Mornar - Budućnost: Prvo opipavanje pulsa u borbi za titulu

Danas se igraju mečevi četvrtog kola Erste Superlige košarkaša. Derbi u Baru, od 19 časova, igraju Mornar i Budućnost Voli
1517 pregleda 0 komentar(a)
Nemanja Vranješ (Mornar) i Edvin Džekson (Budućnost) u duelu dva tima u Kupu Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Nemanja Vranješ (Mornar) i Edvin Džekson (Budućnost) u duelu dva tima u Kupu Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.05.2019. 12:02h

Nakon četvrtog kola samo će jedna ekipa u Erste Superligi biti bez poraza - Mornar ili Budućnost Voli, koji će večeras od 19 sati u “Topolici” (ulaz slobodan) odigrati već četvrti međusobni duel u ovoj sezoni, a teoretski ih može biti čak 10!

Budućnost je dobila sva tri prethodna meča, dva u ligaškom dijelu ABA lige (u Baru 99:95, u Podgorici 102:71), a slavila je i u polufinalu Kupa Crne Gore, u Podgorici, sa 92:82. Osim dva puta u Superligi, Mornar i Budućnost se mogu sresti i pet puta u eventualnoj (i očekivanoj) finalnoj seriji plej-ofa...

"Ne treba trošiti riječi da je Budućnost apsolutni favorit i daleko najbolja crnogorska ekipa. Naši dueli su već nekoliko godina interesantni, a volio bih da opet budu neizvjesni kao prošle godine. Ali to je gotovo nemoguće očekivati jer je Budućnost na mnogo većem nivou od nas. Mi nismo ni blizu prošlogodišnjeg. Naravno, daćemo sve od sebe da pružimo dostojan otpor i da ljubiteljima košarke u Crnoj Gori podarimo jedan fin događaj, kako bismo svi zajedno uživali u košarci. Bitno je da se vrati priča o košarci, jer sve drugo ne želim da komentarišem. Nadam se da će ljudi koji dođu da gledaju utakmicu, kao i oni pored malih ekrana, uživati u košarkaškim vještinama igrača jednog i drugog tima. Ali, ponavljam, Budućnost je apsolutni favorit u predstojećem meču", istakao je trener Barana Mihailo Pavićević.

Mornar, koji je prošle sezone sa 3:1 u finalnoj seriji prvi “oteo” titulu Budućnosti, u prva tri kola je upisao pobjede protiv Jedinstva (102:80), Ulcinja (85:78) i posljednju protiv Sutjeske (106:87).

"S obzirom na to kako smo igrali prve dvije utakmice, Sutjesku smo dobili mnogo lakše nego što sam se nadao. Očekivao sam mnogo težu utakmicu. Prijatno su me iznenadili moji igrači. Odigrali su najbolju utakmicu do sada u Superligi i to mi daje nadu da možemo da podignemo nivo igre, da učinimo, koliko je moguće, interesantnim crnogorsko prvenstvo. Posebno me raduje dobra igra i pozitivan pristup igrača koji su sa klupe ušli, kao i mladih igrača", dodao je Pavićević.

MIJOVIĆ ZABRINUT ZBOG POVREDA

I Budućnost je upisala tri pobjede, i to ubjedljive, protiv Lovćena (104:78), Jedinstva (105:77) i Ulcinja (110:63).

"Čini mi se da je ekipa odreagovala malo bolje nego što sam i sam očekivao, pogotovo u energetskom dijelu, odnosno kada su u pitanju motivacija i koncentracija. Sve je to to rezultiralo da smo u sva tri meča u upisali relativno lagane pobjede. Sa te strane sam zadovoljan", kaže za “Vijesti” trener Budućnosti Petar Mijović.

Kako kaže, derbi će pokazati gdje su trenutno Budućnost i Mornar.

"Da bismo pobijedii u Baru, neophodno je da budemo najbolji od početka Superlige, da imamo maksimalnu koncentraciju, fokus svih 40 minuta. Potrebno je da neke stvari koje su nam predstavljale problem, pogotovo u pozicionoj odbrani, budu na značajno većem nivou, jer kvalitet igrača Mornara je takav da će kažnjavati sve što od navedenog bude izostalo. Pripremamo se jako ozbiljno, za ozbiljnog protivnika, i nadam se da i u Baru možemo da nastavimo kontinuitet pobjeda", dodaje Mijović, koji veoma cijeni ekipu Mornara.

"Nekoliko godina unazad Budućnost sa Mornarom igra velike derbije crnogorske košarke. To je jedina ekipa koja je u nezavisnoj državi uspjela da uzme titulu pored Budućnosti, što je prošle sezone predstavljalo veliko iznenađenje. Međutim, Mornar je i ove sezone u izuzetno dobrom sastavu, nakon izuzetno dobre sezone, i sigurno je da će opet, možda, da predstavlja najvećeg protivnika za titulu".

Mijović je pred nastavak lige zabrinut zbog zdravstvenog biltena, koji, kako kaže, „nije najbolji“.

"Taj neki „eho“ od sezone koja je bila izuzetno naporna u fizičkom i emotivnom smislu, izlazi na površinu. Filip Barović je propustio utakmicu protiv Ulcinja zbog povrede, nadam se da ću ga imati za meč sa Mornarom. Nemanja Gordić je imao problema sa skočnim zglobom, i to je donekle sanirano, i on je protiv Ulcinja u desetak minuta osjetio ritam utakmice. Ono što je sigurno, jeste da Petar Popović neće biti u sastavu zbog povrede. To je situacija koja nas brine, ne dovodi nas u liniju potpunog zadovoljstva nakon prva tri kola", zaključio je Mijović.

ULCINJ I JEDINSTVO TRAŽE PRVE POBJEDE

U sjenci derbija u Baru, igraju se još dva meča. Nakon tri kola jedino su Jedinstvo i Ulcinj bez pobjede. Ulcinjani će prvi trijumf pokušati da upišu kod kuće protiv Lovćena, od koga su dva puta poraženi u ligaškom djelu Erste lige (73:54 kod kuće, 83:75 na Cetinju).

"Poslije malo sporijeg starta, ostvarili smo bitnu pobjedu na svom terenu. Sada gostujemo jako nezgodnoj ekipi Ulcinja koja je pred svojim navijačima igrala na jednu loptu sa Sutjeskom i Mornarom. Imamo problema na spoljnim pozicijama sa povredama, ali sam siguran da ko god izađe na parket da će dati svoj maksimum. Moramo biti skoncentrisani svih 40 minuta da bi slomili otpor Ulcinjana, znamo da neće biti lako, ali želimo ostvariti još jednu pobjedu koja bi nam puno značila u trci za prva četiri mjesta", kazao je za Radio Cetinje Mašan Vrbica, bek Lovćena.

Teži posao čeka Jedinstvo, u gostima protiv Sutjeske. Bjelopoljci su u ligaškom dijelu Erste lige dobili duel kod kuće protiv Sutjeske (78:70), ali su ubjedljivo poraženi u Nikšiću (93:68).

Parovi 4. kola

Mornar - Budućnost Voli (19 sati)

Sutjeska - Jedinstvo (19)

Ulcinj - Lovćen (19)

Bonus video: