Više od igre: Bitka za prsten i Evroligu

"Imamo privilegiju što smo učesnici finalne serije. Želim da svi uživamo, da ona protekne u najboljem redu i da košarka pobijedi. Neka pobijedi bolji, a nadam se da ćemo to biti mi", poručio je Jasmin Repeša
3051 pregleda 0 komentar(a)
"Sada smo drugačiji tim nego na prethodna tri meča": Filip Barović na utakmici sa Crvenom zvezdom u "Morači", Foto: Savo Prelević
"Sada smo drugačiji tim nego na prethodna tri meča": Filip Barović na utakmici sa Crvenom zvezdom u "Morači", Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.04.2019. 08:56h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Legenda svjetskog rukometa, a sada selektor Srbije, Pljevljak Nenad Peruničić, grmio je što je sinoćnji obračun sa Hrvatskom prebačen iz dvorane "Aleksandar Nikolić" u "Štark arenu", iz paklene u pozorišnu atmosferu: "Doživjeli smo težak udarac kao sport".

Fudbalski savez Srbije nije dizao "dževu", već je ekspresno promijenio bilborde širom Beograda i na njima piše da će se večerašnja utakmica futsal selekcija "orlova" i Brazila igrati u "Štark areni", iako je i ona odavno zakazana u kultnoj dvorani, poznatijoj po imenu "Pionir".

Do promjene rasporeda je došlo u ponedjeljak, a RSS i FSS su se pomjerili kako bi košarkaši Crvene zvezde u najakustičnijoj sali na Balkanu imali veću šansu protiv Budućnost Volija u prvom meču finala ABA lige, zakazanom za večeras u 19 časova.

Ali, aktuelni šampion će pokušati da uradi isto što i prije godinu i tri dana - da na startu finalne serije porazi "crveno-bijele" i odmah im poništi prednost domaćeg terena.

"Imamo privilegiju što smo učesnici finalne serije. Želim da svi uživamo, da ona protekne u najboljem redu i da košarka pobijedi. Neka pobijedi bolji, a nadam se da ćemo to biti mi", poručio je Jasmin Repeša.

Predsjednik "crveno-bijelih" Nebojša Čović je već počeo da "pecka" Podgoričane, da govori kako je Budućnost državni projekat (a njegov klub, kao, nije), ali to ne tangira previše 57-godišnjeg stručnjaka iz Čapljine.

"Naš je posao na parketu, moj i moje ekipe. Naše ogledalo je tamo, kako smo fokusirani, koliko smo se pripremili u svakom pogledu, i mentalno, i taktičko-tehnički, da odgovorimo zamkama koje nosi ovakva utakmica. Pravo da kažem, ne znam šta se piša i priče, niti me to zanima. U ekstremno domaćinskoj atmosferi, protiv ekipe koja to zna da koristi, moramo da imamo odgovor", rekao je Repeša.

Repeša je kao trener Cibone, Tofaša, Fortituda, Cedevite, Olimpije iz Milana i Budućnosti osvojio 21 pehar i igrao finale Evrolige.

Zato i poručuje da važnost novih mečeva za titulu ne može da ga poremeti i da je najbitnija prva utakmica koja je na redu.

"Kod mene nema pritiska, kao što nije bilo ni protiv Cedevite. Uživam u plej-ofu, jer je to za svakog ko radi u sportu privilegija. Traži veći nivo energije, pripreme, budnosti i koncentracije, ali meni to odgovara. To je dobro za ekipu, jer ona osjeti nervozu i nesigurnost, a to može da postane problem. Jako sam miran, najbitnije mi je da ovo bude još jedna prava promocija košarke na Balkanu. Ako Zvezda bude bolja, čestitaćemo, ali vidjećemo...", kazao je Repeša.

Beograđani će prve dvije utakmice, a vjerovatno i cijelu seriju, igrati bez prvog plejmejkera Džoa Reglenda.

To bi mogli da iskoriste Nemanja Gordić i Noris Kol.

"Radimo analizu za 14 igrača, Zvezda ima veoma dugu klupu da bi izostanak jednog nešto značio. To na ozbiljnom nivou ne može da bude problem. I bez Reglenda ima puno opcija, ne vidim da je to hendikep. Mi na toj poziciji imamo iskusne igrače, od kojih očekujemo da daju doprinos, jer na ovakvim utakmicama na scenu moraju da dođu košarkaši koji znaju kako se one igraju", naglasio je Repeša.

Cilj Budućnosti je odbrana titule i učešće u prvoj Evroligi sa 34 utakmice, ali se uloga favorita prepušta Beograđanima.

"Igramo protiv ekipe koja je favorit na papiru, s obzirom na to kako se odvijao dosadašnji tok sezone - da smo tri puta ubjedljivo izgubili, a da je ona poražena samo jednom u regularnom toku. Svi pokazatelji idu na stranu rivala, ali se nismo ovdje skupili da budemo zadovoljni ulaskom u finale, već da damo sve od sebe da odemo do kraja", zaključio je Repeša.

Barović: Spremni smo da preokrenemo situaciju

Filip Barović je bio jedan od heroja prošlogodišnjeg finala sa Crvenom zvezdom. Stameni Nikšićanin se vratio na svoju odgovornost u tim u majstorici sa Cedevitom, a onda protiv Beograđana konstantno poboljšavao učinak - na prvoj utakmici je dao dva, potom šest, 10 i na kraju 14 poena. Najviše je dao u finalu ABA Superkupa (19), ali većinu kad je sve bilo riješeno. Na tom susretu, kao i u 2. kolu ABA lige u „Morači”, imao je velikih problema sa gorostasnim Nigerijcem Majklom Odžom (216 centimetara, 140 kilograma).

"Bilo je teško prošle sezone u fiinalu, očekujem da će tako biti i ove godine. Odžo nije najveća snaga i najbolji igrač Zvezde, a mi smo svakako spremni da odgovorimo. Tu smo sva tri centra, potrošićemo se, odigrati maksimalno i mislim da će to biti u redu", istakao je 28-godišnji centar „plavih”. Cilj Podgoričana je da dobiju večeras ili u nedjelju, jer bi jako teško odbranili titulu ako bi gubili 2:0.

"Poslije polufinala sa Cedevitom smo imali dovoljno vremena da se pripremimo. Dobro smo trenirali i radili, znamo kako Zvezda igra i nadam se da ćemo se vratiti sa povoljnim rezultatom", naglasio je Barović.

Crnogorski reprezentativac ne pridaje previše značaja činjenici da je Budućnost sva tri puta ove sezone izgubila od večerašnjeg rivala, i to veoma ubjedljivo.

"Sigurno je da nam je to dodatni motiv, ali mi smo potpuno drugi tim u odnosu na onaj koji je tri puta izgubio od Zvezde. Dosta toga smo promijenili, izgledamo bolje i spremni smo da preokrenemo situaciju u našu korist", kazao je Barović.

Tomić: Budućnost je sada potpuno drugačiji tim

Ulog u finalu nije samo titula, bitnije je mjesto u Evroligi, što je potencirao i trener Crvene zvezde Milan Tomić.

"Spremni smo i najbitnije je da smo ušli u finale. Ali, posao nije završen, biće kad uzmemo ABA ligu. Rekao sam već, sada ponavljam da je Zvezdi mjesto u Evroligi ", rekao je Tomić.

Dugogodišnji pomoćnik i u jednom trenutku privremeni trener Olimpijakosa ističe da će u igri Budućnosti mnogo zavisiti od Nemanje Gordića, koji je uz Nikolu Ivanovića bio heroj prošlogodišnjeg finala.

"Gordić je jedan od iskusnijih igrača, igrao je najvažnije utakmice, ima iskustvo i kvalitet. Ali, Budućnost je iskusan tim, ima igrače iz NBA i Evrolige. Moramo i timski i individualno da je zaustavimo. Budućnost je potpuno drugačiji tim u odnosu na naše prethodne okršaje. Ko je favorit? Igramo pred našim navijačima i imamo domaći teren", nedorečen je ostao Tomić.

Bonus video: