Kokain i NBA: Kako je Štern zaustavio cirkus

"Nakon cjelovečernjih terevenki ili noći provedenih u kockarnici ja sam izlazio na parket i sa lakoćom ubacivao po 50 poena. To je bilo divno", pričao je o svom iskustvu sa kokainom Spenser Hejvud, nekadašnja NBA zvijezda i učesnik četiri ol-stara
3617 pregleda 1 komentar(a)
Spenser Hejvud, Foto: YouTube
Spenser Hejvud, Foto: YouTube

NBA liga, zvanično najjača košarkaška liga na svijetu, decenijama je sinonim za brzinu, eksplozivnost, nevjerovatne predispozicije igrača... Takva liga dugo je bila nedosanjani san, čak i za najkvalitetnije igrače sa drugih kontinenata. Sada sve više stranaca igra u NBA, dok se stari navijači sa sjetom prisjećaju nevjerovatnih rola nekadašnjih zvijezda jedne od najatraktivnijih liga u svim sportovima.

No, razlog takvoj zatvorenosti i dominaciji, ipak, nisu bila baš čista posla. Između ostalog, bila su i rezultat drogiranja američkih košarkaša. Prvo upozorenje na štetnost kokaina bila je pogibija košarkaša Jute Terija Ferloua u ljeto 1980, koji je starado u avio- nesreći zbog ogromne količine kokaina pomiješanog sa valijumom u krvi.

"Kokain u manjoj ili većoj količini koristi između 40 i 75 odsto igrača lige. NBA liga je neizlječivo bolesna", kazao je svojevremeno menadžer Atlante Sten Kasten, za “LA tajms”, koji je vodio istragu smrti košarkaša.

A kokain je od početka sedamdesetih bio jako popularan u Americi, kao droga bogatih za koju se vjerovalo da ne izaziva zavisnost.

"Nakon cjelovečernjih terevenki ili noći provedenih u kockarnici ja sam izlazio na parket i sa lakoćom ubacivao po 50 poena. To je bilo divno", pričao je o svom iskustvu sa kokainom Spenser Hejvud, nekadašnja NBA zvijezda i učesnik četiri ol-stara.

No, prelomni korak ka zabrani kokaina bila je smrt tek potpisanog pika Bostona Lena Bajasa. Ceremonija drafta je bila 17. juna 1986, da bi on od predoziranja umro 19. juna ujutro.

Donesen je Zakon Lena Bajasa, novi komesar Dejvid Štern je odmah krenuo u brobu i donio pravilo da igrač ne smije tri puta da bude uhvaćen u korišćenju narkotika. I ne samo u svijetu košarke, taj zakon je za četiri godine broj zavisnika sa 23 miliona sveo na 12,9 miliona u cijeloj Americi.

"Ključnu ulogu u rješenju problema nije odigrao samo Štern, već Profesionalni savez igrača i zvijezda Seltiksa Leri Bird. Oni su insistirali na doživotnoj suspenziji", objasnio je Šternov nekadašnji zamjenik Ras Granik.

Bonus video: