Bilo je najvažnije sačuvati glavu: Budućnost u hororu ostala bez titule

U majstorici finala ABA lige, u potpuno neregularnim uslovima, košarkaši Budućnost Volija u Beogradu izgubili od Crvene zvezde čak 97:54. To što su navijači udarili tri igrača na terenu i što je sa tribina letjelo sve i svašta, nije bilo dovoljan razlog za čelnike takmičenja da iz dvorane udalje bar jednog navijača
51174 pregleda 293 komentar(a)
Spasavaj se ko može: Igrači Budućnosti prije napuštanja parketa, Foto: Branislav Božić/Beta
Spasavaj se ko može: Igrači Budućnosti prije napuštanja parketa, Foto: Branislav Božić/Beta
Ažurirano: 22.04.2019. 22:33h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Titula u ABA ligi je izgubljena, za mjesto u Evroligi još postoji minimalna nada jer će se dijeliti vajld-kard, ali je večeras u dvorani „Aleksandar Nikolić” bilo najvažnije sačuvati živu glavu.

U atmosferi linča, u potpuno neregularnim uslovima za igru, košarkaši Budućnost Volija su u majstorici finala ABA lige poraženi od Crvene zvezde 97:54.

Pitanje je samo kako je iko normalan mogao da dozvoli da se meč uopšte i odigra, jer nije postojalo ni minimum uslova za to...

Poslije paklenog dočeka košarkašima, upravi i zalutalim navijačima Zvezde prije i tokom treće utakmice, kao i zapaljivog saopštenja Beograđana i prijetnji predsjednika Nebojše Čovića, bilo je jasno da „plave” čeka neviđen pakao u Beogradu.

Nažalost, i najcrnje slutnje su se obistinile - meč odluke je kasnio 57 minuta, jer su Podgoričani napadnuti na terenu, udareni su Nemanja Gordić, Suad Šehović i Petar Popović, a sa tribina je čak letjelo sve i svašta.

U takvom paklu i neregularnim uslovima, pitanje je samo zašto su čelnici ABA lige natjerali Jasmina Repešu i njegove izabranike da izađu na teren. Da nisu, bar bi bili pošteđeni dva od tri najgora sata u karijerama...

Ovako, izgubili su sa utakmicu koju nisu ni smjeli da dobiju, jer ko zna šta bi bilo i da je do završnice bilo rezultatski uzbudljivo, a kamoli da su pobijedili...

Najvatreniji navijači Zvezde, „ultrasi”, 40 minuta prije zakazanog početka su ušli u halu i igrali basket na terenu, fotografisali se, a onda sjeli u prvi red partera, tik uz klupu Budućnosti. Bilo je jasno da su tu da naprave nered i uplaše „plave”, a koliko je na Podgoričane ostavio traga bliski susret sa njima, kao i sve što je doletjelo sa tribina, najbolje se vidjelo kada je utakmica konačno počela.

Budućnost je od prvih devet šuteva realizovala samo jedan, a nekoliko puta nije pogodila ni obruč.

Noris Kol je nekako održavao svojoj ekipi „glavu iznad vode”, ubacio trojku za 23:18, ali je onda krenula serija Zvezde 16:2, kojom je na četiri i po minuta do poluvremena pobjednik riješen (39:20).

To nije bio kraj muka, jer je već na poluvremenu bilo 47:21 i negativni rekord Budućnosti u ABA ligi, postavljen u drugom činu finala (107:69), bio ugrožen. I srušen je, jer je na kraju bilo minus 43. Nakon što je četiri od pet mečeva odigrano u neregularnim uslovima, postavlja se nekoliko pitanja.

Da li je ikome potrebna ovakvo takmičenje? Kako je moguće da delegat i komesar lige ne reaguju zbog činjenice da je u parteru bilo preko 500 navijača viška, da je djelovalo da bi u svakom trenutku mogli da upadnu na teren i naprave nerede? Čemu sve ovo vodi? Kada će se stvari pomjeriti sa mrtve tačke? Čeka li se, možda, da neko strada, pa da se reaguje?

Nastaviti ovako je besmisleno. Mečevi Budućnosti i Zvezde, a vjerovatno i oba kluba sa Partizanom, morali bi da se igraju u uslovima kao što su bili na četvrtoj utakmici u Podgorici - bez gledalaca u parteru i u prva dva reda tribina.

Tako je moguće organizovati ovakve derbije, ovo što se večeras, a i u prva tri duela finala dešavalo, sve je sem sport...

A valjda se sad bar malo oni „junaci”, prije svih sinovi visokih sadašnjih i bivših visokih funkcionera, kaju što su pljuvali igrače Zvezde i udarali bespomoćnog navijača.

Nisu napravili nikakvu uslugu timu za koji navijaju, već su igrače Budućnosti osudili na horor.

CRVENA ZVEZDA - BUDUĆNOST VOLI 97:54 (18:13, 29:8, 27:16, 23:17)

Beograd - Dvorana „Aleksandar Nikolić”. Gledalaca: 7.000. Sudije: Pukl, Majkić (Slovenija), Hordov (Hrvatska).

Crvena zvezda: Čović 9 (2-1), Kešelj 3, DAVIDOVAC 11 (3-2), Nenadić, LAZIĆ 5, FAJE 10 (2-2), BERON 7 (3-2), Dobrić 6, Simanić 10 (4-4), Rivers 21 (1-0), Cirbes 5 (2-1), ODŽO 10 (5-4).

Budućnost Voli: DŽEKSON 7 (1-1), KOL 9 (3-3), Su. Šehović 3, E. KLARK 2, BAROVIĆ, K. Klark, GORDIĆ 7 (4-3), Bitadze 7 /7-3), Popović 3, Bel 3 (1-1), Nikolić 6, Vilijams 7 (5-3).