Budućnost izgorela u paklu

U drugom meču finala ABA lige, košarkaši Budućnost Volija doživjeli najteži poraz u sezoni - izgubili od Crvene zvezde 107:69. Treći meč finala u srijedu u „Morači”, šampion mora da pobijedi ili će se oprostiti od titule
11077 pregleda 53 komentar(a)
Stegla mu se ruka: Edvin Džekson na sinoćnjoj utakmic, Foto: Branislav Božić/Beta
Stegla mu se ruka: Edvin Džekson na sinoćnjoj utakmic, Foto: Branislav Božić/Beta
Ažurirano: 15.04.2019. 08:08h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

U paklu dvorane koja nosi ime oca srpske košarke, Aleksandra Nikolića, igrači Budućnost Volija su izgoreli i doživjeli najteži poraz u sezoni, i to u najvažnijoj utakmici - u drugom meču finala ABA lige, šampion je ponižen u duelu sa Crvenom zvezdom i zaleđen na minus 38 (107:69).

Tim Jasmina Repeše je u atmosferi linča bio preplašen, najiskusnijim igračima su se ruke tresle od povika i pljuvanja sa tribina, zbog čega je sada na korak od gubitka titule.

„Plavima” je potrebno čudo - da pobijede u srijedu u „Morači”, potom i u petak, a da onda i u ponedjeljak osvoje dvoranu u kojoj su sinoć djelovali izgubljeno...

Kao i dvije noći ranije, Budućnost je bolje počela, povela 4:0, ali je opet dozvolila rivalu da preokrene na 8:4. U tom crnom nizu, Norisu Kolu su po ko zna koji put popustili živci, pa je dobio nesportski faul zbog udaranja Branka Lazića. Pri tom rezultatu je Repeša ubacio Nemanju Gordića i Filipa Barovića umjesto Kola i Goge Bitadzea, a oni su uz Erla Klarka bili najzaslužniji za istovjetan odgovor - osam vezanih poena za vođstvo 12:8.

I onda, baš kao i u petak, Budućnost je prestala da igra. Samo što se to sada dogodilo mnogo ranije - nakon što je Gordić dao koš i dodatno bacanje za 18:17, Zvezdi je dozvoljeno da u posljednjih 80 sekundi 1. četvrtine postigne devet poena, primi samo jedan i povede 26:19.

Domaćima su tada krila dali i navijači, pa je Ognjen Dobrić odmah na startu 2. kvartala dao svoju prvu, a Stratos Perperoglu na isteku 12. minuta drugu trojku za ogromnih plus 14 (36:22).

Već na trećini utakmice, Budućnost je primila čak 40 koševa, a tek nakon toga je Milan Tomić prvi put u igru ubacio jednog od dvojice osvajača Evrolige u svojim redovima, Kej Sija Riversa. Koliko su „plavi” bili izgubljeni u grotlu dvorane „Aleksandar Nikolić”, govori i činjenica da su i Erl Klark i Edvin Džekson promašili po dva bacanja.

100 odsto je u prvom poluvremenu bio šut iz igre čak šest igrača Zvezde, a nijedan od njih nije ubacio manje od šest poena. Najefikasniji je bio Stratos Pergeroglu sa 12 (5-5), Ognjen Dobrić (3-3) i Filip Čović (2-2) su ubacili po sedam, a Maik Cirbes (3-3), Dejan Davidovac (2-2) i Majkl Odžo (1-1) po šest. Do kraja su perfektan učinak sačuvali Dobrić (5-5) i Odžo (3-3), a pridružio im se i Boriša Simanić, koji je trojke gađao 2-2. U Budućnosti je samo Filip Barović bio stopostotan iz igre (pet od pet za dva)

Perperoglu, koji je dva puta osvajao Evroligu sa Panatinaikosom, a jednom sa Olimpijakosom, u 16. minutu je ubacio svoj 12. poen (bez promašaja) za plus 17 (44:27). Džekson je smanjio na 44:32, ubrzo i Koti Klark na 46:34, ali to je bio posljednji trzaj, jer je Majkl Odžo u pretposljednjem minutu 1. poluvremena donio 20 razlike (54:34).

Budućnost je trojkama Džejmsa Bela u 22. minutu prišla na minus 12 (56:44), ali je brzo ponovo potonula, da bi Rivers sa dva vezana pogotka iza linije 6,75, a potom i Dobrić sa iste distance, donijeli plus 33 u 33. minutu (87:54).

Zvezda se ovog puta nije smilovala kao u posljednja dva meča pred svojim vatrenim navijačima, kada je dozvolila Partizanu da sa 34 smanji na 21 razlike, odnosno Budućnosti da sa osam posljednjih poena izgubi 91:72, već je igrala i dalje. Do 40 poena prednosti je stigla već u 37. minutu (103:63) trojkom igrača sa kraja klupe, Nemanje Nenadića, a na kraju je Budućnost izjednačila rekordan poraz ove sezone, jer je od Anadolu Efesa u Evroligi izgubila 106:68.

0 odsto je šutirao Edvin Džekson za tri i sa slobodnih bacanja. Francuz, koji je doveden da bude prvi šuter, promašio je sva četiri šuta iza linije 6,75, a bio je neprecizan tri puta i sa linije penala. Jedina dva poena je upisao nakon ukradene lopte, kada je bio potpuno sam na polaganju

Treći meč igra se u srijedu u dvorani “Morača” u Podgorici.

Repeša: Najblaža riječ za atmosferu je psihijatrija najvećeg reda

Jasmin Repeša je pred početak meča imao raspravu sa navijačem iz partera koji ga je vrijeđao, tokom utakmice je morao da skine sako jer je bio ispljuvan (oficijelni spiker molio navijače da ne pljuju), nazivan je ustašom, a sve mu je to jako teško palo. Poslije prve utakmice nije htio da komentariše atmosferu, sada je pričao samo o njoj.

- Utisak je nažalost sasvim nešto drugo, a ne košarkaški. Imam 57 godina, prošao sam sve - teške terene, zahtjevne utakmice sa reprezentacijom, fajnl-for, velika prvenstva, ali mi je žao što moram reći da ovakav linč nikada nisam doživio ni vidio. Žao mi je što je to tako, prije svega radi košarke, svih nas i vas. Ovo nema nikakve veze sa sportom, od dolaska ovdje do završetka utakmice. Morao sam da bacim sako koliko je bio ispljuvan - istakao je hrvatski stručnjak.

Repeši su riječi same navirale, nije mogao da se zaustavi.

- Igrao sam derbije u Bolonji, koji su imali velike tenzije, ali sve je to granicu imalo dokle se ide. Ne razumijem ovo. Veliki broj Srba su mi dragi da ne mogu da objasnim koliko, ne dam ih ni za šta na svijetu i sačuvao sam ih kad su bili teški trenuci, ali je najblaža riječ za ovo psihijatrija najvećeg reda. Za analizu je ko je tome kumovao, zašto je to i koliko ima smisla uopšte da se igra. Ja ga ne vidim, jer ovo nema veze sa sportom, prešlo je sve granice. Isto mislim ako ovako bude i u Podgorici. Strašno mi je žao, neću dalje da pričam. Trebalo je da donesem sako da vidite na šta to liči. Ne umanjujem, naravno, pobjedu Zvezde, koja je obje utakmice dobila više nego zasluženo.

Na pitanje da li se sjeća kako su srpski klubovi prolazili na startu ABA lige u Hrvatskoj, Repeša je odgovorio:

- Ne kažem da nije bilo takvih stvari, ali ako treba narednih 20 ili 40 godina da bude tako, neka vama ide na dušu. Najteže je onima koji su izgubili najbližeg, ali da danas, 2019. godine, bude ovakav odnos... Ja to ne razumijem, bez obzira na to o kome se radi.

Iskusni trener nije želio da priča o košarci.

- Poslije ovakvog poraza je suvišno davati ikakve komentare o igri, od dolaska, pljuvanja, tunela... Ne bih analizirao, govorio šta nije bilo dobro. To je besmisleno.

Da li vjerujete da možete da preokrenete, kao prije četiri sezone sa Cedevitom protiv Budućnosti?

- Uvijek vjerujem i nije jedini put da sam tako preokrenuo. Sada je pitanje kako sačekati Zvezdu dolje? Kome mogu išta da kažem kad sam bacio u koš sako?

Repeša je na kraju imao poruku za Srbe.

- Jesu li krive ustaše, Šiptari, Amerikanci, Francuzi, ne znam ko više nije kriv. Ovo je kolektivna histerija. Gledate ljude u oči, kako pjene i galame. To prosto ne mogu da shvatim.

Tomić: Hvala navijačima

Za razliku od Repeše, trener Zvezde Milan Tomić se zahvalio - navijačima.

- Hvala publici, pomogla nam je da dobijemo još jednu utakmicu i povedemo 2:0. U košarci sam 30 godina, u ovakvoj atmosferi nisam odavno bio. Dominirali smo 40 minuta na terenu i odigrali perfektnu utakmicu, o čemu govori i rezultat. Ali, tek je 2:0 i igra se na tri pobjede. U Podgorici moramo da odigramo još kvalitetnije treću utakmicu i pokušamo da pobijedimo - rekao je Tomić.

Čovjek koji je dugo bio u Olimpijakosu kao pomoćni trener nije želio da komentariše Repešine riječi, a na pitanje o povredi Stratosa Perperoglua je samo kratko odgovorio:

- List je u pitanju, ali ne znam koliko je ozbiljno.

CRVENA ZVEZDA - BUDUĆNOST 107:69 (26:19, 28:19, 22:16, 31:15)

Beograd - Dvorana „Aleksandar Nikolić”. Gledalaca: 6.397. Sudije: Radović (Hrvatska), Javor (Slovenija), Koljenšić (Crna Gora).

Crvena zvezda: Čović 9 (3-3), Perperoglu 17 (4-3), DAVIDOVAC 6 (2-0), Nenadić 5 (2-0), LAZIĆ 0 (2-0), FAJE 8 (4-4), BERON 10 (6-5), Dobrić 12 (1-1), Simanić 6, Rivers 16 (4-4), Cirbes 8, ODŽO 10 (6-4).

Budućnost Voli: DŽEKSON 2 (3-0), KOL 9, SU. ŠEHOVIĆ, E. KLARK 7 (4-1), Barović 10 (1-0), K. Klark 4, Gordić 11 (5-4), BITADZE 9 (9-7), Popović 2, Bel 10, Nikolić 5, Vilijams.

Bonus video: