"DRAGO MI JE DA SAM SE VRATIO ŽIV I ZDRAV"

Džekson: Nismo htjeli da igramo, niko nas ne bi odbranio da smo bili blizu pobjede

"Šokiralo me je to što se nažalost moji crnogorski saigrači nisu toliko tresli. Rekao sam im - ovo nije sport", istakao je francuski košarkaš
14084 pregleda 59 komentar(a)
Edvin Džekson, Foto: Savo Prelević
Edvin Džekson, Foto: Savo Prelević

Bek Budućnost Volija Edvin Džekson dao je opširan intervju za francuski "L’Ekip" u kojem je do detalja objasnio šta se dešavalo prije i tokom pete utakmice finalne serije protiv Crvene zvezde u Beogradu.

"Čim smo stigli u dvoranu bilo je nasilno. Tako je pomalo na Balkanu, atmosfera je uzbudljiva. Pokazivanje prstiju, uvrede, to se događa na mnogo mjesta i dvorana. U ponedeljak uveče su bili ljudi koji su se našli preblizu terenu. Neki su nas gađali loptama. Na izlasku iz svlačionice je bilo vrlo nasilno. Gađali su nas upaljačima, pljuvali, gađali nas novčićima u glavu. Za vrijeme zagrijavanja, desetorica njih je krenulo na nas fizički. Nije bilo ozbezbjeđenja između nas i navijača. Bio je tu i navijač koji je na nas bacio stolicu", rekao je Džekson i dodao:

"Tokom utakmice, tokom svakog ubacivanja lopte, primali smo pljuvačku po vratu, glavi... Bilo je i uvreda poput "majmune".

"Ovo je prvi put da sam prisustvovao da je atmosfera eksalirala do ovog nivoa. Pitam - gdje je obezbeđenje? Kada smo prilazili dvorani vidjeli smo stotine redara i radnika obezbjeđenja ispred. Što ih nije bilo unutra? Odgovaram svima onima koji su rekli da su doživjeli slično u Podgorici. Osuđujem sve. Bio sam uplašen. Posebno kada sam vidio ljude na parketu. Kada bi neko to uradio u SAD, i otišao da pljune igrača na parketu, bio bi osuđen odmah. Drago mi je da sam otišao živ i zdrav kući", kaže Džekson.

Nije ga šokirala samo reakcija Zvezdinih navijača, već i saigrača.

"Šokiralo me je to što se nažalost moji crnogorski saigrači nisu toliko tresli. Rekao sam im - ovo nije sport".

Zvezda je na kraju slavila ubjedljivo - bilo je 97:54.

"Nismo izgubili zbog atmosfere, razbili su nas. A okolnosti nisu pomogle. Čak i da smo dobili, to bi samo pogoršalo probleme. Nismo željeli da igramo utakmicu. Ne možete nekog tako pljuvati. To je neprihvatljivo. Rekli su nam iz lige da ako ne odemo da igramo da ćemo izgubiti 20:0. Dvadeset minuta prije toga nisu bili u stanju da nas učine sigurnim", rekao je Džekson.

Na kraju, Francuz je poentirao:

"Šta bi se desilo da smo krenuli da dobijamo meč? Ne bi nas niko odbranio. Rekli su nam da će prekinuti meč ako bude novog ubacivanja predmeta na parket. Bilo ih je manje, ali ih je bilo. Predsjednik lige je bio tamo. Što se utakmica nije odložila za sjutradan? Za košarku nije baš lijepo to što smo vidjeli", zaključio je Džekson.