Gordić pred veliko finale: Spremni smo za košarkaški rat

MVP prošlogodišnjeg finala plej-ofa ABA lige, Nemanja Gordić za “Vijesti” najavljuje novu finalnu seriju regionalnog takmičenja protiv Crvene zvezde
3254 pregleda 2 komentar(a)
Nemanja Gordić na ovosezonskom meču protiv Zvezde, Foto: Savo Prelević
Nemanja Gordić na ovosezonskom meču protiv Zvezde, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.04.2019. 11:59h

Košarkaši Budućnost Volija su tamo gdje nisu uspjeli da budu u ligaškom dijelu ABA lige - uz rame Crvenoj zvezdi. Istina, u finalu plej-ofa će Zvezda imati prednost domaćeg terena, ali od petka počinje novo prvenstvo za oba tima, nova borba, u kojoj se sve iz ligaškog dijela sezone briše, ili ne znači mnogo.

Pa ni tri pobjede koje je Crvena zvezda nanijela Podgoričanima u dosadašnjem toku sezone, dva u ligi, jedan u finalu ABA Superkupa...

"Ko god dođe do finala, realno ima svoje šanse, obje ekipe idu na titulu. Zato su šanse, po meni, podjednake. Igrama u regularnom toku, oni su se izborili za prednost domaćeg terena. Mi smo, sa druge strane, u plej-ofu podigli nivo igre i nadam se da ćemo nastaviti to da radimo i u finalu", kaže za „Vijesti“ plej Budućnost Volija, Nemanja Gordić.

Za razliku od polufinala protiv Cedevite, finale sa Crvenom zvezdom će biti dosta drugačije za „plave“, ne samo zbog kvaliteta protivnika, značaja utakmica. Izabranici Jasmina Repeše će prvi put igrati neke utakmice u ABA ligi bez „smetnje“ Evrolige, takmičenja koje su Podgoričani završili sa šest pobjeda i 24 poraza, na pretposljednjem mjestu, ispred Darušafake.

"Rasterećeni smo što nema Evrolige, ali se, opet, finale igra svaka dva dana, tako da upadamo u isti ritam kao kad smo igrali Evroligu. To može nama da ide u korist, jer smo navikli da igramo dosta jakih mečeva u tom ritmu. Ali vidjećemo šta će pokazati finale", nastavlja Gordić.

Budućnost je u nedjelju u Zagrebu, u majstorici protiv Cedevite, konačno, probila led na gostovanjima ove sezone na svim frontovima kada su u pitanju jači protivnici.

"Moglo se očekivati da će utakmica u Zagrebu biti teška, svaka majstorica je takva. Tako je bilo i prošle godine. Drago nam je da smo u oba slučaja mi izašli kao pobjednici. Utakmica je bila jako naporna, do posljednjeg trenutka smo se borili za pobjedu, bukvalno smo na terenu ostavili posljednji atom snage. Mučili smo se da uhvatimo priključak, da prevedemo rezultat na našu stranu, ali kad smo u tome uspjeli, onda vođstvo više nismo ispuštali. Mislim da smo na kraju zasluženo pobijedili".

Najavljujući majstorice polufinala, kada je istakao da će u finale Crvena zvezda zbog prednosti domaćeg terena protiv Partizana i Budućnost zbog kvaliteta, trener Mega Bemaxa Dejan Milojević, nekadašnji krilni centar „plavih“, kazao je da bi pobjeda u drugom meču, u Podgorici, zbog načina na koji je igrala, mogla da bude ključna u odbrani titule Budućnosti.

"Malo je „kliknulo“ u toj drugoj utakmici, jer smo, bukvalno, radili sve da ispravimo greške iz prvog meča u Zagrebu. U tome smo i uspjeli. To nam je i dalo jasnu viziju kako treba da igra ova ekipa u plej-ofu, iako majstoricu u Zagrebu nismo počeli kako treba, primili smo dosta laganih poena, ali smo pokazali karakter i uspjeli da se konsolidujemo i ostatak utakmice odigramo na taj način. Nadam se da ćemo imati isti taj karakter i u finalu".

Budućnost je prošle sezone napravila brejk u prvom meču finala protiv Crvene zvezde, a onda je u trećem i četvrtom meču u „Morači“ zadala konačan udarac Beograđanima i domogla se prve titule.

"Odlučivaće nijanse, obje ekipe su kvalitetne, imaju kvalitetne pojedince. I mi i oni imamo odličan domaći teren, i nadam se da možemo da napravimo jedan brejk u Beogradu koji bi nam dosta značio. Poslije toga slijede utakmice na domaćem terenu. Ali idemo od meča u meč, u fokusu je sada prva utakmica u petak".

Ovakvi mečevi su uvijek posebna inspiracija za Gordića, koji je prošle sezone bio MVP finala protiv Zvezde.

18,75 poena prosječno po meču je u prošlogodišnjem finalu plej-ofa sa Crvenom zvezdom imao Nemanja Gordić, MVP finalne serije. U prva dva meča u Beogradu je upisao 18, odnosno 22 poena, u trećem i četvrtom u “Morači” 17, odnosno 18

"To je sada iza nas, ali je veliko iskustvo za sve one koji smo bii tu i prošle sezone. Trudimo se da to prenesemo i igračima koji su stigli ove sezone i da ih priprimimo za ono što ih čeka u finalu. A čeka nas košarkaški rat, ali mislim da smo spremni na to", istakao je Gordić.

Svako će morati da bude 100 posto skoncentrisan

Krajem januara, u razgovoru za naš list, na pitanje da prokomentariše pad forme i manju minutažu nakon dolaska novog trenera Jasmina Repeše i američkog Norisa Kola, Gordić je, između ostalog, kazao da je “dolaskom novog trenera njegova uloga u timu znatno promijenjena”, ali je istakao da je interes ekipe najvažniji.

U međuvremenu je Gordić podigao nivo forme, sve više vremena provodi na terenu, a ekipa sa njim na parketu djeluje sigurnije...

"Uz sve dužno poštovanje, ne bih pred finale komentarisao nikoga pojedinačno, pa ni sebe. Najvažnije je da smo „kliknuli“ u plej-ofu, da smo pokazali karakter, i nadam se da ćemo se toga držati i u finalu. Ima nas dosta, finale se igra na tri pobjede, tako da će svaki igrač morati da bude glavom 100 posto skoncentrisan ukoliko želimo da osvojimo titulu", kaže Gordić.

Bonus video: