Kako su beogradski mediji "progledali" tek u "Morači"

Kako ikome normalnom objasniti ono što je doživio Milenko Topić? Igračka legenda Budućnosti, čovjek koji je osvojio dvije titule prvaka SRJ i igrao osminu finala Evrolige u dresu „plavih”, u svojoj „Morači” je doživio uvrede i prijetnje, samo zato što je sada pomoćni trener u Crvenoj zvezdi
18665 pregleda 62 komentar(a)
Navijač Crvene zvezde Pavle Delević je dobio batine u „Morači”, Foto: Filip Roganović
Navijač Crvene zvezde Pavle Delević je dobio batine u „Morači”, Foto: Filip Roganović

Nakon drugog meča finala ABA lige u Beogradu, Jasmin Repeša je zavapio: „Ovo je kolektivna histerija”. Znalo se da će odgovor navijača Budućnosti na uvrede, pljuvanje, gađanje svim i svačim u „Pioniru” biti oštar, ali za ono što se u srijedu dešavalo u „Morači” stoji ista konstatacija - kolektivna histerija.

Kako ikome normalnom objasniti ono što je doživio Milenko Topić? Igračka legenda Budućnosti, čovjek koji je osvojio dvije titule prvaka SRJ i igrao osminu finala Evrolige u dresu „plavih”, u svojoj „Morači” je doživio uvrede i prijetnje, samo zato što je sada pomoćni trener u Crvenoj zvezdi.

Scene u kojima navijači iz prvih redova ulaze duboko u teren i pljuju igrače Zvezde su za vječnu bruku, divljački povici sa tribina, gađanje upaljačima, bocama vode, sokovima, šarafima od stolica, čak i mobilnim telefonom, nažalost, nisu ništa novo...

Za sve to postoji „krivac”. Po komentarima navijača na portalima i društvenim mrežama, zaključilo bi se da su problem broj 1 - „Vijesti”. Prozvani smo i anticrnogorcima i Ciganima i ko zna kako sve još, samo zato što smo prenijeli ono što se dešavalo u „Morači”.

Isto smo radili (i to jedini!) i kada su se slične scene dešavale u Beogradu - pljuvljanje iz partera, prvih redova tribina, uvrede „specijalaca” iza i pored klupe, horska (nacionalistička) skandiranja „Ubij Šiptara”, gužve u tunelu koje je spominjao Repeša...

Nismo, međutim, mi krivi što su srpski mediji ostali nijemi na sve bljuvotine iz „Pionira”. Čovićevi medijski specijalci ili neće, ili ne smiju da objave ono što se događalo u Beogradu, a u „Morači” iznenada „progledaju”. Šta god da je od to dvoje, užasno je... Problem je i što i neke političke partije koriste događaje iz Podgorice da kukaju o ugroženosti Srba u Crnoj Gori i pričaju o fašističkim povicima, a ostale su nijeme kada su košarkaši Budućnosti još gore prošli u Beogradu, kada je sa tribina za Zvezdu navijao i predsjednik DNP-a Milan Knežević.

I čelnici ABA lige ćute, misle da novčanim kaznama mogu da smire usijane glave u Beogradu i Podgorici, umjesto da reaguju već na prve uvrede sa tribina i prazne dvorane.

Repeša se nakon pobjede nad Zvezdom nije zahvalio navijačima. A i kako bi - ako njegov tim trijumfuje i večeras, moraće da ide na majstoricu u Beograd i da prođe kroz pakao. Tamo neće biti „heroja” iz „Morače” da ih brane, mjesta će biti samo za 12 igrača, članova stručnog štaba i nekoliko ljudi iz uprave.

Ako bi Budućnost pobijedila, vjerovatno bi morali da spasavaju žive glave, a ne da slave odbranu titule...

Bonus video: