Preminuo legendarni Džon Havliček: Šampion u svakom smislu te riječi

U NBA ligi samo su dva košarkaša osvojila više titula od popularnog Honda - Bill Rassell (11) i Sem Džons (10). Obojica su bili Havličekovi saigrači
1574 pregleda 0 komentar(a)
Havliček, Foto: Twitter
Havliček, Foto: Twitter
Ažurirano: 26.04.2019. 08:29h

Legendarni košarkaš Boston Seltiksa, Džon Havliček preminuo je u četvrtak u 80. godini života.

Havliček je godinama bolovao od Parkinsonove bolesti.

Seltiksi su Havličeka izabrali kao sedmog pika na draftu 1962. godine iz Ohajo Stejta, a on je u klubu ostao do 1978. Osvojio je osam šampionskih titula, 1974. izabran je za MVP-a finala, a 13 puta uzastopno igrao je na All Star meču. Havliček je jedan od desetorice košarkaša koji su barem osam puta birani u idealnu ekipu NBA lige i u najbolju odbrambenu ekipu. Ostalih devet su Tim Dankan, Kobe Brajant, Karim Abdul-Džabar, Hakim Olajdžuvon, Majkl Džordan, Dejvid Robinson, Kevin Garnet, Geri Pejton i Kris Pol.

U NBA ligi samo su dva košarkaša osvojila više titula od popularnog Honda - Bill Rassell (11) i Sem Džons (10). Obojica su bili Havličekovi saigrači.

Zbog svega ostvarenog u karijeri dugoj 16 godina, primljen je i u Kuću slavnih.

„Džon Havliček je bio jedan od igrača Bostona koji su najviše toga ostvarili i lice franšize u vrlo bitnim momentima. Bio je veliki šampion i na terenu i van njega, osvojio je osam titula i proglašen je najkorisnijim igračem finala. Rekorder je Seltiksa po broju postignutih poena i odigranih utakmica. Imenovan je za jednog od 50 najboljih igrača u istoriji NBA, član je Kuće slavnih. Bio je šampion u svakom smislu te riječi“, navodi se između ostalog u saopštenju kluba iz Bostona.

Bonus video: