Od debeljuce koji je uvijek stizao posljednji do igrača koji dominira NBA ligom

"Fascinantno je da je došao do ovog nivoa u njegovim godinama. Vidjelo se da će da bude dominantan krilni centar, ali, iskreno, niko nije očekivao da će postati ovo što jeste. Ako nastavi, sigurno je budući član Kuće slavnih", kazao je Radović
4593 pregleda 2 komentar(a)
Nikola Jokić, Foto: AP
Nikola Jokić, Foto: AP
Ažurirano: 03.05.2019. 15:16h

O Nikoli Jokiću i njegovoj spektakularnoj sezoni u dresu Denvera priča cijeli košarkaški svijet.

Mladić iz Sombora, igrač specifičnog stila, zaludio je Ameriku, postao jedan od najboljih košarkaša NBA lige, legitimni kandidat za MVP-ja sezone.

Prije pet godina, u ekipi Mege, sa njim je svlačionicu dijelio naš reprezentativac Nemanja Radović, koji je član Saragose, a koji je u razgovoru za "Marku" govorio o usponu srpskog asa.

"Fascinantno je da je došao do ovog nivoa u njegovim godinama. Vidjelo se da će da bude dominantan krilni centar, ali, iskreno, niko nije očekivao da će postati ovo što jeste. Ako nastavi, sigurno je budući član Kuće slavnih", kazao je Radović.

Za Jokića i njegove početke vezane su brojne anegdote.

"Kada bismo izgubili nekoliko mečeva ili je trener mislio da se nismo dovoljno borili, morali smo da trčimo za kaznu. Nikola nije mogao, jer je bio debeljuškast. Ako čitava ekipa ne bi stigla na vrijeme da istrči određenu dužinu morali bi svi da ponavljamo. Zato smo ponekad trčali iza Jokića i gurali ga i pomagali mu da stigne na vrijeme. Sjećam se da bi plakao zato što nije stizao na vrijeme. Sad vise nema tih problema iako se nije fizički previše promijenio", rekao je Radović, koji je 24-godišnjeg Jokića nazvao "posebnim igračem".

"Danas svi igrači žele da su strijelci, a na njega smo morali ponekad da vičemo da bi šutirao. Uvijek je bio izuzetan, i kada je imao 17-18 godina, bilo je gotovo nemoguće biti bolji od njega".

Bonus video: