Golden Stejt poveo sa 1:0, Harden želi fer suđenje, D'Antoni pokušava da ne psuje

Najefikasniji u timu Voriorsa bio je Kevin Durent sa 35 poena uz šest skokova i četiri asistencije
2065 pregleda 0 komentar(a)
Kevin Durent i Džerald Grin, Foto: Reuters
Kevin Durent i Džerald Grin, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.04.2019. 09:39h

Košarkaši Golden Stejta pobijedili su sinoć na svom terenu Hjuston 104:100 u prvoj utakmici polufinala plej-ofa Zapadne konferencije NBA lige.

Domaćini i aktuelni šampioni su uglavnom bili u prednosti, ali nijednom nije imao više od 9 poena viška, a u finišu su Rakete propustile priliku da eventualno obezbijede produžetak.

Najefikasniji u timu Voriorsa bio je Kevin Durent sa 35 poena uz šest skokova i četiri asistencije.

Stef Kari je postigao 18 poena, Drejmond Grin i Andre Igudala po 14, a Klej Tompson 13.

Ekipa Majka D'Antonija se uglavnom oslanjala na individualni kvalitet bekovske linije i gosti su imali čak 47 pokušaja za tri poena, od čeka su pogodili samo 14.

Hjuston je za dva poena uputio samo 27 šuteva.

Džejms Harden je postigao 35 poena uz četiri skoka i šest asistencija, Erik Gordon je upisao 27, a Kris Pol 17 uz četiri asistencije.

Harden je 40 sekundi prije kraja pogodio uz dodatno slobodno bacanje (100:98), ali je Kari u sljedećem napadu uzvratio trojkom i 'raspalio' navijače u Ouklandu.

Stručni štab Raketa reagovao je tajm-autom poslije koga je Harden poentirao (103:100), a potom su Voriorsi izgubili loptu i dali šansu Raketama do izjednače.

Popularni Brada je preuzeo odgovornost, pokušao je trojkom da utakmicu odvede u produžetak, međutim Grin je sjajno odigrao odbranu, a posle skoka u napadu i izgubljene lopte Pol je dobio drugu tehničku grešku i isključenje.

Utakmica broj dva je 1. maja u 4:30 časova.

U drugom polufinalu Zapada sastaju se Denver i Portland, a ta serija počinje u utorak ujutro u 4:30.

Harden nezadovoljan suđenjem

Najbolji igrač Hjuston Roketsa Džejms Harden bio je veoma nezadovoljan suđenjem.

Sudije su dijelile i tehničke igračima Hjustona, a posebno je Harden imao pritužbe na suđenje.

"Čovječe, samo želim da sve bude fer. Sudite kako treba da se sudi i živjećemo sa kojim god rezultatom. Znamo šta se desilo sa Kavajiem prije nekoliko sezona", rekao je Harden.

On posebno ima pritužbe na defanzivce koji mu zatvaraju šut za tri poena i koji mu onemogućavaju da se normalno prizemlji poslije skok šuta. Jedan od igrača koji je često na taj način zatvarao Hardena je Drejmond Grin koji je imao zanimljiv komentar na Hardenove žalbe na suđenje.

"Bio sam fauliran ranije od Džejmsa kada je Džejms šutirao trojku. Neću da pričam o tome. Mogao bih da kažem da su mogli da šutnu 20 slobodnih bacanja manje ili da smo mi mogli da imamo 20 slobodnih bacanja više. Tako je kako je.Svi možemo da se žalimo na sudijske odluke. Takva je priroda ove igre koju igramo", rekao je Drejmond Grin.

D'Antoni: Pokušavam da ne psujem

Trener Hjuston Roketsa Majk D'Antoni je poslije poraza takođe bio nezadovoljan suđenjem, a rekao je i da su mu arbitri priznali da su griješili u prvom poluvremenu.

"Želim stvarno da budem dobar tip. Mislim došli su na poluvremenu i rekli su mi da su propustili da sviraju faulove. Propustili su četiri faula. To je 12 slobodnih bacanja", rekao je poslije meča D'Antoni.

"Moramo da prestanemo da brinemo kako će suditi utakmice i moramo to da prihvatimo. Postajem malo star a to, ali tako ide. Pokušavam da ne psujem. Očigledno nije funkcionisalo. Ne znam, to je van mojih moći", dodao je D'Antoni.

"Imali smo šanse da dobijemo meč, ali ne možeš damo da dođeš i da oduvaš ove momke. Stvari moraju da se poklope i da idu pravim putem. Mislim da smo igrali dovoljno dobro ali nismo završili posao. Moramo da budemo bolji i bićemo", dodao je trener Hjustona.

Rokitsi prošle sezone bili oštećeni za 93 poena?

Novinar "The Athletic" Sem Amik navodi da su Rokitsi još od prošle sezone kivni na sudije, od serije u kojoj su izgubili 4-3 poslije vođstva 3-2 u pobjedama.

"Kada se ta serija završila prije skoro godinu dana, istraživanje Rokitsa tek je počelo. Od NBA lige osigurali su izveštaje o suđenju o svakoj akciji iz svake utakmice. Ti izvještaji dokumentuju tačne i pogrešne odluke na isti način kao ‘izveštaji iz poslednja dva minuta‘ koji su javni, sa tom razlikom što obrađuju cijele mečeve", navodi Amik, prenosi Sport klub.

"I pošto su Rokitsi prošli kroz svaku rečenicu izvještaja, nakon što su na papir stavili sve odluke koje su bile pogrešne na stranu oba tima i nakon što su savrali sve poene koji su zbog toga izgubljeni, slika nije bila lijepa – Rokitsi, sudeći po izvorima, imali su dvocifreni zaostatak u šest od sedam mečeva (i malu prednost u drugoj utakmici). Sve skupa, navode izvori, bili su oštećeni za 93 poena. Sedma utakmica bila je najgora, pokzalo je istraživanje, jer je po izveštaju lige ustanovljeno da je trebalo da imaju još 18 poena, kao i da su dve od 27 uzastopno promašenih trojki bile faulovi", navodi Amik.

Bonus video: