Bitka za Beograd

Budućnost večeras u “Morači” (19 sati) želi da drugi put sruši Crvenu zvezdu u tri dana, izjednači na 2:2 u seriji i izbori majstoricu finala ABA lige
3449 pregleda 2 komentar(a)
Ključna uloga u 3. četvrtini: Koti Klark, Foto: Savo Prelević
Ključna uloga u 3. četvrtini: Koti Klark, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.04.2019. 10:28h

Minus 19 na prvoj utakmici, pa dvostruko teži poraz u drugom činu finala ABA lige. Šampion je bio na koljenima, Crvena zvezda nadomak titule, ali su se košarkaši Budućnost Volija probudili i pred svojim navijačima u „Morači” prvi put iz tek šestog pokušaja savladali najvećeg rivala (80:72).

Tim Jasmina Repeše je smanjio rezultat u finalu na 2:1 u srijedu, a već večeras (19 časova) imaće šansu da izjednači i izbori majstoricu u Beogradu. Sigurno je da bi „plave” sačekao pakao u „Pioniru”, zbog činjenice da pehar u ABA ligi donosi i učešće u Evroligi, ali to je sada neka druga priča. Ključno je da Suad Šehović i drugovi večeras ostanu u igri...

- Uvijek je lakše igrati na svom terenu. Podrška publike je bila fenomenalna, nadam se da će takva biti i večeras. Na trećoj utakmici smo odigrali jako dobru odbranu, bili agresivni i radili sve što je trebalo. Ako je odigramo približno dobro, to će nam biti dovoljno. Doduše, napad nas ne služi baš najbolje, procenat šuta nije dobar i pomoglo bi nam da to popravimo - istakao je Danilo Nikolić.

Jedini Podgoričanin u ekipi Budućnosti (drugi je Nikola Ivanović, koji je sezonu završio još u novembru) u finalu ima mnogo veću minutažu nego ranije. Najbolji meč je odigrao u srijedu, kada je dao osam poena (šut iz igre 5-3, bacanja 1-1) i upisao tri skoka i po ukradenu loptu i asistenciju za 22 minuta.

- Stekao sam povjerenje trenera i trudim se da ga zadržim - lakonski odgovara 26-godišnji krilni centar.

Budućnost je u prva dva meča finala primila 198 poena. U istom ritmu je odigrala i prvo poluvrijeme trećeg duela, dozvolila protivniku da ubaci 50 koševa, ali je u nastavku konačno bila mnogo čvršća i za 20 minuta primila svega 22 poena.

- Zvezda je slabije šutirala u drugom poluvremenu. Ne znam da li je to bilo zbog publike ili koncentracije, ali je definitivno da joj atmosfera nije pomogla. Mi smo odgledali video sa prve dvije utakmice i vidjeli da ne možemo da igramo kao u Beogradu, da moramo da pritisnemo njihove niske igrače. To nam je donijelo rezultat - zaključio je Nikolić.

Jedan od heroja prve pobjede nad Zvezdom u sezoni je bio Džejms Bel, koji je bio sjajan u odbrani, a pogodio je sva četiri šuta (dva za tri poena i dva bacanja).

- Očekujem veliku borbu, sa puno kontakta i trčanja. Pobijediće tim koji bude više puta zaustavio rivala u odbrani - jednostavna je računica jednog od petorice Amerikanaca u Repešinom timu.

Budućnost je u Beogradu djelovala anemično, izgubljeno, ali je u „Morači” bila mnogo bolja.

- Izašli smo na teren agresivnije, znali smo da ne možemo da pobijedimo ako budemo radili isto što i u Beogradu. Nismo smjeli da dozvolimo da ne budemo agresivni, jer to nam neće donijeti pobjedu u ovoj seriji - istakao je Bel.

„Plavi” su najviše promijenili u odbrani, „grizli” su za svaku loptu, napadali goste...

- Trudili smo se i u Beogradu, radili sve, ali su oni pogađali. Sada smo imali smo dodatnu motivaciju, jer nikada ne želiš da izgubiš na svom terenu. Uzgred, način na koji smo gubili u Beogradu nije bio za poštovanje, morali smo to da promijenimo. Atmosfera u Beogradu je definitivno imala efekta, a sada mi imamo publiku iza sebe. To nam donosi dodatnu motivaciju, jer moramo da branimo domaći teren.

Nekadašnji student Univerziteta Vilanova i bivši igrač Darušafake i Cedevite priznaje da je odsustvo Stratosa Perperoglua olakšalo posao njegovom timu.

- Sigurno je to uticalo na Zvezdu. Ona je mnogo drugačiji tim kad Perperoglu igra, može da napadne na mnogo različitih načina. To nam je definitivno bila prednost - zaključio je Bel.

Repeša: Odbrana iz 2. poluvremena je model za četvrti meč

Dan nakon prve pobjede nad Crvenom zvezdom u sezoni, ali i prvoj od tri ciljane, sa Jasminom Repešom smo imali tek nekoliko minuta pred sastanak i trening. Na kratka pitanja, 57-godišnji stručnjak je odgovarao još kraće i poručio da vjeruje da će njegov tim izboriti majstoricu.

- U 2. poluvremenu trećeg meča smo odigrali jako dobru odbranu, to je presudilo. To je model kako bi trebalo da igramo i sada - istakao je Repeša.

Koliko je odsustvo Stratosa Perperoglua promijenilo balans?

- Sigurno je da je on jako bitan igrač za Zvezdu, u to nema dileme.

Da li je to olakšalo posao Kotiju Klarku?

- Može biti.

Erl Klark je bio jako loš, i to mu nije prvi put. Šta je problem?

- Postoje ljudi koji i u sportu i u svemu malo lakše podnose stres, a neki teže. Ne može se reći da nije htio, ali je evidentno da nije bio na svom nivou.

Nikolić je imao malo veću ulogu i odmijenio Erla Klarka. Kako vam se svidio?

- Nije loše odigrao. Bio je vrlo solidan.

Može li neko drugi da iskoči iz drugog plana, kao na primjer Petar Popović, koji je prošle sezone imao bitnu ulogu u četvrtom meču finala?

- Nadam se, vidjećemo. Nije lako igrati u ovakvim utakmicama sa sedam spoljnjih igrača, narušava se ritam.

Džekson i Bel su odigrali odlično u odbrani na trećoj utakmici. Zašto nisu bili takvi i u Beogradu?

- Bili su baš dobri, kao protiv Cedevite u Zagrebu. Ne znam zašto nisu tako igrali i u Beogradu.

Davidovac: Čeka nas veliki i težak posao

Dejan Davidovac je prve dvije utakmice finala igrao odlično, ali se u „Morači” izgubio i završio treći meč bez poena. U razgovoru sa srpskim medijima je poručio da vjeruje da će njegov tim večeras proslaviti titulu.

- Izgubili smo koncentraciju u 2. poluvremenu, napadački nismo igrali kako treba. Spremamo se za narednu utakmicu, čeka nas veliki i težak posao, kao što je bio i svaki dosad. Nadamo se pobjedi - istakao je Davidovac.

Krilni košarkaš, koji u odsustvu Džoa Reglenda pomaže na mjestu plejmejkera, smatra da bi njegova ekipa trebalo da se koncentriše samo na dešavanja na terenu.

- Samo da budemo fokusirani na košarku, ne razmišljamo o drugim stvarima. Vidjeli smo svi kako je to izgledalo u srijedu, trudimo se da se koncentrišemo samo na teren. Nema straha, nije ga bilo ni na jednoj utakmici.

Bonus video: