Šampion sada mora da pokaže karakter

Košarkaši Budućnost Volija večeras (19 sati) u “Morači” dočekuju Crvenu zvezdu u trećoj utakmici finala plej-ofa ABA lige. Zvezda vodi 2:0, Podgoričanima treba pobjeda da ostanu u trci za odbranu trofeja
6422 pregleda 52 komentar(a)
Koreografija u “Morači” pred prošlogodišnji, posljednji meču finalne serije protiv Zvezde, Foto: Filip Roganović
Koreografija u “Morači” pred prošlogodišnji, posljednji meču finalne serije protiv Zvezde, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 17.04.2019. 10:02h

Ne prvi put ove sezone, šampion ABA lige je pritjeran uza zid. Nakon dva teška poraza od Crvene zvezde, oba u Beogradu, posebno u drugom susretu, uz nevjerovatnu koš-razliku minus 57, košarkaši Budućnost Volija čekaju večerašnji duel u “Morači” (19 časova) samo sa jednim ciljem - da pobjedom ostanu u igri za odbranu trofeja.

Potrebno je što prije zaboraviti na najteži poraz ikada u regionalnom takmičenju (107:69), nije važno vratiti Zvezdi “milo za drago” za dva teška poraza u “Pioniru”, ukupno pet u isto toliko mečeva ove sezone. Dovoljna je i pobjeda od pola koša, da se krene sa mrtve tačke, da se povrati samopouzdanje, i vrati neizvjesnost u seriji, posebno što bi se i četvrta utakmica igrala u Podgorici (u petak)…

"Moramo da pokažemo reakciju zbog poštovanja prema publici koja je cijelo vrijeme fantastična, prema poslodavcima, jer malo je sredina ne na Balkanu već u Evropi, koje redovno isplaćuju i izvršavaju svoje obaveze. Ali prije svega je potrebna reakcija prema svom imidžu i ponosu. Ko nema reakciju u ovom momentu, taj nema ponosa i ne može igrati nigdje na svijetu", kazao je trener Budućnosti Jasmin Repeša.

"Znamo gdje su greške, sve se mogu otkloniti. Uvjeren sam da će se u srijedu gledati drugačija utakmica. Najvažnije je vratiti samopouzdanje, koje je poljuljano, ali uz domaćinsku atmosferu možemo da se vratimo", dodao je Repeša.

IZGUBLJENE DVIJE BITKE, NE I “RAT”

Repeša je prenio da je igračima odmah nakon drugog poraza od Crvene zvezde kazao da su izgubljene dvije bitke, ali ne i “rat”.

"Rekao sam im da mi sada trebaju osobe, a ne igrači, koji su spremni da prihvate takvu situaciju. Ko nije spreman, bolje je da ostane kući da gleda utakmicu. Niko se neće naljutiti, ali mi sada na raspolaganju moramo imati takve osobe, jer je takav trenutak", rekao je Repeša.

Na pitanje da li su ga igrači ubijedili da su shvatili poruku, Repeša je odgovorio:

"Vidjećemo u srijedu, život me naučio da unaprijed ne dajem obećanja. Ja mislim da ćemo u prvih pet minuta imati dijagnozu. Mislim da nam je obaveza da odigramo najbolje što možemo, volio bih da pobijedimo u naredne dvije utakmice, i da se igra ta utakmica koja “para gaće” svima. Bez obzira na atmosferu, nije lako igrati takve utakmice. To je za prave španere", istakao je Repeša.

14 pobjeda u 19 mečeva protiv Crvene zvezde u “Morači” je u ABA ligi upisala Budućnost. Beograđani su dobili posljednji duel u Podgorici, u 2. kolu ligaškog dijela, sa 87:71. Zvezda vodi ukupno 23-17 u pobjedama u regionalnom takmičenju

S obzirom na to kako su ove sezone igrali u gostima, da su do finalne serije izgubili sva tri meča od Crvene zvezde (dva u ligaškom dijelu, jedan u finalu Superkupa), dva poraza u Beogradu na startu finalne serije plej-ofa ne mogu se svrstati u kategoriju iznenađenja. Međutim, ni najveći pesimisti među navijačima podgoričkog kluba (vjerovatno ni najveći optimisti “crveno-bijelih”) nisu očekivali takve dvije partije izabranika Jasmina Repeše na startu trke za titulu u regionalnom takmičenju.

"Bio sam siguran da ćemo dobiti jednu utakmicu u Beogradu, na osnovu tehničko-taktičkih priprema što smo trebali da napravimo na terenu. Utakmice smo otvarali solidno, ali mali pad koncentracije da zamah domaćoj ekipi koja u atmosferi, koja je takva kakva jeste, uhvati svoj ritam i onda je bilo sve teže. Mada, mi smo u prvih pet minuta drugog poluvremena prve utakmice primili šest poena. Međutim, promašili smo četiri otvorene trice, a kada su oni otišli na 10 razlike, onda smo, jednostavno, stali. To je nešto što ovoj ekipi, možda, i najviše fali, da igra svih 40 minuta", kazao je Repeša.

Hrvatski stručnjak ističe da “koncentracija i fokus moraju da se podrazumijevaju na ovom nivou”.

"Profesionalac mora svakog dana da bude fokusiran na svoj posao. Možete da zamislite nekoga ko ide da radi u pilanu, pa nije fokusiran i sebi odreže ruku. To je minimum koji jedan profesionalac mora da ima. Ne mogu se praviti neke greške kakve smo pravili. Ako je neko pogodio preko ruke, to je u redu, ako se promaši otvorena trojka i to je u redu, ali ako se promašuju bacanja u seriji onda je to znak da nešto sa mentalnim sklopom nije najbolje. Puno je aspekata koji čine jedan tim, jednog igrača savršenim ili nesavršenim", naglasio je Repeša.

U BEOGRADU PREVIŠE TEHNIČKO-TAKTIČKIH GREŠAKA

Zvezda je u oba meča igrala timski, dok se Budućnost previše oslanjala na individualnosti, posebno stranaca, što nije donijelo rezultat.

"U oba meča smo imali solidan početak, naročito u prvoj utakmici, do 17. minuta smo čak imali i prednost do šest razlike. Međutim, u obje utakmice se dogodilo isto, na naše nesmotrenosti, isključivo našim greškama, Zvezda je došla do određene prednosti, gdje mi nismo odreagovali jako mentalno, kako se mora u takvim trenucima. Nismo uspjeli da zadržimo stabilnost i balans u igri, čak smo u drugoj utakmici ušli u neviđen ponor, nismo više mogli da pogodimo ni slobodno bacanje, kamoli nešto drugo, i to igrači koji slobodna bacanja šutiraju sa jako visokim postotkom šuta. Sve drugo je za zaborav, a kada se povede 15-20 razlike, i da šutnete nogom, onda lopta ulazi. Njihovi procenti za tri poena su drugačiji kada imaju osjetniju prednost nego kada je utakmica bila u nekom egalu ili u prvom meču kada je dio utakmice bio na našoj strani".

Repeša ističe da je njegova ekipa u Beogradu “napravila previše tehničko-taktičkih grešaka”.

"Neki u dekoncentraciji, odnosno nedovoljnom fokusu u jednom takvom okruženju kakvo je bilo, neki ispadanjem iz sistema igre bez ikakvog razloga i sigurno neki zbog nedovoljne fizičke prisutnosti. Znamo gdje su te greške, sve se mogu otkloniti, i uvjerene sam da ćemo u srijedu gledati drugačiju utakmicu. U ovom momentu je najbitnija stvar povratiti samopouzdanje, koje je nakon dva poraza sigurno jednim dijelom poljuljano. Međutim, mislim da u jednoj domaćinskoj atmosferi možemo da odigramo puno bolje i doći do te prve pobjede".

Repeša je, kako kaže, kao trener bio “u situacijama koje su izgledale bezizgledno, pa se onda nešto promijeni”.

"Nalazimo se u teškoj situaciji, ali treba biti optimista, treba odigrati puno bolje da bi se dobila ova Zvezda, koja je sada puna samopouzdanja. Treba da pokušamo da napravimo zaokret, ali u ovom trenutku treba da budemo fokusirani samo na ovo što će biti u srijedu, da svako od nas da najbolje što može da se dođe do te prve pobjede", rekao je Repeša.

Repeša: Nama podrška sa tribina, Zvezdi poštovanje

Nakon izjava po završetku drugog meča o dočeku i atmosferi u “Pioniru”, trener Budućnosti se, u saopštenju beogradskog kluba, našao “na udaru” Crvene zvezde.

"Ja sam samo rekao ono što sam vidio, doživio i čuo, i bio sam iznenađen. Ali nisam doživio nikakvu duševnu traumu. Ipak sam ja dijete sa asfalta. Takav sam čovjek - draže mi je da primim šamar, nego da budem ispljuvan, jer je pljuvanje najkukavičkiji čin koji se može napraviti. Ja želim svako dobro i Zvezdi i svima. Namjere mi nisu bile loše, samo sam osjetio potrebu da kažem ono što sam doživio, vidio i čuo. Takođe, ne priznajem kazne za nasljeđe, to mi je bezveze, da sam ja kažnjen za nešto što se prije dogodilo", rekao je Repeša.

On je pozvao navijače Budućnosti da podrže ekipu, i zahvalio im se na dosadašnjoj fantastičnoj podršci, ali je i naglasio:

- Nama podrška, ali da ispoštuju protivnika, da oni ne dožive ono što smo mi u Beogradu. To ih molim javno, da publika bude prava podgorička, crnogorska. Podrška navijača je potrebna i biće lakše igračima, ali nije dovoljna - treba biti pametan, pripremljen, fokusiran, agresivan, disciplinovan, povezan u svakom pogledu, košarkaški i emotivno", zaključio je Repeša.

Gordić: Daleko od toga da je finale gotovo

Plej Budućnosti Nemanja Gordić ističe da ekipa treba da se pozabavi igrom iz Beograda i da za večerašnji meč popravi što je više stvari moguće.

"Nemamo mnogo vremena, ali ima dosta stvari koje možemo da popravimo. Ukoliko to učinimo, mislim da imamo velike šanse da smanjimo na 2:1", rekao je Gordić.

Gordić ističe da je prvo potrebno popraviti odbranu.

"Primili smo previše poena i dozvoljavali Zvezdi da uđe u te serije, a onda dobiju na samopouzdanju i počnu da pogađaju u visokom procentu. Tako smo izgubili obje utakmice. U odbrani treba da igramo sa što više kontakta, fizički dosta jače, i mislim da će to da bude dosta bolje u srijedu".

U trećem meču je na ispitu i karakter ekipe.

"Tokom sezone smo u nekim jakim utakmicama pokazali da imamo to u sebi. Ako nam 0:2 u seriji i takva dva poraza u Beogradu nisu dovoljan motiv, onda ne znam šta jeste".

Podrška pune „Morače“ je bitan faktor za Budućnost, što se vidjelo i u velikim pobjedama u Evroligi protiv CSKA, Reala, Barselone.

"Koristim priliku da pozovem sve naše navijače, da nam pomognu, jako nam je potrebna njihova podrška. Nadam se da će napraviti pravu atmosferu".

Pritisak je veliki, ali Gordić ističe da je to normalno kada se igra finale.

"Sada smo mi satjerani uza zid, ali treba da iskoristimo i taj pritisak i sve što se dešava da odigramo sa velikom željom, ali prije svega pametno".

Gordić nije želio mnogo da govori o atmosferi u Beogradu na prva dva meča.

"Bilo je očigledno za ljude koji su bili tamo, ne znam koliko je pored TV-a moglo da se vidi šta se dešavalo. Ali mi smo ti na terenu koji smo na kraju izgubili ubjedljivo. Ja bih volio da naši navijači u ovom meču pruže nama pravu podršku, i da se od toga ne pravi ne znam šta sve, jer smo svi vidjeli šta je bilo u Beogradu. Dešavalo se i prije, ali to treba da bude i motiv našim navijačima da nam pruže pravu podršku".

Od pet poraza ove sezone od Zvezde, Budućnost je jedan doživjela u „Morači“. Sada to ne smije da se ponovi.

"Igrali smo u drugom kolu ligaškog dijela, kada su ekipe izgledale potpuno drugačije. Poslije dužeg vremena igraćemo pred našim navijačima protiv njih, i ako ispravimo neke greške koje očigledno mogu da se isprave, mislim da aspolutno imamo velike šanse da smanjimo na 2:1. Zvezda vodi 2:0, ali daleko od toga da je finale gotovo", zaključio je prošlogodišnji MVP finala plej-ofa.

Tomić: Kao da je 0:0

Trener Crvene zvezde Milan Tomić kaže da njegova ekipa ulazi u treću utakmicu protiv Budućnosti kao da nema prednost od dvije pobede u finalu plej-ofa ABA lige.

"Očekujem potpuno drugačiju utakmicu, razlike kojima smo dobijali prethodne utakmice uopšte nisu faktor niti igraju ulogu pred treći meč. Ekipa Budućnosti će sigurno reagovati nakon dva poraza i igraće pred svojim navijačima u svojoj dvorani. Zato ćemo morati da odigramo jače, pametnije i da držimo koncentraciju tokom cijelog toka. Ponavljam ono što sam rekao u nedjelju, kao da je 0:0 u finalnoj seriji i tako gledamo i treći meč", rekao je Tomić.

Iz Zvezde je saopšteno da Džo Regland još uvijek nije spreman da pomogne ekipi na terenu, dok je nastup Stratosa Perperoglua pod znakom pitanja zbog povrede koju je zadobio na prethodnom meču.

"Dobro smo trenirali, osvježili se za naredni izazov. Tim Budućnosti će svakako drugačije izgledati u svojoj hali, pred svojim navijačima, znaju te koševe, tu igraju. Zato će naš pristup biti isti kao i pred prva dva meča, čvrsto, koncentrisano, držeći se plana koji nam iznese trener. Te utakmice smo već zaboravili i spremamo se za treći meč", naveo je Dobrić.

Zbog bezbjednosti i rizika nema slobodne prodaje ulaznica

Ulaznica za utakmicu Budućnost Voli - Crvena zvezda neće biti u slobodnoj prodaji, saopšteno je iz podgoričkog kluba.

Kako je saopšteno, za meč vlada veliko interesovanje, “koje za više hiljada prevazilazi kapacitete SC Morača”, ali da “zbog bezbjednosti i rizika koji sa sobom nosi organizacija ovog događaja, neće biti ulaznica u slobodnoj prodaji”.

Na zahtjev Uprave policije, a “zbog visokog rizika ove utakmice i pojačanog nadzora”, klub je saopštio da će kapije SC “Morača” biti otvorene od 17 do 18.30 časova i da nakon toga neće biti dozvoljen ulaz.

Niko u finalu nije preokrenuo 0:2

U prethodne četiri godine u ABA ligi finale plej-ofa se igralo do tri pobjede. Osim prošle, kada je nakon dva meča rezultat bio 1:1, u prve tri sezone po novom formatu finala najbolja ekipa ligaškog dijela je iskoristila prednost domaćeg terena u prva dva meča i povela 2:0 u seriji.

Interesantno, u sva tri puta je to bila Crvena zvezda, dva puta protiv Cedevite i jednom protiv Mege.

Samo u sezoni 2014/2015, Cedevita, pod vođstvom Jasmina Repeše, uspjela je da dobije treći meč, ali je Zvezda dobila četvrti i okončala seriju sa 3:1. U ostala dva slučaja je bilo 3:0 za “crveno-bijele”.

Bonus video: