Đorđević donio pehar Virtusu

Velikan iz Bolonje u finalu u Antverpenu dominirao od početka do kraja i savladao Tenerife 73:61
2467 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Đorđević na današnjoj utakmici, Foto: FIBA
Aleksandar Đorđević na današnjoj utakmici, Foto: FIBA

Aleksandar Đorđević je 11. marta 2019. sjeo na klupu posrnulog italijanskog giganta Virtusa i za manje od dva mjeseca ga vratio tamo gdje mu je mjesto - na vrh pobjedničkog postolja.

Velikan iz Bolonje je osvojio FIBA Ligu šampiona, jer je u finalu u Antverpenu dominirao od početka do kraja i savladao Tenerife 73:61.

Legendarni srpski košarkaš je debitovao na klupi „vu nerea” u revanšu osmine finala trećeg po rangu evropskog takmičenja i na debiju savladao francuski Le Man 81:58.

U četvrtfinalu je bio bolji od još jednog tima iz zemlje Gala, Nantera (75:83 i 73:58), a onda na fajnl-foru dominirao protiv Brose basketsa (67:50) i člana ACB lige...

Osim trofeja, šampion Evrope iz 1998. i 2001. godine je zaradio i milion dolara, a ovo mu je prvi pehar nakon 2010, kada je bio najbolji u Kupu Italije.

Najbolji igrač finala je bio Kevin Panter sa 26 poena i sedam skokova, a dvocifren učinak je imao i Amat M’Baje (16). U poraženom timu je najbolji bio Tim Abromaitis sa 18 koševa i osam uhvaćenih lopti.

Treće mjesto su osvojili domaći Antverpen Džajantsi, pobjedom nad Brosem 72:58.

Prije finala, FIBA je objavila imena najboljih igrača Lige šampiona. ZA MVP-a je izabran bivši crnogorski reprezentativac Tajris Rajs, koji je tako postao prvi košarkaš u istoriji sa zvanjima najkorisnijeg igrača u tri evropska takmičenja - bio je MVP fajnl-fora Evrolige 2014. godine, a istu nagradu je dobio u regularnom toku i finalu Evrokupa u sezoni 2014/2015.

Pored Rajsa, u idealnoj petorci su Panter, Abromaitis, Vins Hanter (AEK) i Ismael Bako (Antverpen Džajants), a najbolji mladi igrač je 22-godišnji Tamir Blat iz Hapoel Jerusalima, sin proslavljenog trenera Dejvida Blata.

Bonus video: