Noć kada se NBA liga oprostila od legendi: Posljednje utakmice Vejda i Novickog

Dirk Novicki i Dvejn Vejd su posljednje mečeve pred domaćom publikom odigrali za pamćenje pošto su obojica postigla po 30 poena u pobjedama svojih ekipa
1995 pregleda 0 komentar(a)
Odlazak legendi: Novicki i Vejd, Foto: Twitter
Odlazak legendi: Novicki i Vejd, Foto: Twitter
Ažurirano: 10.04.2019. 10:30h

Nevjerovatno emotivna noć je za fanvoima NBA lige, jer su dva velika asa, buduća člana košarkaške Kuće slavnih oprostila se od svojih navijača.

Dirk Novicki i Dvejn Vejd su posljednje mečeve pred domaćom publikom odigrali za pamćenje pošto su obojica postigla po 30 poena u pobjedama svojih ekipa.

U Amerikan Airlines Areni na Floridi "One last dance", kako je nazvana oproštajna sezona Dvejna Vejda dobila je svoje posljendje poglavlje.

Bivši predsjednik SAD, i guverner Ilionisa (savezne države u kojoj je Vejd rođen) Barak Obama, obratio se putem video bima i poželio Vejdu uspješnu karijeru u post košarkakoj eri.

Ikona r'n'b muzike Džon Legend nalazio se u prvom redu. Cijela dvorana je spontano navijala tokom cijele utakmice, svaki put kad bi Vejd dobio loptu "MVP".

"Vi ste moji, vi ste moja država. Volim vas", uzviknuo je legendarni bek nakon utakmice.

"Ovo je bila jedna predivna noć puna emocija", kazao je Erik Spolstra, trener Hita.

Košarkaši Majamija potrudili su se da Vejd pamti posljendju utakmicu pa su tako savladali Filadelfiju sa 122:99, iako je rezultat bio u drugom planu.

Posljednji koji je imao čast da dobije dres Vejdov na razmjeni, je bio Džimi Batler.

"Ne mogu da vam opišem koliko sam srećan i ponosan na mog brata. On je jedan od najboljih svih vremena, i ispunajva mi srce što se povukau uz svu pažnju koju zaslužuje", kazao je Batler.

Ništa manje emotivno nije bilo ni u Amerikan Airlines Centru u Teksasu, kada je nakon utakmice i pobjede nad Finiks Sansima, Dirk Novicki uzeo mikrofon i najavio ono što su svi pretpostavljali.

Za razliku od Vejda, on nije imao veliku pompu niti je zvanično igdje izjavio prije sinoć da se povlači, ali su svi to osjećali.

Čovjek koji je oborio rekord NBA lige igrajući 21 sezonu za jedan tim (prethodni rekord držao Kobe Brajant sa 20 sezona u Lejkersima), je nakon govora legendarnog Lerija Birda, uzeo mikrofon i pozdravio se sa svojim navijačima.

Kao što ste možda i očekivali, ovo je moja posljednja domaća utakmica. Imali smo mnogo uspona i padova, ali ste vi uvijek bili uz mene i podržali me. Ja to cijenim. Ovo je moja kuća, napustio sam Njemačku prije više od 20 godina i postao Teksašanin“, rekao je Novicki u oproštajnom govoru.

On je takođe ubacio 30 poena u pobjedi Dalasa nad Finiks Sansima 120: 99.

Njemac se povlači kao sigurno najbolji stranac koji je ikad igrao u NBA ligi, a svoje košarkaško naslijeđe je cementirao sa 31.540 poena u karijeri čime je zauzeo šestu poziciju na listi strijelaca svih vremena, ostavivši iza sebe Vilta Čemberlena.

Mark Kjuban, vlasnik Maveriksa, obezbijedio je fanovima da uđu ranije u salu, a navijanje i uzvikivanje imena legendarnog Dirka nije prestajalo cijelu utakmicu.

"Obećavam ti da sve čemu si nas naučio će zauvijek ostati u našim srcima. Obećavam ti da imaš posao do kraja života, obećavam ti da ćemo povući tvoj broj iz upotrebe, i obećavam ti najveću moguću statuu ispred dvorane", nije upsio da sakrije svoje emocije Kjuban.

Noć Dirka Novicka upotpunio je još jdan veteran Džamal Kroford koji je u porazu Sansa od Dalasa ubacio 51 poen, i tako postao najstariji košarkaš kome je to pošlo za rukom.

"Žao mi je kad date ovoliko poena, a izgubite utakmicu. Ali ovo je ipak bila noć Dirka Novickog, pa je sami, tim žal manja. On je zaslužio sve počasti", kazao je Džamal nakon utakmice.

Rezultati:

Klivlend – Šarlot 97:124 Detroit – Memfis 100:93 Vašington – Boston 110:116 Majami – Filadelfija 122:99 Čikago – Njujork 86:96 Minesota – Toronto 100:120 Nju Orleans – Golden Stejt 103:112 Dalas – Finiks 120:109 Juta – Denver 118:108 Oklahoma siti – Hjuston 112:111 Los Anđeles Lejkers – Portland 101:104

Bonus video: