Mijović: Najteže je poslije svega i za kratko vrijeme dići ekipu

Novi trener Budućnost Volija večeras protiv Lovćena (19 sati) debituje na klupi "plavih"
1890 pregleda 3 komentar(a)
Petar Mijović (Foto: Luka Zeković), Foto: Luka Zeković
Petar Mijović (Foto: Luka Zeković), Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.04.2019. 11:43h

Još se nijesu stišale strasti od završnice ABA lige (pitanje je kada će), a pred košarkašima Budućnost Volija su nove, posljednje obaveze u ovoj sezoni punoj turbulencija, promjena, na kraju i nemilih scena koje su obilježile finalnu seriju plej-ofa sa Crvenom zvezdom u Podgorici i naročito Beogradu, gdje su „plavi“ i predali krunu u nikad više „zapaljivoj“ atmosferi u regionalnom takmičenju.

A Podgoričani će u Superligu, u kojoj žele i imaju obavezu da povrate titulu koju su prošle godine izgubili od Mornara, krenuti sa novim trenerom, Petrom Mijovićem, kao i bez nekadašnjih NBA igrača, Norisa Kola i Erla Klarka, uz njih i bez Kotija Klarka, Goge Bitadzea i Devina Vilijamsa.

Mijović je nakon ostavke Jasmina Repeše, četvrti trener na klupi „plavih“ u ovoj sezoni (u ligašom meču ABA lige, protiv Zvezde u Beogradu, ekipu je vodio Đorđe Adžić, u „vakuumu“ nakon smjene Aleksandra Džikića i dolaska Repeše).

Mijović je u dosadašnjoj karijeri vodio mlađe selekcije Budućnosti, bio je i pomoćnik u seniorskoj reprezentaciji Crne Gore. Kao pomoćnik vodio je ekipu francuskog Roana gdje je sarađivao sa Lukom Pavićevićem. Samostalno je vodio ekipu KK Zeta, Baškimi i Sigal, a posljednji angažman imao je u ekipi KK Studentski centar, filijali Budućnosti.

"Sve se, bukvalno, izdešavalo preko noći", kaže za „Vijesti“ Mijović, koji je sinoć odradio prvi trening sa ekipom.

Poslije svega što su doživjeli i preživjeli u petom meču, igračima je u ovom trenutku najmanje do igre...

"Moramo dosta stvari da rješavamo u hodu. Poslije svega što se dogodilo u prethodnih mjesec dana, posebno u završnici ABA lige, treba ekipu da oporavimo kako psihološki, tako i fizički, da je vratimo u normalu, u stanje koje će biti potrebno za igranje Superlige. A pokazalo se posljednjih godina, da se, bez ozbiljne energije i maksimalnog pristupa, Superliga ne može osvojiti lako, ili se čak i ne osvaja, kao što je u slučaju Budućnosti bilo prošle sezone. Čeka nas, dakle, dosta posla za kratko vrijeme, samo jedan trening pripreme do prve utakmice sa Lovćenom. Vidjećemo, nadam se da smo kadri da odgovorimo novonastalim okolnostima i da vratimo titulu", nastavlja Mijović, kome je kormilo Budućnosti, kako kaže, “veliki izazov i ogroman motiv da opravda ukazano povjerenje”.

Budućnost je odabrala strance za Superligu, a to su Nemanja Gordić, Edvin Džekson i Džejms Bel. Pored Bitadzea, koji se nakon završene pozajmice vratio u Mega Bemax, dres podgoričkog kluba neće više nositi (neće makar do kraja ove sezone) Amerikanci Kol oba Klarka i Devin Vilijams.

"Tako je 99,9 odsto. Ali da ostavimo taj jedan promil šansi da se, usred nekih nepredviđenih okolnosti, možda nešto do utakmice ne promijeni. U suštini to bi trebalo da bude izbor stranaca, uz gro domaćih igrača i povratak Zorana Nikolića. Priključićemo nekoliko igrača iz Studentskog centra (Fedor Žugić, Milić Starovlah, Igor Drobnjak, prim.a.), ovogodišnje filijale Budućnosti.

Mornar je prošle godine na najbolji način iskoristio euforiju u Budućnosti zbog osvajanja ABA lige i zasluženo se domogao titule. Raspoloženje u redovima Budućnosti je ovoga puta sasvim drugačije.

"I da je sve u najboljem redu, nije lako izaći iz dva izuzetno naporna i teška takmičenja i krenuti u domaću ligu, koja će trajati mjesec, mjesec i po dana. I da su sve stvari u nekoj normali, ta „kriza“ početka novog takmičenja ne bi bila laka da se premosti. Sad je ovo posebno težak zadatak, teška situacija, i, iskreno, mislim da je lakše stišati neku pozitivnu euforiju nego probuditi ljude iz melanholije. A pritom za to nemamo dovoljno vremena. Međutim, radi se o iskusnim ličnostima, dobrim igračima koji su prolazili kroz slične stvari, i mislim da ćemo uspjeti da sve to dovedemo u potreban nivo za osvajanje titule".

A ovogodišnja Superliga će biti jača nego ikada.

"Prošla sezona je bila borba između Budućnosti, koja u tom trenutku nije bila na nivou svojih najboljih partija, i izuzetno dobrog i motivisanog Mornara. Ove godine su izuzetno opasni i Lovćen i Sutjeska, dodao bih tu i Ulcinj, koji se značajno pojačao na polusezoni i napada ABA2 ligu. Dakle, svako ulazi sa ozbiljnim ambicijama, a liga ove godine ima veliki značaj, jer osim titule se odlučuje i o mjestima u ABA ligi. Svaka utakmica će biti izuzetno teška, a posebno iz razloga što smo u teškom položaju i moramo uraditi sve da opravdamo ulogu favorita, a to ćemo uspjeti prvenstveno ako ekipu psihofizički vratimo u normalu", istakao je Mijović, koji će debitovati na klupi Budućnosti protiv Miodraga Kadije, trenera Lovćena, kome je svojevremeno bio pomoćnik u juniorskoj reprezentaciji Crne Gore.

Košarka najviše izgubila zbog dešavanja u finalu

Mijović ističe da ono što se dogodilo u finalnoj seriji plej-ofa ABA lige između Budućnosti i Crvene zvezde „apsolutno nikome ne ide u prilog da se dešava na našim terenima“.

"Pogotovo što se radi o košarci, koja je, da se ne uvrijedi nijedan drugi sport, u kulturološkom smislu godinama unazad bila ispred svih. Regionalna lige u fudbalu se ne pokreće zbog bojazni od sličnih situacija kao što su se dešavale na košarkaškom terenu u ovoj finalnoj seriji. Mislim da je košarka najviše izgubila. Moj je neki utisak da su momci sa jedna i sa druge strane bili iznad situacije, da su u domenu trenutnih mogućnosti odradili i dali najviše što su mogli. U suštini, svi zajedno treba da se pozabavimo time da se takve scene više ne viđaju na našim terenima", zaključio je Mijović.

Superliga (1. kolo)

Srijeda

Budućnost Voli - Lovćen (19 sati)

Mornar - Jedinstvo (19)

Ulcinj - Sutjeska (19)

Bonus video: