Biće "ludo" u Beogradu, to su momenti za koje se živi

Edvin Džekson, jedan od heroja pobjede Budućnost Volija na četvrtoj utakmici finala ABA lige, obećava da će njegov tim učiniti sve da pobijedi Crvenu zvezdu u majstorici u ponedjeljak
7034 pregleda 50 komentar(a)
„Poslije prve dvije utakmice smo morali da pogledamo sebe u ogledalu i imali smo reakciju”: Edvin Džekson, Foto: Filip Roganović
„Poslije prve dvije utakmice smo morali da pogledamo sebe u ogledalu i imali smo reakciju”: Edvin Džekson, Foto: Filip Roganović

Ponedjeljak, 22. april 2019. godine. Beograd, dvorana „Aleksandar Nikolić”, 66. utakmica u sezoni. I ubjedljivo najvažnija, od koje zavisi i bliska budućnost kluba - majstorica finala ABA lige, u kojoj će košarkaši Budućnost Volija pokušati da odbrane šampionski pehar. Protiv sebe će imati tim koji je u ligaškom dijelu regionalnog takmičenja izgubio samo jedan meč, Crvenu zvezdu, i navijače spremne da im naprave veći pakao čak i od onog na drugoj utakmici finala...

Tim Jasmina Repeše se vraća u halu gdje je odigrao dva katastrofalna meča i izgubio 91:72 i 107:69. Ta dva teška poraza bila su signal za buđenje „plavih”, koji su u „Morači” trijumfovali 80:72 i 84:80, čime su izborili majstoricu u glavnom gradu Srbije.

"Poslije prve dvije utakmice u Beogradu smo morali da pogledamo sebe u ogledalu. Prije svih ja, jer sam odigrao užasno. Morali smo da prihvatimo da smo igrali loše, ali smo imali reakciju i sada je 2:2", istakao je Edvin Džekson.

Jedan od heroja dva podgorička duela se ne obazire na činjenicu da je njegov tim na oba meča u bivšem „Pioniru” ubjedljivo poražen.

"Način na koji smo izgubili prve dvije utakmice, da li je bilo 30 ili 40 razlike, nije bio bitan. Važno je da u ponedjeljak postignemo bar poen više i vratimo Budućnost u Evroligu, jer ovi ljudi to zaslužuju", jasan je francuski reprezentativac.

Podgoričani su ove sezone sa tri trenera (u procjepu između odlaska Aleksandra Džikića i dolaska Repeše tim je baš protiv Zvezde vodio Đorđe Adžić) upisali samo jednu pravu pobjedu u gostima - protiv Cedevite u majstorici polufinala ABA lige. Možda sada urade isto i u finalu...

"Ostavićemo sve na parketu. Nemamo prednost domaćeg terena, ali peta utakmica u Beogradu će biti specijalna stvar u karijerama svih nas. Biće teško, publika će biti „luda”, ali to su momenti za koje se živi. Velike dvorane i velike utakmice, ko god pobijedi biće šampion. Srećni smo što smo izborili taj meč, nismo htjeli da izgubimo na našem terenu, jer su navijači bili sjajni cijele sezone. Htjeli smo da im damo posljednju veliku pobjedu, posljednji šou, jer nas neće gledati u Beogradu", poručio je Džekson.

Najbolji strijelac ACB lige u sezoni 2016/2017. priznaje da su pobjede u Podgorici podigle samopouzdanje njegovom timu.

"Svakome od nas se podiglo samopouzdanje, prije svih meni i Norisu Kolu. Naravno, kad ne postignete koš iz otvorenih pozicija, košarka je mnogo teža igra. Važno je da se lopta kreće, bez obzira na to gdje igrate. Sada samo moramo da se borimo, ne zanima nas da li ćemo igrati ružno, hoću li dati 20 ili nijedan poen, važno je samo da se pobijedi", naglasio je 29-godišnjak iz Poa, uz napomenu da je na prva dva meča u Beogradu imao problem sa Ahilovom tetivom.

Da me je neko od navijača Zvezde vidio na ulici, znao bi da ne smije da me pljuje

Igrači Budućnost Volija su prošli kroz pakao na prva dva meča u Beogradu. Kada su bili na klupi, držali su peškire na glavi, kako bi se zaštitili od pljuvanja. Sigurno će tako biti i u ponedjeljak...

"Igrao sam u velikim dvoranama, pred mnogo ljudi, ali nekada stvari odu izvan sporta. Niko ne voli da bude ispljuvan, pogotovo kad ne može da odgovori. To je bilo kukavički, da me neko od njih vidio na ulici, zna da to ne bi smio da uradi. Ali, u dvorani je bilo dozvoljeno da se pljuje po nama na terenu, na klupi... Takva je klima u Beogradu, kad igrate u „Pioniru” znate da će vas navijači vrijeđati i pljuvati, ali ako pobijedite, to čini trijumf mnogo slađim. Nadam se da ćemo uživati u ponedjeljak", jasan je Džekson.

KK Budućnost: Hvala „varvarima”, neka u majstorici bude ovakva atmosfera

Dan nakon pobjede u četvrtom činu finala i izborene majstorice u Beogradu, zakazane za ponedjeljak u 19 časova, KK Budućnost je objavila saopštenje za javnost.

„U susret odlučujućem meču za šampionski pehar ABA lige, fokus sportske javnosti koji prevazilazi regionalne okvire je usmjeren na finale ovog takmičenja, na žalost, ne samo zbog sportskih rezultata, nego i zbog tenzije koja ih prati. To je rezultat prethodne tri utakmice na kojoj smo bili svjedoci nemilih scena koje ne priliče sportu - dvije utakmice odigrane u Beoradu i treće na kojoj je pokazan revolt naših navijača kao odgovor na njih”.

„Četvrta utakmica je nedvosmisleno pokazala da su Budućnost Voli i naši navijači, u pravom sportskom duhu, dali sve od sebe da tenzija bude prevaziđena i da meč protekne bez ikakvih incidenata, u atmosferi za pamćenje. Očekujemo da će u petom meču naš protivnik Crvena zvezda pokazati isti nivo odgovornosti i da će poveden našim primjerom preduzeti sve mjere da finalna utakmica protekne u bezbjednoj, sportskoj atmosferi, bez obzira na krajnji rezultat”.

„ABA liga je naše najznačajnije regionalno takmičenje. Imajući u vidu specifičnost našeg podneblja, ona je više od sporta. Ujedinila je naš region i svi mi iz klubova koji je čine imamo veliku odgovornost i obavezu da međusobnim uvažavanjem i poštovanjem pravila sprovodimo njenu misiju. Iz tog razloga, svi mi u klubu, a naši navijači su nas pratili u tome, dali smo sve od sebe da prevaziđemo sve što je na naš teren donijelo podjele i sukobe kojima tu nije mjesto i da pokažemo da ćemo na našem terenu tome stati na kraj”.

„Ovom prilikom želimo da se zahvalimo svojim navijačima na tome što su pokazali svoju pravu sliku i u pravoj sportskoj atmosferi bili dobri domaćini Crvenoj zvezdi, a našem klubu vjetar u leđa. Posebnu zahvalnost upućujemo ‘varvarima’, koji su bili naš šesti igrač i ponovo pokazali kako se srcem bodri svoj klub”, stoji u saopštenju koje je potpisao direktor Slavko Radulović.

Bonus video: