Budućnost u izmaglici

Porazom od Crvene zvezde u finalu ABA lige, Budućnost Voli ostala bez vize za Evroligu. Može da se nada vajld-kardu, ali ima dosta klubova sa većim rejtingom i šanse nisu prevelike
9040 pregleda 14 komentar(a)
Specijalna pozivnica jedina nada za novi nastup u Evroligi: Košarkaši Budućnost Volija, Foto: Filip Roganović
Specijalna pozivnica jedina nada za novi nastup u Evroligi: Košarkaši Budućnost Volija, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 26.04.2019. 09:35h

Porazom od Crvene zvezde u majstorici finala ABA lige, Budućnost Voli nije ostala samo bez titule, već i bez vize za Evroligu.

Budućnost najvećeg crnogorskog kluba je sada u izmaglici. Uprava Podgoričana tek bi trebalo da odredi dalji tok poteza, pogotovo u odnosu prema regionalnom takmičenju, ali i da odabere strategiju za godine koje su pred klubom.

Nakon dramatičnih dešavanja na petoj utakmici u dvorani „Aleksandar Nikolić”, koja je odigrana u neregularnim uslovima, Budućnost je tražila poništenje finalne serije. Klubovi, koji su vlasnici lige, teško bi mogli da glasaju za taj predlog, jer bi to bio veliki presedan.

Druga, još manje izgledna opcija, bila bi da ECA kazni Zvezdu zbog rasističkih povika njenih navijača i isključi je iz Evrolige. Zbog toga je „plavima” kao jedina nada da opet nastupe u elitnom takmičenju ostala specijalna pozivnica - vajld-kard.

Valensija je osvajanjem Evrokupa oslobodila jedno mjesto u Evroligi, jer je kvota od četiri španska tima već ispunjena (Real Madrid, Barselona i Baskonija imaju A licencu). Za tu vizu će se diplomatskim sredstvima boriti mnogo klubova iz Evrope.

Dileme bi mogle da budu razriješene ako Alba ne osvoji titulu prvaka Njemačke, ili u finalu izgubi od Bajerna Dejana Radonjića, jer je predsjednik Evrolige Đordi Bertomeu javno govorio da ga Berlin kao tržište zanima. Ako bi u finalu Bundeslige igrali Bajern i Oldenburg, koji je trenutno drugi na tabeli, Bertomeu sigurno ne bi imao dilema...

Ali, može se očekivati da vicešampion Evrokupa stigne do finala domaćeg šampionata, zbog čega se postavlja samo jedno pitanje - ko bi mogao da dobije vajld-kard?

Bertomeu je tokom ove sezone govorio da bi volio da se Evroliga igra u Londonu ili Parizu, ali je jasno da se to neće dogoditi ni u sezoni 2020/2021, a ne u narednoj. U prijestonici Velike Britanije praktično i nema kluba, a Pariz basket, čiji je vlasnik bivši predsjednik košarkaških operacija Minesota Timbervulvsa, Dejvid Kan, mora da sačeka da uđe u francusku Pro A ligu i da se završi gradnja dvorane... Šansu bi možda mogao da dobije Strazbur, ali je to teško očekivati.

Kao tržišta sa kojih bi Evroliga najviše voljela da dobije 18. člana najčešće se pominju tursko i rusko. Fenerbahče i Anadolu Efes imaju A licence, Darušafaka se praktično gasi i teško da bi neki turski klub bio zainteresovan za elitno takmičenje. Rusi imaju dva mjesta (CSKA i najbolji tim iz VTB lige), a za specijalnu pozivnicu bi mogli da se prijave UNIKS iz Kazanja i Lokomotiva Kubanj iz Krasnodara, koji su se ove sezone sudarili u četvrtfinalu Evrokupa.

Evroligi je zanimljiva i Italija, ali je pitanje ko bi iz Palakanestra mogao da se priključi Armaniju, vlasniku A licence. Timovi koji su trenutno u zoni plej-ofa ili nemaju adekvatne dvorane, ili kubure sa finansijama, zbog čega bi jedini pravi kandidat bio Virtus. Velikan iz Bolonje je doveo Aleksandra Đorđevića na mjesto trenera, ima i „Unipol arenu”, kapaciteta 11.000, ali je trenutno tek 12. na tabeli Serije A i teško bi bilo opravdati vajld-kard.

Jedan od najozbiljnijih kandidata će biti Ritas. Klub iz Viljnusa je bio redovni učesnik Evrolige, ali je izgubio primat u Litvaniji od Žalgirisa i polako vraća nekadašnju slavu. Prije dva ljeta je dobio vajld-kard za Evrokup, u kojem je ove sezone stigao do četvrtfinala, a adut mu je i „Simens arena” (kapacitet 11.000).

Osim Budućnosti, za vajld-kard iz ABA lige je zainteresovan i Partizan, ali je pitanje kako bi dva beogradska kluba podijelila termine u dvorani „Aleksandar Nikolić” i „Štark areni”.

Doduše, Evroliga nas je naučila na neočekivane odluke. Svojevremeno je poljski Prokom dobio A licencu ispred Partizana, tada zvanično 4. ekipe Evrope, a vajld-kard je jednom pripao i ukrajinskom Budiveljniku. Zato i ostaje nada da Podgoričani na „mala vrata” stignu do elite...

Oproštajno pismo Repeše: Svi smo pravili greške

Dva dana nakon ostavke, Jasmin Repeša se oglasio i putem sajta KK Budućnost Voli se oprostio od navijača. Hrvatski trener se zahvalio na toplom prijemu i podršci.

„Hvala klubu, navijačima, Upravnom odboru i predsjedniku na protekla četiri mjeseca, koja će mi ostati u lijepom sjećanju. Od srca zahvaljujem igračima i stručnom štabu na saradnji u ovoj od početka teškoj sezoni, koja nije završila kako smo željeli i očekivali. Ipak, ne bi trebalo zaboraviti da jedna sezona ne čini klub. Sport nije pitanje života i smrti. Budućnost Voli ima sve najbitnije preduslove - stabilnost, finansijku strukturu, navijače, podršku i entuzijazam, iz godine u godinu raste i napreduje, ide uzlaznom putanjom”.

„Svi smo imali grešaka, ne poričem, ali ko radi, taj i griješi. Žao mi je što je sve ovako završilo. Ne u sportskom, nego u ovom drugom segmentu, koji nije u skladu sa mojim poimanjem sporta i života. Dobronamjerno sam ukazivao na to od prve finalne utakmice. Žao mi je ako je neko to pogrešno protumačio. Kao čovjek nisam opravdao ono što se dešavalo na trećoj utakmici finala. Način na koji je finale završeno je ostavilo traumu, ne samo meni, nego i svima nama iz kluba. Još jednom toplo zahvaljujem svima, želim Budućnost Voliju puno sreće u daljem radu, sa nadom da ako regionalna košarka opstane, bude drugačija od ove finalne serije”, napisao je Repeša.

Bonus video: