

Dramatična serija stala je u posljednjih pet minuta majstorice. Budućnost je u finišu bila čvrsta, i mentalno i fizički, bila i nagrađena za defanzivni napor uložen tokom cijelog meča, u čemu su prednjačili Edvin Džekson i Džejms Bel, koji su imali najteži zadatak da onemoguće opasne napadače Džejkoba Pulena i Džastina Kobsa.

U trenucima odluke, lidersku ulogu u napadu su preuzeli Erl Klark i Nemanja Gordić, pa je šampion od rezultata 62:62, stigao do 70:64 dva minuta i 50 sekundi do kraja, što je, ispostavilo se, bila i najveća, ali i odlučujuća prednost...

A počelo je obeshrabrujuće - sa pet uzastopnih promašaja u šutu za tri poena i konfuznom igrom u napadu, uz pet izgubljenih lopti za 10 minuta. Kada se u statistiku ubace i četiri ofanzivna skoka Cedevite, jasno je zašto je domaćin nakon prve četvrtine imao 11 poena prednosti (21:10), iako su i Kobs i Pulen imali skroman učinak.

Opravdano je postojala opasnost da „plavi” neće uspjeti da se vrate, posebno imajući u vidu njihov skor na strani ove sezone i poraze na svim teškim gostovanjima.

Prvi minut druge četvrtine kao da je odredio tok tog dijela igre. Goga Bitadze je pogodio trojku, a Toni Katić promašio tri slobodna bacanja. To je bio uvod u seriju gostiju - 14:2 i preokret u 13. minutu, 24:23.

U tim trenucima Bitadze je dominirao, dobar posao odradio je Koti Klark, a odbrana bila zategnuta do maksimuma. Cedevita je reagovala, bilo je i očekivano da Budućnost ne može da bude konstantno u pravom ritmu, kada je cijele sezone imala oscilacije i brojne padove.

Vidljiva je, međutim, bila želja da se dođe do pobjede, da se agresivnošću sakriju nedostaci i problemi, pa je i u momentu kada je Cedevita povela sedam razlike sredinom treće četvrtine (54:47) i bila u naletu, tim Jasmina Repeše zadržao mirnoću i vjeru da ništa nije izgubljeno.

Erl Klark je u tim momentima odigrao presudnu ulogu, trojkom i poenima iz teške pozicije, a zatim mu se pridružio i Gordić, koji je podsjetio na izdanja iz prošle sezone, ali i potvrdio da sa njim u postavi igra Budućnosti ima više ritma nego kada je na terenu Noris Kol.

Karakter i dobra mentalna priprema se vidjela i u trenucima kada je Bitadze nesportskom ličnom greškom vratio Zagrepčane u igru, baš u trenucima kada su „plavi” preokrenuli i prvi put poveli - 62:58...

Bel i Džekson su radili odličan posao na Pulenu, koji je bio sve nervozniji, pa je čak i izbjegao neke šuteve, a promašio je trojku 11 sekundi prije kraja kod rezultata 74:71...

U penal završnici, Gordić i Džekson su ovjerili pobjedu i donijeli šampionu šansu da brani titulu. Ovoga puta je Budućnost plijen, a Zvezda lovac...

CEDEVITA - BUDUĆNOST VOLI 73:78 (21:10, 20:29, 17:18, 15:21)

Zagreb - Košarkaški centar „Dražen Petrović”. Gledalaca: 5.500. Sudije: Matej Boltauzer, Javor (Slovenija), Jovčić (Srbija).

Cedevita: Pulen 14 (8-7), KOBS 23 (8-8), KRUŠLIN 6 (2-1), Katić 1 (5-1), Žganec, STIPANOVIĆ 4 (4-0), Banić 4, Bošnjak, KUK 8 (2-2), RAMLJAK 6 (1-1), Mustapić, Murić 7 (2-0).

Budućnost Voli: DŽEKSON 11 (4-4), KOL 5 (3-3), SU. ŠEHOVIĆ, E. KLARK 19 (3-1), Barović 2, K. Klark 4 (2-2), Gordić 15 (8-6), BITADZE 13 (10-4), Popović, Bel 7 (4-3), Nikolić 2, Vilijams.

Bonus video: