Četiri karte za F4: Fener i CSKA se pitaju, Panatinaikos sprema osvetu Madriđanima

Počinje plej-of Evrolige za košarkaše, parovi su: CSKA - Baskonija, Fener - Žalgiris, Real - PAO i Efes - Barselona
728 pregleda 1 komentar(a)
ener i CSKA favoriti za titulu: Klajburn zakucava preko Veselog i Kalinića, Foto: Euroleague.net
ener i CSKA favoriti za titulu: Klajburn zakucava preko Veselog i Kalinića, Foto: Euroleague.net

Dva najveća favorita za titulu, Fenerbahče i CSKA, otvaraju plej-of košarkaške Evrolige - u Istanbul stiže Žalgiris, a “armiju” čeka okršaj sa Baskonijom, timom koji ih je dobro namučio u oba meča u regularnom dijelu sezone.

Fajnl-for je na programu od 17. do 19. maja u dvorani “Fernando Buesa” u Vitoriji, a plej-of se igra na tri pobjede, po sistemu 2-2-1.

CSKA - BASKONIJA (danas, 19)

CSKA se dugo borio za prvo mjesto, na kraju se zadovoljio i drugom pozicijom, čime je zakazao duel sa šestoplasiranim timom iz Baskije.

- Nismo mnogo razmišljali o tome ko će nam biti protivnik u plej-ofu, jer do finala i borbe za titulu vodi samo jedan put. Baskonija je tim koji ima naše poštovanje, a znamo i da je motivisan da pred svojom publikom igra F4 - rekao je trener CSKA Dimitris Itudis.

Ovosezonski međusobni dueli najavljuju uzbuđenja - Baskonija je kod kuće bila bolja 76:73, Moskovljani su se revanširali u posljednjem kolu regularnog dijela i slavili 82:78...

- Znamo da igramo protiv top tima, ali iskoristićemo svaku šansu koja nam se ukaže - navodi trener Baskonije Velimir Perasović.

FENERBAHČE - ŽALGIRIS (danas, 19.45)

Biće to novi duel učitelja i učenika - Željka Obradovića na jednoj i Šarunasa Jasikevičijusa na drugoj strani. Uloga apsolutnog favorita pripada Fenerbahčeu, najboljem timu regularnog dijela sezone koji cilja novu evropsku titulu.

- Cijele sezone smo se borili da stvorimo prednost domaćeg terena u četvrtfinalu i uspjeli smo. Sada nemamo prava na grešku. Poštujem Žalgiris, zasluženo je u najboljih osam nakon odličnog finiša regularnog dijela - rekao je Obradović.

Žalgiris je na mala vrata ušao u plej-of. Bio je u bezizlaznoj situaciji, a onda je pobijedio u posljednjih šest utakmica, dočekao da se poklope i ostali rezultati, za plasman u četvrtfinale.

- Fener je gotovo savršena ekipa, problem za svakog protivnika. Ovo je plej-of, svaka greška se plaća, svaka izgubljena lopta može da presudi - kaže Jasikevičijus.

Fener i Žalgiris igrali su prošle sezone u polufinalu F4 u Beogradu, a slavio je favorit - tim Željka Obradovića. Bilo bi veliko iznenađenje da tako ne bude u ovoj seriji.

ANADOLU EFES - BARSELONA (srijeda, 19)

Efes je sklopio tim po ukusu Ergina Atamana, u većem dijelu sezone je igrao spektakularnu košarku i zaslužio da ima prednost domaćeg terena u plej-ofu. Snaga Barselone je, s druge strane, Svetislav Pešić, koji je ove sezone dokazao da može da sruši favorite.

- Plej-of je specifičan i svi imaju šansu. Moramo da odbranimo domaći teren, to je obaveza - jasan je plejmejker Efesa Vasilije Micić.

Podatak da se sastaju četvrti i peti nije jedini pokazatelj da je ovo nejneizvjesniji par - jer, Katalonci su ostvarili veliki napredak u odnosu na prethodne dvije sezone, rasli su kako se zahuktavalo takmičenje, a posebnu čvrstinu pokazali su u odbrani.

U dva međusobna duela ove sezone, domaćini su bili siloviti. Efes je u Istanbulu pobijedio 92:70, a Barsa u Kataloniji 80:65.

- Jasno je da nam treba “brejk” u Turskoj. Imamo kvalitet da odgovorimo na agresivnost Efesa - rekao je kapiten Barse Ante Tomić.

REAL MADRID - PANATINAIKOS (srijeda, 21.15)

Rik Pitino je donio nešto novo Panatinaikosu, a šanse Grka su protiv Reala uvećane onog momenta kada je postalo jasno da su Madriđani za ovu seriju izgubili Serhija Ljulja. Real je bolji od Panatinaikosa bio i prošle sezone u ovoj rundi, iako nije imao prednost domaćeg terena.

Sada je drugačije, prva dva meča, i eventualno peti, igraće se u Madridu.

- Cilj je i prije početka sezone bio plasman na fajnl-for, bez obzira na to ko nam je rival. Veoma poštujem PAO - ističe trener Reala Pablo Laso.

“Zeleni” su tim koji u plej-ofu uvijek ima šta da ponudi, posebno ako osovina Nik Kalates - Džejms Gist bude na prepoznatljivom nivou. PAO je posljednji put na F4 bio 2012.

- Ko bi prije tri mjeseca rekao da ćemo biti ovdje? To što odavno nismo bili na fajnl-foru je motiv više. Gladni smo uspjeha - poručio je Kalates.

Bonus video: